Mládežnický hokej

Návrat do Liberce? Je to pro mě nový začátek, říká Špilka

Liberec - V tygřích mládežnických výběrech vždycky patřil mezi tahouny. Před startem minulé sezóny tedy zaslouženě přišla šance v Kanadě, kde se ovšem i vinou opakovaných zranění neprosadil tak, jak si přál. Vasyl Špilka tedy zvolil návrat domů. Po doléčení ramene by měl patřit mezi nejvýraznější postavy liberecké juniorky a možná i celé extraligy U20. "Musím to rameno ještě posílit, aby v utkáních drželo. Myslím si, že bych do měsíce a půl měl být ready a hrát zápasy," věří.

Kdy jsi dospěl k názoru, že zvolíš návrat do Liberce?
Dá se říct, že už na konci minulé sezóny, když jsem si zranil rameno a musel jsem na operaci. S agenty jsme probírali možné varianty a došli jsme k rozhodnutí, že bude nejlepší, když se vrátím zpátky do Liberce.

Použil bys slovo "restart?"
Asi ano. Měl jsem teď dvě těžká zranění, dvě operace během roku. Musím se dostat zpátky tam, kde jsem byl, než jsem do Kanady odešel. Dá se říct, že to pro mě takový nový začátek je.

Byla pro tebe důležitá i komunikace s trenérem juniorky Valdemarem Jirušem? Zmiňoval se, že jste si společně vytyčili cíle.
Rozhodně ano, po operaci jsme s panem Jirušem měli meeting a stanovili jsme si nějaké cíle. Myslím si, že to vidíme oba stejně. Panu Jirušovi věřím, stejně jako tomu, že naše cíle splníme.

"Věřím, že nebýt zranění, prosadil bych se v Kanadě víc"


Pojďme se ještě vrátit k roku v Kanadě. Jaké to pro tebe celkově bylo?

Upřímně to byl těžký rok. Na druhou stranu si myslím, že jsem tam vyrostl jako člověk – osamostatnil se, naučil se lépe anglicky... Viděl jsem tu konkurenci, jaká tam panuje. Můžeme si na rovinu říct, že sezóna pro mě dobrá nebyla. Spoustu věcí jsem se ale naučil.

Věříš, že by ses v Kanadě, kdyby ti drželo zdraví, dokázal prosadit mnohem víc?
Věřím, stoprocentně. Myslím si, že nebýt zranění, a zároveň kdybych měl větší příležitost, prosadil bych se tam víc a bodoval. Je to jiný hokej než tady, malé hřiště, je to víc fyzické a rychlejší. Věřím ale, že bych to, nebýt zranění, zvládl.

V tuhle chvíli se postupně vracíš do procesu po operaci ramene. V jaké fázi aktuálně jsi?
Mám čtrnáct týdnů po operaci, rehabilituji už víceméně v plném rozsahu, je to na dobré cestě. Musím to rameno ještě posílit, aby v utkáních drželo. Myslím si, že bych do měsíce a půl měl být ready a hrát zápasy.

Když jsme se spolu před několika týdny bavili, návrat jsi odhadoval v říjnu. Tahle meta tedy zůstává.
Ano. Na konci září mám další kontrolu, kde bych měl dostat zelenou. Snad se v říjnu zase zapojím do zápasů.

Jsi o to víc natěšený a motivovaný do sezóny?
Rozhodně, kvůli operaci jsem nebyl čtyři nebo pět měsíců na ledě. Už když sleduju kluky, jak hrají, tak jsem natěšený a chci toho odehrát co nejvíc. Nejradši bych hrál už teď, avšak ještě musím chvíli počkat a nechat rameno zahojit.


Čeho bys v té sezóně chtěl dosáhnout?
Klubové cíle jsou asi jasné, v juniorce chceme atakovat nejvyšší příčky. Zároveň budu vděčný, když se mi podaří nakouknout do programu áčka a třeba si říct o pár zápasů. Věřím, že na to mám a dokážu to. Velkým cílem je také samozřejmě být zdravý.

Posiluje tyhle vyhlídky i fakt, že mladí hráči v áčku možnosti dostávají? Radim Handl s Davidem Rozsívalem včera dokonce skórovali.
Ano, byl jsem se podívat i na domácím přípravném zápasu s Litvínovem a mladých kluků hrálo hodně, což mě rozhodně povzbuzuje. Je vidět, že šance existuje.

"Nemůžu se dočkat, až si znovu zahraji vedle kluků, které znám"


Vrátil ses do známého prostředí. Kluci tě určitě vítali v dobrém, že?

Určitě, už jsem si na ten kolektiv znovu zvyknul, je to skvělé. Parta mě přivítala úplně v pohodě. Je to další bod, proč se na tu sezónu tak těším – znovu mít možnost hrát po boku kluků, které znám. Nemůžu se dočkat!

Chyběla ti česká kabina v Kanadě?
Ze začátku ano, časem jsem si zvykl. Kolektiv tam byl také skvělý. Ale zdejší kluci mi chyběli, s mnoha se znám od mala, dál jsme si i psali nebo volali.

Co reprezentace?
Je to pro mě jeden z cílů, které jsme ještě nezmínili. Strašně rád bych atakoval národní tým a řekl si o nominaci na mistrovství světa U20 – ať už tenhle rok, nebo příští.

Dá se očekávat, že bys měl v juniorce plnit roli jednoho z lídrů. Vyhovuje ti to?
V té pro mě těžké uplynulé sezóně jsem tuhle roli neměl. Cítím ale, že bych nyní takovou roli měl mít, bodovat a být lídr. Jsem na to psychicky připravený, teď se ještě připravit fyzicky a bude to dobré.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner