Rozhovory

Ronald Knot: Role lídra? Budu se snažit jít příkladem

Liberec – Po dvou sezónách strávených v zahraničí se do české nejvyšší soutěže vrací obránce Ronald Knot, jenž se rozhod navázat na svou předchozí spolupráci s Libercem. „Vrátil jsem se do známého prostředí, kde spoustu lidí znám,“ pochvaluje si.

Příprava na nadcházející sezónu už je v plném proudu. Jak si užíváš svůj návrat?
Strašně moc, těšil jsem se. Po mistrovství světa jsem si dal chvíli volno, ale poté jsem rychle zase začal trénovat, aby mi kluci neutekli. Je fajn, že už jsme spolu všichni na ledě a není to jen běhání někde venku.

Byl jsi pryč dva roky a za tu dobu se tým maličko obměnil. Co říkáš na aktuální sestavu?
Přišel jsem do prostředí, kde spoustu lidí znám, což je velice příjemné. Připadám si, jako bych nikdy neodešel. Několik jmen se samozřejmě obměnilo, ale většinu kluků si pamatuji nebo jsem proti nim aspoň hrál.

Řadíš se už mezi zkušenější hráče. Čekáš, že se postupně zhostíš role lídra?
Zatím se na to moc nesoustředím. Na druhou stranu několik starších hráčů odešlo a ty role se postupně posouvají. Člověk do toho sám doroste a cítím, že se to ode mě očekává. Rozhodně se toho nezříkám a budu se snažit jít příkladem.

Filipa Pešána jsi zažil jako kouče pouze v národním týmu, nikoliv v Liberci. Jak dobře se s ním znáš?
Vždycky jsem s ním byl strašně spokojený, je to podle mě velmi kvalitní trenér. Na klubovou spolupráci jsem se těšil, protože je hlubší a trochu jiná než v reprezentaci.

„Vím, že jsem pro NHL udělal maximum.“

Za uplynulé dvě sezóny ses jistě posunul. Co od tebe mohou fanoušci očekávat nového?
To doufám, že jsem se posunul a nevrátil se jako horší hokejista (úsměv). Moc toho měnit nehodlám, budu se snažit hrát svůj styl, který mi přinesl úspěch. Chci pomoct týmu tím, co umím. Snad společně dosáhneme nějakého pěkného výsledku.

Co všechno ti daly dva roky strávené v zahraničí?
Strašně moc, každému bych to doporučil. Po životní i sportovní stránce jsem se naučil spoustu věcí. Za dva roky jsem vlastně vystřídal dva úplně odlišné světy. Rád bych to tu zúročil.

Na druhou stranu nemrzí tě, že to v Americe nevyšlo?
Když jsem šel do Ruska, vůbec jsem nevěděl, jestli se mi tam podaří uchytit. Nakonec se mi to povedlo a přes olympiádu jsem se dostal až do Ameriky. Mrzí mě, že jsem si NHL nezahrál. Jak už jsem ale říkal, i tak mi to hodně dalo.

Jak probíhal tvůj rok v Arizoně? Byla NHL aspoň blízko?
Ty šance má každý hráč trochu jiné. Zda se člověk dostane z farmy do prvního týmu, ovlivňuje strašně moc faktorů. Nevěděl jsem, jestli se mi to povede, ale nechtěl jsem to vzdát v půlce sezóny, jako to spoustu kluků udělá. Odešel jsem s čistým svědomím, že jsem pro to udělal maximum.


Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner