Aktuální zprávy

Michal Birner se stal trenérem projektu Future Olympians

Liberec – Rozvojový projekt ženského hokeje Future Olympians vstoupí se začátkem sezony 2024/25 už do svého třetího ročníku. Po pilotním ročníku 2022/23 se tento program rozjel loni naplno v rámci dvou kategorií – U15 a U19. Na uplynulou sezónu bude chtít vedení projektu navázat i letos a k dispozici mu bude nově jako trenér i liberecký šéf skautingu Michal Birner, který nedávno ukončil svou hráčskou kariéru.

Výkonný výbor Českého hokeje na svém posledním zasedání schválil realizační tým projektu Future Olympians, ve kterém se nově jako trenér objevuje i legenda Tygrů Michal Birner. Někdejší reprezentant a dlouholetá opora našeho týmu tedy k pozici šéfa skautingu Liberce přidá ještě jednu funkci. „Mám vekou radost z toho, že jsme se s Michalem domluvili na spolupráci. Je to výrazná osobnost českého hokeje a v mých očích definice pravého lídra. Má tu nejlepší představu o tom, co to znamená být profesionálním sportovcem. Přesně to se snažíme v rámci koncepce rozvoje ženského hokeje předat budoucím olympioničkám zařazeným do projektu,“ říká manažerka ženského hokeje Tereza Sadilová.

Sám Birner, který po konci uplynulé sezony uzavřel hráčskou kariéru, tak přijímá novou výzvu. „Chci pomoci ženskému hokeji, který je v posledních letech na vzestupu a zaznamenal skvělé úspěchy na mezinárodní scéně. I pro mě to bude to samozřejmě něco nového, ale věřím, že se mi podaří do projektu něčím přispět a že to obohatí nejen mě, ale i samotné hokejistky,“ komentuje Michal Birner své nové angažmá. Kromě něj jsou členy realizačního týmu projektu i trenéři tygří mládeže Nicol Lucák Čupková a Jan Lucák.

Mezi trenérkami figuruje i kapitánka národního týmu žen Aneta Tejralová. „Pro nás je klíčové zapojení aktivních hokejistek do projektu, jelikož chceme, aby se jim otevřela možnost budoucí trenérské kariéry. Neoddiskutovanou přidanou hodnotou je i předávání cenných zkušeností mladší generaci. Kromě Anety budou do Future Olympians zařazeny v průběhu sezony i další reprezentantky v rolích mentorek,“ dodává Sadilová.

Future Olympians

Dlouhodobými cíli Future Olympians jsou zlepšení podmínek pro hokejistky v České republice, výchova budoucích olympioniček a změna vnímání ženského hokeje u nás včetně odbourání stigmat, které se v souvislosti s ním objevují.

Projekt se dělí na dvě kategorie. Future Olympians U15 cíleně připravuje mladé hokejistky na zimní olympiádu 2030 prostřednictvím jednodenních rozvojových kempů, které se konají napříč celou Českou republikou. Během každého tohoto kempu mají mladé hokejistky poprvé šanci nahlédnout do dění v ženské reprezentaci.

Každý kemp se skládá z dvou tréninkových jednotek, při kterých je kladen důraz na dovednosti a správné návyky. Na závěr každé akce se odehraje vzájemné utkání, během kterého se sleduje přenos těchto principů do hry. Hlavním cílem Future Olympians U19 je pak zprostředkování příležitostí pro talentované hokejistky, které se rozhodnou neodejít do zahraničí a s hokejem chtějí pokračovat na nejvyšší úrovni v českých podmínkách.

Pro sezonu 2024/25 připravilo vedení projektu několik novinek. „V první řadě chceme obecně navýšit počet kempů v rámci Future Olympians. V kategorii U15 se kluby nově navíc mohou přihlásit o spolupořadatelství akce,“ uvádí manažerka ženského hokeje Tereza Sadilová s tím, že formulář je k dispozici na webu Českého hokeje v sekci Future Olympians. „O připravovaných krocích v rámci rozvoje Future Olympians U19 budeme hokejovou veřejnost informovat v nejbližších týdnech,“ uzavírá Sadilová.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner