Mládežnický hokej

Pro tým udělám všechno, hlásí z MS Měchura. Na Liberec vzpomíná jen v dobrém

Halifax - Česká hokejová reprezentace do 20 let prožívá skvělý vstup do MS – po dvou kolech má na kontě maximální možný počet šesti bodů, Kanadě a Rakousku navíc nasázela dohromady čtrnáct branek. Zásluhu na tom má i útočník Adam Měchura, který před sezónou přestoupil z Liberce do zámoří.

Dva zápasy, šest bodů... Nálada v kabině musí být skvělá!
Nálada je neuvěřitelná, šest bodů asi nikdo z nás nečekal. Všichni si to v tuhle chvíli užíváme.

Skvěle jste se navíc během pouhých 24 hodin popasovali jak s rolí outsidera, tak favorita.
Je super, že poté, co jsme porazili Kanadu, jsme se role favorita proti Rakousku nezalekli a dokázali jsme na výkon navázat. Někdy se stává, že se favorizovaný tým v takových zápasech trápí, ale zvládli jsme to dobře a díky jistému výkonu jsme vyhráli.

Je pro tebe výhra nad Kanadou na jejím vlastním ledě dosavadním vrcholem kariéry?
Nejspíš ano, bylo to neuvěřitelné. Navíc před vyprodanou arénou... Nic lepšího jsme si asi nemohli přát.

Jak se ti atmosféra zatím líbí? Halifax turnajem žije.
Je to naprosto super. I když lidi včera fandili Rakušanům, myslím, že nás to taky ještě víc nakoplo. Pro všechny je to další impuls do hry.

"Myslím, že tým je výborně poskládaný"


Jaký rozdíl je to oproti srpnovému turnaji v Edmontonu?

Enormní! V létě bylo v aréně ticho, na zápasech skoro nikdo nebyl. Tohle je úplně o ničem jiném a užíváme si to.

Po dvou kolech vedete skupinu. Láká vás zabojovat o vyhnutí se čtvrtfinálovému stěhování do Monctonu?
Jdeme spíš zápas od zápasu. Máme na co navazovat, budeme se snažit dál předvádět stejně kvalitní výkony. Uvidíme, jak to nakonec vyjde.

Příští zápas odehrajete proti Švédsku, které tu zatím neinkasovalo. To je pro útočníky hozená rukavice, že?
Švédům nikdy není snadné dát gól. Myslím ale, že kvalitu v útoku máme, hrajeme dobře systémově a zatím se nám daří. Věřím, že se prosadíme i proti Švédsku.

Cítíš z týmu, že si lajny sedly a všechno zatím šlape jak má?
Ano, myslím, že tým je výborně poskládaný. První dvě formace jsou hodně ofenzivní a zatím to lepí.

"Taktiku máme zažitou, teď jsme k tomu navíc přidali produktivitu"


Dokážeš vypíchnout nějaké konkrétní faktory, díky kterým jste zatím úspěšní?

Především asi naše týmovost, jsme výborný kolektiv. Máme zkušenosti už z letního mistrovství, tým se od té doby moc nezměnil. Máme zažitou taktiku a víme co se po nás chce, teď jsme k tomu navíc přidali i střeleckou produktivitu.

Už na minulém mistrovství jsi říkal, že jsi v národním týmu připravený vzít jakoukoliv roli. A zdá se, že ti tohle odhodlání zůstalo.
To je jasné. Hokej je týmový sport a já v tomhle mužstvu chci být. Udělám všechno, co je pro tým potřeba a co nás může posunout k úspěchu na turnaji.

V týmovém i turnajovém bodování je s nevídanou bilancí 0+3 vysoko brankář Tomáš Suchánek. Není to s ním teď v kabině náročné?
Já s ním působím na klubové úrovni v Tri-City, takže spolu jsme celý rok. Jasně, že mi to teď dává trošku sežrat. (směje se) Ty jeho asistence jsou neuvěřitelné a moc mu to přeji, zaslouží si to. Je to pro něj taková odměna za ty skvělé brankářské výkony, které předvádí.

Vstupem do turnaje jste na sebe hodně zvýšili tlak, fanoušci v Česku jsou v očekávání. Bude teď důležité zůstat nohama na zemi?
To rozhodně! Turnaj tímhle teprve začíná, máme za sebou jen dva zápasy. Musíme dál pracovat den po dni a navázat na to, co se nám doposud dařilo.

"Bílí Tygři? Snažím se být pořád v obraze"


Před letošní sezónou jsi z Liberce přestoupil do zámořského Tri-City, kde hraješ juniorskou soutěž. Hodnotíš své nové působiště zatím pozitivně?

Určitě, dá se to tak říct i po lidské stránce. Sbírám zase úplně nové zkušenosti, je to pro mě nový svět, učím se jazyk... Jsem rád, že jsem do té výzvy šel, byl to pro mě směrem do kariéry zase nový impuls.

Byl právě jazyk tím, s čím ses musel prvně vypořádat?
Zas takový problém to pro mě nebyl, už od začátku jsem rozuměl. Věřím, že i moje komunikace se postupem času zlepšuje. Nezvyk pro mě bylo spíš malé hřiště a jiné myšlení kluků. Hráči v zámoří jsou více přímočaří – všechno se střílí na bránu, zatímco v Česku jsou hráči více kombinační a chtějí hrát "do prázdné brány." Musel jsem se s tímhle stylem sžít a pochopit, kde se mám pohybovat, abych bodoval.

To tě musí posouvat, že? Stává se tím z tebe komplexnější hráč.
Myslím, že to ode mě ještě pořád není úplně ono. Postupně ty návyky do sebe ale dostávám, v kariéře mi to může jedině pomoct.

Jak se ti líbí ten jiný životní styl?
Všechno je takové milé, lidi jsou na sebe v zámoří hodní. Pořád vás zdraví, zajímají se... Jsou zkrátka otevření. Dodává mi to i takovou energii navíc do vzájemné spolupráce nebo tréninků.

Jak se ohlížíš za dobou strávenou v Liberci?
Také jedině v dobrém! V Liberci jsem strávil spoustu času, mám hodně pozitivních vzpomínek.

Sleduješ, jak se daří tvým bývalým spoluhráčům?
Jasně! Se spoustou kluků jsem pořád v kontaktu. Koukám i na juniorku, občas si napíšu s panem trenérem Lobem. Sleduju také áčko, snažím se být pořád v obraze.

Máš už představu, co bude dál? Po sezóně už bys měl naplno vstoupit do seniorského hokeje...
Popravdě zatím vůbec nevím. (úsměv) Snažím se teď soustředit jen na aktuální sezónu, chci ji mít co nejlepší. Uvidíme, co nakonec příští rok bude.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner