Aktuální zprávy

Práce s mládeží? Tygří áčko z ní letos těží ve velkém!

Liberec – Bílí Tygři si velmi zakládají na kvalitní práci s mládeží a již dlouhodobě patří v tomto ohledu mezi nejúspěšnější české kluby. Z výchovy nadějných hokejistů letos výrazně těží i liberecké „áčko“, kde mladí borci plně využívají svého prostoru!

Už v průběhu léta liberecká sestava značně omladila, když pod Ještěd ze Slovenska přestoupili Micha Ivan a Martin Faško-Rudáš. Samozřejmě nezapomínáme ani na T.J. Melancona, nicméně ten už je ve svých pětadvaceti letech přece jen trochu zkušenější. Pevné místo v kádru měli také útočníci Jan Šír, Jakub Rychlovský a Adam Najman, kteří si místo v hlavním týmu vybojovali už minulý rok.

Okolnosti této sezóny ale nakonec zapříčinily, že šanci ukázat se dostalo mladých hráčů výrazně více. Severočeši doposud minimálně na jedno utkání nasadili již patnáct borců, kteří spadají do kategorie U24, a společně s Kometou a Zlínem se v tomto ukazateli dělí o první místo mezi všemi extraligovými celky! Je ale také hodně důležité dodat, že se ve většině případů nejedná o jednorázové příležitosti. Hned osm mladíků ze zmíněné patnáctky už letos naskočilo do více jak třiceti zápasů. Extraligové zářezy poté pomalu, ale jistě přibývají i Jakubu Šedivému a Davidu Aubrechtovi, kteří se objevili už ve více jak deseti duelech.

Gólový přínos

Mnozí navíc mužstvu přispívají nejen „černou prací“, nýbrž i bodově. Namátkou se jedná o důležité trefy Adama Klapky, v lednu zase výrazně pookřál Marek Zachar... Z pohledu statistik Tygři v tomto kalendářním roce zaznamenali v deseti utkáních 32 branek, přičemž hned čtrnáct z nich měli na svědomí mladí hráči! A to ještě nepočítáme góly Jana Ordoše, jenž už se nevejde do kategorie U24. Zásahy od mladíků navíc přichází pravidelně a bez výkyvů, ve zmíněném období totiž neskórovali pouze v souboji s Hradcem Králové. Sluší se dodat i v součtu šestnáct nasbíraných asistencí.

Marek Zachar o své střelecké formě
Přestal jsem nad zakončením tolik přemýšlet. Snažím se puk hlavně poslat na bránu a nevymýšlet zbytečné kličky, jako jsem to dělal doposud.

„Jejich práce je přinést do týmu energii a pomoct mu občas i gólově. Měli sice pomalejší rozjezd, to ale vycházelo také z výkonů, které jsme měli jako celek. V posledních utkáních se však jejich hra zlepšila,“ reagoval na výkony mladých útočníku hlavní trenér Patrik Augusta. „Kluci nám dávají energii jak na ledě, tak v kabině. Chodí každý den do posilovny a opravdu hodně na sobě makají,“ doplnil ho Ladislav Šmíd.

Obrana v mladých rukách

Nesmíme však zapomenout ani na obránce, kteří se sice tolik neprosazují gólově, nicméně odvádějí velmi kvalitní práci při hře dozadu. Defenziva šelem je letos hodně sužována zraněními, díky čemuž si pozici v sestavě upevnil Jan Štibingr, který už mimochodem stihl i dvakrát rozvlnit síť. O něco zkušenější Michal Ivan poté během dlouhé absence Ladislava Šmída dostával dokonce příležitost ve druhé přesilovkové formaci. „Rozhodně pouze nelátáme díry v obraně, v Liberci tu máme takhle nastavený systém. Mladí beci z Benátek dostávají šanci a myslím si, že se jí chopili výborně,“ okomentoval Augusta nasazování mladých obránců.

Patrik Augusta o mladých hráčích
Doufáme, že v dobré hře budou pokračovat. Všichni něco umí a proto dostávají příležitost. Abychom vyhrávali, musí mužstvu pomáhat všichni. A to od prvního do posledního hráče.

Velmi cenné zkušenosti letos také nově sbírají Jakub Šedivý a David Aubrecht, oba s více jak desetiminutovým průměrným ice-timem! Obzvlášť v posledním vítězném utkání s Mladou Boleslaví se to v obraně mladými puškami jen hemžilo. Druhý nejzkušenější bek po Ladislavu Šmídovi byl totiž T.J. Melancon, kterému je aktuálně 25 let! „Máme talentované kluky, kteří to zvládají i proti kvalitním soupeřům. Je vidět, že tady umíme mladé hráče vychovat,“ pochvaloval si již dříve Šmíd hru svých výrazně mladších spoluhráčů. Mládím ovšem v duelu s Bruslaři hýřily i zbylé posty. Průměrný věk celého mužstva, včetně náhradního brankáře Daniela Krále, činil totiž 24,6 let!

Další premiéry

Nové přírůstky mimochodem ohlásila tygří smečka i v posledních dvou kolech. Proti Kladnu si svou extraligovou premiéru odbyl tahoun liberecké juniorky Adam Měchura, jenž v obou střetnutích nastoupil v prvním útoku s Michalem Birnerem a Tomášem Filippi. Devatenáctiletý forvard má v juniorské soutěži na svém kontě již 44 gólů ve 29 zápasech a jeho výkony nemohly zůstat bez povšimnutí. „Adam je nejlepší střelec juniorské extraligy, příležitost si zasloužil. Vidíme v něm potenciál. Rozhodně si svoje odehrál, určitě se u nás ještě objeví,“ říká na jeho adresu Augusta. V derby s Mladou Boleslaví následně zažil debut i Jakub Žůrek, jenž z pozice sedmého beka dostal šancí na pár minut.

Bílí Tygři tak opět dokazují, že se nebojí dát šanci mladým hráčům ze své organizace. Ba co víc, mladíci letos začínají trenérům „A“ týmu jejich důvěru vracet ve velkém a mají výrazný podíl na tom, že forma Severočechů poslední dobou narůstá. Nám nezbývá než doufat, že se budou i nadále zlepšovat!


V posledních dvou zápasech si premiérové starty v extralize připsal i Adam Měchura

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner