Mládežnický hokej

Nabídka z tygří akademie? Bylo to pro mě wow, těší se Mario Vaksmansky

Liberec - Hodně zajímavým nováčkem bude v tygří kategorii U15 v nadcházející sezóně Mario Vaksmansky. Britská akvizice se slovenskými kořeny v dresu Manchesteru suverénně ovládla bodování nejvyšší anglické soutěže U14, teď se připravuje rozvinout svůj potenciál v akademii Bílých Tygrů.

Doteď jsi hokejově vyrůstal v Anglii, kde ses navíc věnoval i jiným sportům. Prozradíš nám jak se vyvíjela tvá dosavadní kariéra?
Narodil jsem se a žiji v Liverpoolu, což je fotbalové město. Rodiče pocházejí ze Slovenska, proto jsem zkusil i hokej, který u mě jednoznačně vyhrál. V rámci školních týmů rád dělám také basketbal, házenou a samozřejmě fotbal, který jsem také hrával závodně, ale pak už jsem se musel rozhodnout mezi hokejem a fotbalem, protože už toho bylo hodně. Hokej zvítězil.

Nejbližší zimní stadion je v Manchesteru, proto jsem hrál za Manchester Storm Academy. Měl jsem štěstí, že jsou tam trenéři z Finska nebo Kanady, kteří mi hodně pomáhali. V trénincích i zápasech mi dávali šanci ve starších ročnících, což mě posouvalo. Kromě Manchesteru jsem hrál i za selektové týmy England, Elite British Select nebo nebo K&B Stars.

Co při tvém přemýšlení o dalším posunu rozhodlo ve prospěch Bílých Tygrů?
Se selektovými týmy jsme absolvovali spoustu zahraničních turnajů, kde jsem měl možnost hráti proti klukům z Česka. Hned jsem si všiml jejich kvality. Když se mi naskytla příležitost absolvovat zkoušku v Liberci, hodně mě to potěšilo. A když jsem dostal nabídku na přestup do tygří akademie, bylo to pro mě "wow." Jsem plný očekávání, protože předcházející zkušenost v Liberci byla opravdu parádní.

Líbí se mi celý hokejový areál, trenéři a kluci v kabině byli taky skvělí. Určitě mi v rozhodování pomohla i účast na Memoriálu Ondřeje Buchtely v Chomutově, který jsme vyhráli a myslím, že jsem si se spoluhráči na ledě rozuměl. Liberec už trochu znám. Strávil jsem zde několik týdnů během letních prázdnin, protože zde mám část rodiny.

"Věřím, že tygří akademie je to správné místo pro zlepšení se"


V Anglii studuješ na přední škole. Jak se tvá studijní cesta bude vyvíjet dál?

Školy mi bude trošku líto, patří mezi nejlepší na severu Anglie. Stýskat se mi samozřejmě bude také po spolužácích. V anglickém vzdělávacím systému budu online formou pokračovat i nadále.

Co od tebe na ledě můžeme očekávat?
Řekl bych, že k mým silnějším stránkám na ledě patří disciplína, snaživost, bruslení, rychlost a celkový přehled ve hře.

S jakými cíli půjdeš do sezóny v Liberci?
Budu se hlavně chtít co nejdříve a nejlépe adaptovat na intenzitu tréninků – hlavně na suchu, protože v Manchesteru klub suchou přípravu nedělal organizovaně, připravoval jsem se sám doma v provizorní posilovně a střelnici.

Vím, že tygří devátá třída vyhrála minulou sezónu titul, proto je jasné, že cíle v klubu budou znovu nejvyšší. Doufám, že se nám podaří dojít co nejdál a navázat na úspěch starších kluků. Věřím, že tygří akademie je to správné místo pro zlepšení se na ledě i mimo led. Těším se, budu na sobě pracovat.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner