Rozhovory

Na zahájení přípravy jsme se všichni těšili, je před námi spoustu práce, říká Augusta

Liberec – Bílí Tygři mají za sebou první týden přípravy na následující sezónu. Chybět samozřejmě nemohl ani hlavní trenér Patrik Augusta, který na setkání s médií hovořil o plánu tréninků, stavbě kádru, ale i o budoucí práci s mladými hráči.

Po měsíci jste se zase sešli jako tým. Těšil jste se na kluky?
Samozřejmě. S většinou z nich jsem byl ale v kontaktu i během volna. Vídali jsme se i na stadionu, když kluci chodili fandit našim juniorům. Na zahájení přípravy jsme se podle mě těšili všichni.

Vy jste si ovšem při budování kádru moc odpočinku neužil, že?
Je to taková nekonečná práce. Některé věci vyšly a jiné ne, některé jsou ještě stále v jednání.

Nějaké další posily jsou tedy ještě v plánu?
Hledáme a jednáme. Některé hráče, o které bychom měli zájem, ještě čeká mistrovství světa a řeší i jiné nabídky. S trhem trochu zamávala i situace v KHL. Budu se opakovat z loňska, ale když se nyní kouknu na naši soupisku, tak nám chybí ještě jedno top křídlo.

Aleš Pařez o přípravě

První čtyři týdny budeme makat, zlepšovat sílu a dostávat se do formy. Po volnějším týdnu nás poté čeká to samé. V červenci dostanou kluci plán a budou trénovat sami. No a poté už se půjde na led.


Mohli byste nastínit, jak bude nyní příprava vypadat?
Po delší době na ni máme opravdu hodně času, což je někdy potřeba, takže to beru jako pozitivum. Je před námi spoustu práce, minimálně devět týdnů teď pojedeme v jednom kuse. Hlavní slovo má přitom jako obvykle náš kondiční trenér Aleš Pařez. Znovu máme v plánu chodit jednou týdně na led. Je to fajn zpestření, které se nám osvědčilo v minulých sezónách.

Loni jste měli společné tréninky, kterých se museli zúčastnit i hráči s individuálním plánem. Je něco podobného znovu v plánu?
Ano, budeme v tom pokračovat. Máme v plánu jezdit jednou týdně na led do Letňan.

Když se podíváme trochu více do budoucnosti, jednáte opět i o nějakém přípravném turnaji?
Ještě uvidíme. Kitzbühel, kde jsme byli loni, nám letos nevyšel. Místo nás pozvali Hradec Králové. Zatím máme domluvené přípravné zápasy v Česku a jsme v kontaktu i s týmy z Německa. V tuto chvíli to ale nevypadá, že bychom jeli přímo na nějaký turnaj.

„Chceme, aby i kluci v Chance lize cítili naši podporu“

V posledním play-off jste skončili ve čtvrtfinále. Bude podle vás tým nyní o to hladovější?
Jsem o tom přesvědčen. Procházíme generační obměnou, mladí kluci jsou rok od roku lepší. Následující sezónu na ně naložíme zase o trochu více. Věřím, že se s tím popasují.

Liberečtí junioři zažili velmi povedenou sezónu. Kdo z nich má potenciálně šanci se zapojit do chodu „A“ týmu?
Když budu konkrétní, tak jsme domluveni s Adamem Měchurou, že se k nám po nějakém volnu připojí. Dále se bude jednat o brankáře Daniela Krále a obránce Jakuba Dvořáka, který byl nedávno na mistrovství U18. Ostatní se stanou součástí programu v Litoměřicích, s kterými jsme se domluvili na spolupráci.

Budete své mladé hráče v Chance lize nějak monitorovat?
V úzkém kontaktu s nimi bude Valdemar Jiruš, který doplní náš realizační tým a bude mít na starost hráčský rozvoj. Je v plánu, že některé tréninky v Litoměřicích by pro naše kluky vedl přímo on. Chceme, aby i v Chance lize cítili naši podporu. Kádr budeme mít široký, ale dá rozum, že tu nemůžu držet třicet hráčů.

Budou mít tedy Litoměřice podobnou pozici jako Benátky?
Jsem rád, že jsme našli společnou řeč. Nebylo by šťastné, kdybychom měli hráče rozeseté po dvou v deseti týmech. Těžko by se to kontrolovalo, jeden člověk by nestačil vše objíždět. Litoměřice ví, že u nás jsou talentovaní kluci, takže to bude výhodné i pro ně. Máme tu borce, kteří mají potenciál se dostat na mistrovství světa juniorů. Chceme jim dát prostor se o to poprat.

Liberecká mládež mimochodem vybojovala medaili ve všech třech nejstarších kategoriích. Jak důležitý je tento úspěch pro celou organizaci?
Je to skvělé. Ukazuje to skvělou práci Jiřího Bermanna (šéftrenéra mládeže, pozn. red.) a všech mládežnických trenérů od základny až po juniory. Je vidět, že máme na čem stavět. Naším úkolem je nyní nastavit variantu bez farmy v Benátkách, aby kluci měli větší šanci se ukázat v „áčku“. V závěru minulé sezóny už jsme některé z nich brali k nám na tréninky. Ti nejlepší mají samozřejmě nakročeno do zámoří. Těm, kteří si ale zvolí českou cestu, musíme pomoct. Na druhou stranu je jasné, že si šanci musí zasloužit.


Trenér Patrik Augusta během setkání s médii








Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner