Mládežnický hokej

Unikátní zkušenost. Zástupci tygří akademie absolvovali stáž v Edmontonu

Liberec - Zástupcům naší klubové akademie se naskytla fantastická příležitost. Na samém startu aktuální sezóny vyrazili Jiří Bermann, Vojtěch Fiala a Jakub Mulač na stáž do juniorského týmu Edmonton Oil Kings, kde v roli dovednostního trenéra aktuálně působí také liberecká legenda Ladislav Šmíd. "Odnesli jsme si spoustu unikátních poznatků, se kterými se v Česku příliš nesetkáte," shodují se.

Tygří akademie se snaží budovat mezinárodní vztahy na co nejvyšší úrovni, její zástupci na stáže po Evropě i zámoří vyjíždějí pravidelně. Není překvapením, že na cestě do Edmontonu měl zásluhu i Ladislav Šmíd, který v juniorském týmu plní roli skills kouče. "WHL je elitní juniorská světová soutěž, kde už jsme v jiném klubu před třemi lety byli. Chtěli jsme se tam podívat znovu, ale tentokrát v odlišné situaci. Přijeli jsme tedy do předsezónního kempu s cílem vidět, jak klub v tomto období funguje," vysvětluje manažer klubové akademie Jiří Bermann.

"Bylo skvělé prožít to budování týmu od prvopočátku"


"Na to, že budeme součástí týmu od prvního dne jejich sezóny, jsem se těšil úplně nejvíc," navazuje hlavní trenér tygřího dorostu Vojtěch Fiala. "Bylo skvělé prožít to budování týmu od prvopočátku. Na tréninkový kemp byli pozvaní nováčci, byli tam draftovaní hráči i hokejisté, kteří už místo v týmu mají."

Na palubě letadla do kanadské provincie Alberta nechyběl ani kouč liberecké kategorie U15 Jakub Mulač. "Tím, že na tom tréninkovém kempu byli všichni hráči včetně těch, které mají naskautované z jednotlivých provincií, byli jsme během kempu rozdělení do čtyř týmů, které proti sobě hrály zápasy. S Vojtou Fialou jsme byli rozdělení, že jsme vždy při zápasu stáli proti sobě na střídačkách jednotlivých celků. Následně jsme zápasy diskutovali právě i s Jirkou Bermannem, který hru sledoval se skauty z tribuny a viděl to z trošku jiného úhlu," popisuje.

Zmiňované zápasy byly kořením celého kempu. Hráči, kteří se zúčastnili kempu, byli rozdělení do čtyř mužstev, která proti sobě nastupovala v utkáních. Vrcholem programu bylo vyselektování do dvou nejsilnějších týmů, které se proti sobě utkaly v závěrečném dni o McGill Cup – právě s jedním z libereckých trenérů na každé střídačce.

Neméně přínosný byl ale také i samotný úvod kempu. "Kemp jako takový trval pět dní, my jsme tam byli už dříve, dva dny předem už pracovali se staršími hráči. První den kempu byl takový "rookie day," bylo to čistě pro nově draftované hráče. Všichni je přivítali, byli součástí prvotních prezentací od manažera, které se odehrávaly přímo ve videomístnosti Edmontonu Oilers ve stylu NHL. Tento program byl určený i pro rodiče hokejistů. Večer pak následovala společná večeře hráčů a rodičů, všichni se navzájem poznali," potvrzuje Fiala. "Součástí prvního dne kempu byla i návštěva školy, pochopili jsme tedy, jak funguje vzdělávání v rámci CHL, škola je povinná pro všechny, prolínají se tam hráči z různých provincií. To pro mě bylo hodně zajímavé vidět a pochopit ten princip."

Liberecká delegace si v Kanadě nejvíce cenila toho, jak byli zástupci našeho klubu zapojování do děje. Představitelé Oil Kings na své hosty zdaleka nenahlíželi jen jako na "návštěvu." Naopak, brali je jako plnohodnotnou součást realizačního týmu!

"Rovnou jsme byli braní jako součást týmu, nejen jako hosti"


"Když budu mluvit za sebe, cítil jsem se tam velmi dobře. Bylo skvělé, jak nás přijali, rovnou jsme byli braní jako součást týmu, nejen jako hosti. Konzultovali jsme s trenéry, říkali nám, co na začátku sezóny chtějí a hledají – jak na ledě, tak v rámci kabiny. Všichni byli otevření odpovídat nám na naše dotazy, dozvěděli jsme se toho tedy hodně i ze zákulisí celé organizace," potvrzuje Vojtěch Fiala. A Jakub Mulač jej hned doplňuje: "Byli jsme přizvaní i k diskuzím o skautovaných hráčích, když klub řešil, koho podepsat a koho ne. Každý k tomu přidal nějaký svůj názor."

S tím ovšem koneckonců Tygři do Edmontonu letěli. "Jeli jsme tam s tím, že když někam jedeme, chceme si něco odvézt, ale také tam něco i nechat. Na některých předchozích stážích se stalo, že nás učili věci, které sami umíme. To nemyslím vůbec ve zlém, vždycky je skvělé, když se vás někdo snaží něco přiučit. Jen je český hokej někdy možná trošku podceňovaný. Úžasná byla i debata o tom, že my v Bílých Tygrech děláme některé věci, které naopak v Edmontonu zatím nedělají."

A Jakub Mulač hned doplňuje konkrétní příklad: "Bavili jsme se ohledně biologického věku. Byla situace, kdy řešili dva hráče, koho z nich podepsat. Nám připadalo, že jeden z nich už je biologicky starší, zatímco druhý mohl být biologicky decelerovaný. Bavili jsme se s nimi, zda tohle řeší. Zaujalo je to a hned si hlavní trenér zavolal doktora a začal to s ním řešit. Probírali jsme také rozdílnosti mezi hrou na menším severoamerickém kluzišti a větším evropském a bavili jsme se o tom, co si z jednotlivých stylů vzít," prozrazuje.

A co naše zástupce zaujalo nejvíce? "Nejvíc si cením toho, co se špatně popisuje. Je to to nehmatatelné... Prostě tam přijdeš a chceš být součástí toho, co se tam děje. Všichni tam jsou ztotožnění s kulturou klubu, o čemž se dlouho bavíme i my v Liberci. Všichni k sobě přistupují s respektem. Tím, že jsme tam byli o prvního dne sezóny, tak to, co začalo pro nás, vlastně začalo i pro hráče. Vytvořili jsme si tedy docela blízké vztahy, kluci nám dokonce i děkovali za to, jak jsme je také obohatili. Zároveň jsme spolu prožili i tu zápasovou atmosféru, což bylo super. Z tohohle pohledu to pro mě byla zatím nejintenzivnější stáž," má jasno Vojtěch Fiala.

"Po prvním dnu nebo dvou nás nechali k týmům mluvit a řešit s hráči hokejové věci. Nenechal bys ke svému nově vznikajícímu týmu v rámci rozjezdu sezóny mluvit cizí lidi, kdybys jim nevěřil. To je pro mě velká pocta," dodává.

"Všichni šli naproti tomu, aby byli úspěšní"


"Strašně super na tom bylo, jak byla celá organizace srovnaná. Každý přesně věděl co a jak má dělat, do nejmenších detailů. Všichni šli naproti tomu, aby byli úspěšní. Je to trošku jiný svět už jen díky tomu, že Oil Kings mají kabinu asi třicet metrů od kabiny Edmontonu Oilers. Dochází tedy ke každodennímu kontaktu mezi týmy. Bylo strašně fajn, že jsme tam nebyli jen na návštěvě. Představitele Edmontonu zajímaly i naše názory a věřím, že jsme jim taky něco předali," přidává Mulač.

Zajímavé také bylo, že v době stáže se někteří mladí hráči Liberce a Oil Kings potkali v zápasovém zatížení. Ve Švýcarsku se totiž odehrával turnaj U20, kde se v českém týmu setkali Tygři Tomáš Galvas s Jaromírem Pérezem s hráči Edmontonu Adamem Jechem a Miroslavem Holinkou. "Stalo se třeba, že na gól Jecha nahrával Galvas. Tak jsme si dělali trošku srandu, že spolupráce Tygrů a Edmontonu funguje i takhle na dálku," usmívá se Fiala.

Ještě speciálnější nádech měla stáž pro manažera naší akademie Jiřího Bermanna, který Edmonton dlouhodobě sleduje a v rámci NHL mu fandí. "Speciální to pro mě bylo, viděl jsem klub, kterému fandím celý život. Každopádně to nemělo nic společného s tím, že jsme si právě Oil Kings vybrali. Jak už bylo zmíněno, důležitou roli hrál Láďa Šmíd," říká s úsměvem. "Myslím, že i v rámci tréninku jsme si odnesli spoustu unikátních poznatků, se kterými se v Česku příliš nesetkáte."

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 18:00 | Muži
Bílí Tygři Liberec
HC Škoda Plzeň
×
Dnes v 16:30 | U17
Banes Motor Č. Budějovice
Bílí Tygři Liberec