Aktuální zprávy

Sezóna 2023/24: Návrat Pešána, rekordy i kariérní průlomy

Liberec – Sezóna 2023/24 ještě není oficiálně u konce. Národní týmy spolu soupeří na světovém šampionátu v Praze a Ostravě, mezitímco v zámoří probíhají tvrdé boje o Stanley Cup. Pro liberecký tým už ale letní pauza začala pár týdnů zpátky. V tradičním review přinášíme souhrn všeho podstatného, co se pod Ještědem odehrálo v uplynulém ročníku.

Omlazení kádru

Hlavní změna v průběhu loňského léta přišla na střídačce. Patrika Augustu v roli hlavního trenéra a sportovního ředitele vystřídal Filip Pešán, jenž se do těchto funkcí vrátil po čtyřech letech. V rámci letních přestupů se poté soustředil na omlazení kádru.

Kariéru ukončil kapitán Petr Jelínek, odešel také Michael Frolík a dlouholeté opory Petr Kváča s Janem Ordošem. Vábení zámoří poté vyslyšel nejlepší obránce předchozí sezóny Uvis Balinskis. Posílení přišlo především do zadních řad. Z Ameriky se vrátil Ronald Knot, připojili se také Vojtěch Budík a Američan Ian McCoshen. Útok vyztužili Kelly Klíma s kanadským Jaycem Hawrylukem.

Zbylých míst se ujali mladí hráči, především pak forvard Jaromír Pérez a nadějný bek Tomáš Galvas. Odvážným tahem bylo obsazení brankoviště. Dvacetiletý Daniel Král a pětadvacetiletý Dávid Hrenák tvořili nejmladší gólmanské duo v lize.


Daniel Král (vlevo) a Dávid Hrenák

Historické zápisy

Z individuálního pohledu byla základní část mimořádně úspěšná a řada hráčů si vylepšila svá osobní maxima. Zkušený Tomáš Filippi si připsal 62 kanadských bodů, díky čemuž ovládl extraligovou produktivitu a překonal klubový rekord. Jakub Rychlovský zase s 26 góly ovládl tabulku střelců jako první liberecký hráč v historii. Daniel Král se ve dvaceti letech chopil role brankářské jedničky a obdržel ocenění pro nejlepšího nováčka soutěže.

Jakub Rychlovský o svém triumfu
Je to zásluha celé lajny s Martinem Faško-Rudášem a Tomášem Filippi. Hráli jsme spolu de facto všechna utkání. Je to takové klišé, když se říká, že nikdo sám nic nevyhraje. Já ale můžu jedině potvrdit, že tomu tak prostě je.

Přestože v průměru patřili Tygři k nejmladším týmům, předváděli velmi povedené výkony a celou dlouhodobou fázi sezóny strávili v horní polovině tabulky. Ve hře o elitní čtyřku, která zajišťovala přímý postup do čtvrtfinále, byli až do poslední kol. Závěr základní části se však svěřencům Filipa Pešána nepovedl zcela ideálně. Se ziskem 82 bodů nakonec skončili sedmí a místo v nejlepší osmičce si museli vybojovat v předkole.


Ve 22 letech se Jakub Rychlovský stal nejlepším střelcem extraligy

Nevídaný obrat

V něm šelmy poprvé v historii play-off narazily na Olomouc. Ta hned na začátku série ukázala, že je vždy velmi nepříjemným soupeřem. Hanáci totiž oba dva úvodní duely ovládli v prodloužení a domů si tak odvezli vedení 2:0 na zápasy a postupový mečbol.

Tomáš Filippi o obratu v předkole
Olomouc ukázala, že má zkušený mančaft. Když se podíváte na jejich soupisku, tak je to jeden zkušený hráč vedle druhého. Sami jsme si to udělali těžké. Jsem rád, že se nám to povedlo otočit. Vyhrát dvakrát ve dvou dnech v Olomouci, to se podle mě moc týmům nepovedlo.

Severočeši se ale nevzdali a po dvou vydřených výhrách v Olomouci srovnali stav na 2:2. Potřetí v řadě je tak čekalo v předkole rozhodující páté utkání. Svěřenci Filipa Pešána ho ovládli 4:1 a po úžasné otočce slavili postup. V historii české i československé nejvyšší soutěže teprve jako čtvrtí vyhráli sérii poté, co doma prohráli obě úvodní utkání.


Adam Najman během série s Olomoucí

Rychlý konec se ctí

Ve čtvrtfinále čekal Tygry jejich nejčastější soupeř ve vyřazovacích bojích – Sparta Praha. Liberečtí tentokrát začínali venku a sehráli s Pražany dvě vyrovnané bitvy, které dospěly až do prodloužení. V obou byli bohužel úspěšnější domácí a šelmy tak opět prohrávaly 0:2. Doma se poté chtěly znovu pokusit o vyrovnaní, jenže Sparta zlomila jejich statečný odpor a ovládla sérii 4:0 na zápasy.

Michal Birner po sérii se Spartou
Sparta předváděla skvělou hru a má fantasticky poskládaný tým. Moc jim tímto gratuluji k tomu, že sérii zvládli odehrát bez prohraného zápasu. Myslím, že my jsme si alespoň jedno utkání zasloužili vyhrát, aby to bylo příjemné pro naše fanoušky, ale takový je hokej a bohužel je konec.

I přes brzký konec ve čtvrtfinále mohli Tygři hodnotit sezónu pozitivně. Skupina hráčů z nastupující generace totiž učinila další krok a ukázala, že se může v extralize měřit s těmi nejlepšími. Omlazování kádru bude navíc pokračovat, kariéru totiž po uplynulém ročníku ukončil Michal Birner.


Michal Birner loučící se po posledním zápase kariéry

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner