Reportáž

Porážka rozdílem třídy

Bílým Tygrům se v 5. utkání play-off EHL ve vysočanské Sazka Aréně příliš nevedlo. Aź do 30. minuty to na takovýhle debakl ani při nejmenším nevypadalo. O všem rozhodly dvě branky domácích v závěru 2. třetiny na 4:1. Zápas se nepovedl Milanu Hniličkovi, který inkasoval čtyři góly a 12 trestných minut a do 3. třetiny už nenastoupil. Tygři musí toto utkání hodit za hlavu a připravit se na úterní 6. zápas ve Svijanské Aréně.

Úvod utkání byl z obou stran opatrnější, přesto bylo na Slavii znát, že domácí prostředí jí svědčí mnohem více a bezkrevný výkon z předchozího zápasu v Liberci je zapomenut. Jako první ale o sobě dali vědět hosté. Nejprve na začátku 2. minuty Fraňka trochu vystrašila dalekonosná střela jednoho z libereckých hráčů, o půl minuty později přerušilo nadějnou akci Tygrů gesto rozhodčího signalizující postavení hráče v brankovišti. Hnilička se poprvé zapotil ve 3. minutě, kdy se za jeho záda zpoza branky pokoušel zasunout puk Tomica. Gólový účet zápasu byl však rozepsán až v 6. minutě. Při poskytnuté výhodě nabil Tomica na modrou Kolaříkovi a ten propálil přemísťujícího se Hniličku. Byla to vůbec první trefa slávistického obránce v sezóně. V 8. minutě se poprvé vylučovalo a to na domácí straně. Liberci se sice početní převaha příliš nepovedla, ale v době, kdy se potrestaný Novák vracel na led, Tygři před Fraňkem pořádně zatopili. Výsledkem ale byla jen jedovatá Čermákova teč Modrého střely. Vzápětí aktér předchozí akce fauloval soupeře a první přesilovka se naskytla Slavii. Svěřenci Vladimíra Růžičky zasypali Hniličku sprškou střel, Beránkův pokus dokonce olízl břevno, Bílí Tygři však nakonec oslabení přestáli. V 15. minutě předvedl krásnou individuální akci Pálffy, ve finální fázi naservíroval puk Tomicovi, jenže ten v brance volné místo nenašel. O dvě minuty později překazil Špaček svým obranným zákrokem přečíslení hostů, a skóre se tak v prvních dvaceti minutách již neměnilo.

Na začátku druhé části byl vyloučen Jiruš, přesilovka ovšem domácím příliš nevyšla. Při jediné šanci, kterou si slávisté vytvořili, v rozhodující chvíli Sup promáchl. Na začátku 25. minuty naopak málem udeřilo na druhé straně. Na Jirušovu střelu Franěk zareagoval pozdě a od pohromy ho zachránila tyčka. O minutu později se museli svěřenci trenéra Palečka znovu bránit ve čtyřech a tentokrát vyloučený Duben musel zpátky na led předčasně. V čase 26:30 totiž Vlasák využil volného prostoru před brankou, nabruslil si do ideální střelecké pozice a ležící Hnilička již neměl šanci zasáhnout. Za další minutu mohli červenobílí vést již o dva góly, naštěstí pro Liberec Pálffy skákavou přihrávku svého spoluhráče nezpracoval. Ve 28. minutě to vřelo pro změnu před Fraňkem a domácí se ubránili jen za cenu faulu Kadlece. K němu navíc přisedl o chvíli později Dlouhý, když se po diskutabilním zákroku Hniličky ocitl na zemi a vzápětí poté zahákoval libereckého hráče zakládajícího útočnou akci. Devět sekund před návratem Kadlece z trestné lavice Liberec svoji dvounásobnou početní převahu využil. Z levého kruhu se trefil k tyči Aleš Kotalík. Ještě v téže minutě si Hnilička opět vyšlápl na jednoho z domácích hráčů a tentokrát mu to neprošlo. Z následné přesilovky pak slávisté vytěžili zpět dvougólové vedení. Před Hniličkou to bylo jako u Verdunu, gólman hostí předvedl několik skvělých zákroků, ovšem na Stümpelovu střelu pod víko již neměl nárok. Domácí v této fázi hry jednoznačně opanovali led a ve 37. minutě zvýšil jejich vedení již na rozdíl třech branek po přečíslení dva na jednoho a přihrávce Hrušky Josef Beránek. Po dvou třetinách tak domácí vedli rozdílem tří branek a hosté moc nadějí na úspěch neměli.

Tomu nasvědčoval i taktický tah trenéra Palečka, jenž do závěrečného dějství do branky nasadil Pavla Faltu a Hniličku nechal odpočívat, stejně tak jako útočníka Nedorosta. Náhradník v liberecké brance si pořádně ani nesáhl na kotouč a již ho musel lovit ze sítě. V čase 41:10 David Hruška objel branku a bekhendovou střelu rozjásal domácí fanoušky popáté. Příznivci hostí pochopitelně moc důvodů ke spokojenosti neměli, v 51. minutě je alespoň trochu potěšil drobnou korekcí skóre obránce Jiří Hanzlík, kterého na modré našel přesnou přihrávkou Rozsíval. V 52. minutě Tygři byli blízko k dalšímu gólu, ale Tomajko prováhal správný okamžik ke střele i přihrávce. Přestože bylo již rozhodnuto, byl závěr zápasu hodně vyhecovaný. Postupně na trestnou lavici putovali čtyři hráči Liberce a Slavia hrála téměř tři minuty v pěti proti třem. Hlavní postavou této dlouhé přesilovky byl Josef Stümpel. V čase 53:20 navýšil skóre na 6:2 a na začátku 56. minuty završil hattrick. I přes další vyloučení na obou stranách se stav již neměnil.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Liberec): "Série se zatím vyvíjí tak, že domácí vyhrávají, takže já doufám, že se ve čtvrtek objevíme v Praze. Hráči se z výsledku oklepou, je to lepší, než prohrát nějakým nešťastným gólem. Jeden z důležitých momentů byl dnes před druhým gólem Slavie, kdy bylo podle mého názoru zakázané uvolnění. Kotouč žádný hráč netečoval, rozhodčí rozpažoval a pak následoval náš faul, po kterém jsme inkasovali."

Ondřej Weissmann (Slavia): "Série je vyrovnaná. Jsem rád, že oproti utkáním v Liberci jsme podali daleko bojovnější výkon. Poslední utkání jsme si s hráči vyříkali, protože se nám přístup nelíbil. Dnes jsme šli za vítězstvím. K tomu, abychom uspěli v Liberci, musíme jít do zápasu odhodlaní, musí tam být srdce a důraz. Pokud předvedeme výkon jako dneska, tak se nemáme čeho bát. Antoš nehrál, protože má natažený tříselný úpon, takže jsme mu dali pauzu, aby se dal dohromady na další zápas."

Související

15.03.2005 • Jiří Beníšek

Chceme ještě do Prahy !!!

14.03.2005 • Radek Vokál

Fotografie z pátého čtvrtfinále

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 16:30 | U17
Bílí Tygři Liberec
Pilsen Wolves
×
Dnes v 13:00 | U20
HC Škoda Plzeň
Bílí Tygři Liberec