Rozhovory

Jsem moc rád za šanci, kterou jsem v reprezentaci dostal, říká Adam Klapka

Liberec - První starty za seniorskou reprezentaci si v rámci přípravných utkání na mistrovství světa připsal liberecký čahoun Adam Klapka. Ačkoliv neprošel až do finální nominace, tak zde nabral cenné zkušenosti a připsal si dokonce první branku v národním týmu!

Po konci klubové sezóny sis odbyl premiéru v národním týmu. Jak sis to užil?
Byla to pro mě obrovská zkušenost! Pozvánka mě potěšila, navíc jsem si mohl prodloužit sezonu. Užíval jsem si pozorovat, jak na tom jsou hráči z ostatních lig, kteří už za sebou třeba mají i pár mistrovství. Viděl jsem tam, že je přede mnou ještě dost práce na to, abych se posunul dál. Jsem ale za tu šanci moc rád a dává mi to další impuls k tomu udržet se v reprezentaci déle.

U české reprezentace je teď hlavním koučem Fin Kari Jalonen. Jaké pro tebe bylo hrát pod zahraničním trenérem?
Musím říct, že je to opravdový profík a jsem vděčný za to, že jsem ho viděl pracovat. Pamatuji si ho z dob, kdy trénoval Lev Praha, takže to pro mě bylo hodně speciální. Celý realizační tým funguje super a já věřím, že by český nároďák nějaký úspěch mohl na šampionátu udělat.

V jednom z přípravných zápasů sis také připsal svou první branku v seniorské reprezentaci. Bylo to pro tebe něco speciálního?
Bylo to pro mě splnění snu, který jsem si chtěl vždy splnit. Ten gól si budu už navždycky pamatovat.

Liberečtí hokejisté již začali letní přípravu, kdy se k nim připojíš ty?
Bavil jsem se s panem Augustou a dohodli jsme se, že si dám nějaké tři týdny volno, přičemž ten poslední už začnu něco dělat. Potom se připojím k týmu. Sezóna byla opravdu dlouhá a jsou věci, které je nutné nechat odpočinout.

„Myslím si, že každý rok se tady od nás mladších bude očekávat víc“

Po krátké odmlce ses nicméně opět viděl se svými spoluhráči. Jak ses na ně těšil?
Moc. Byl jsem teď chvíli v jiném prostředí a bylo fajn se vrátit do šatny ke klukům. Těšil jsem se na to, až je zase uvidím!

V uplynulé sezóně jsi v kádru Bílých Tygrů vylétl jako kometa. Bude se od tebe v nadcházejícím ročníku očekávat ještě víc?
Myslím si, že každý rok se tady od nás mladších bude očekávat víc. Nechci si to ale připouštět. Musím hrát pořád svůj hokej a snažit se ještě vylepšit svoje výkony.

Měl jsi před začátkem ročníku tušení, že by mohl být tak povedený?
Vůbec ne. Minulé léto jsem se vrátil do Benátek a můj cíl byl, abych zde byl platný. Šel jsem tam kvůli pokroku a neuvažoval jsem nad tím, že bych mohl takhle vyletět až do hlavního týmu.

Je definitivní, že budeš pokračovat v Liberci? Nebo je ve hře i klauzule o přestupu jinam?
Příští rok budu pokračovat u Tygrů a myslím si, že na odchod pryč mám ještě čas. Moje místo je teď tady a toho bych se chtěl držet.


Adam Klapka na tréninku národního týmu; FOTO: Česká hokejová reprezentace

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner