Aktuální zprávy

Vítejte ve vybrané společnosti! Představujeme Klub legend

Liberec - V rámci oslav 20 let v extralize se Bílí Tygři rozhodli založit Klub legend, který zaštiťuje největší osobnosti v historii klubu. Ještě před prvním domácím utkáním s Kladnem budou do této klubové síně slávy uvedena první tři jména, která Bílí Tygři vybrali. Pocty se dočkají Jaroslav Kasík, Jiří Peřina a Ján Lašák.

V rámci hokejové klubové kultury je to obrovská tradice a není mnoho výraznějších individuálních ocenění. Když stoupá dres s „vyřazeným číslem“ ke stropu arény, je to bez přehánění cena za celoživotní výkon. Této výjimečné pocty se prostě dočkají výjimečné a úspěšné osobnosti a snad i proto, že čísel dresů je pouze 99, v klubech s těmito poctami šetří.

Kabinou Bílých Tygrů (a v dřívějších dobách také Stadionu Liberec) ovšem prošla celá plejáda vynikajících hráčů. Dres Liberce obléklo mnoho výrazných osobností, včetně hokejistů světového formátu, stejně jako mnoho srdcařů, patriotů a dříčů, jejichž srdce srostlo s naším klubem i jeho fanoušky. Někteří jsou podepsáni pod největšími klubovými úspěchy let nedávných, jiní zase zachraňovali liberecký hokej v těžkých dobách. Ti všichni ale dres u stropu arény mít nemohou. I proto se Bílí Tygři u příležitosti 20. výročí mezi extraligovou elitou rozhodli založit KLUB LEGEND!

Získat „vstupenku“ do takového klubu není nic jednoduchého. Jaké jsou požadavky nominace?

  • hráč s vyřazeným číslem u stropu areny
  • kapitán hlavního týmu Bílých Tygrů Liberec či Stadionu
  • výrazný klubový nebo individuální úspěch v dresu Bílých Tygrů či Stadionu
  • minimálně 10 odehraných sezón v dresu Bílých Tygrů či Stadionu
  • mimořádná nominace vedením klubu Bílých Tygrů Liberec

Pro vstup do KLUBU LEGEND musí být splněna alespoň jedna z podmínek uvedených výše. Členství je dále podmíněno tím, že hráč již ukončil aktivní kariéru a oslavil své 40. narozeniny.

A kdy lépe představit první trojici členů než na premiérovém domácím utkání sezony, ve kterém Tygři přivítají kladenské Rytíře. Do Klubu legend bude uvedena in memoriam jedna z vůbec prvních ikon libereckého hokeje - Jaroslav Kasík. Následovat jej bude kapitán z devadesátých let Jiří Peřina a pak také maskovaný fantom Ján Lašák, který Tygry dovedl k dosud jedinému mistrovskému titulu v nejvyšší soutěži.

Jaroslav Kasík

Jeho číslo 11 bylo z klubové sady dresů vyřazeno jako úplně první. Ve Stadionu Liberec strávil celou svou kariéru a v jedné formaci navíc nastupoval s dalšími velkými legendami – Ctiborem Jechem a Jaroslavem Nedvědem starším. Z hráčského postu se poté přesunul do role trenéra mládeže, a i na této pozici toho pro liberecký hokej udělal více než dost. Vždyť pod jeho dohledem vyrostli hráči jako Ladislav Šmíd, Jan Plodek, Václav Kočí, Jiří Moravec, Lukáš Pabiška nebo jeho vnuk Michal Bulíř. Ani tím však jeho výčet zásluh nekončí. V devadesátých letech minulého století společně stál s Petrem Syrovátkem, Ctiborem Jechem a Františkem Vozkou za záchranou hokejového klubu ve městě pod Ještědem. Jeho životní pouť bohužel skončila po krátké těžké nemoci.

Jiří Peřina

Je z generace hráčů, která za Liberec bojovala jak ve třetí, tak i ve druhé nejvyšší soutěži. Po vojně v Litoměřicích ale zamířil do Olomouce, s kterou dokonce zažil postup mezi českou elitu, kde si s Hanáky zahrál jeden ročník. Poté chtěl zkusit štěstí v Německu, brzy se však vrátil do prvoligového Liberce, aby pomohl dostat klub z hluboké krize. V devadesátých letech patřil mezi tahouny Severočechů, za což si v sezóně 1996/1997 vysloužil kapitánské céčko. Nakonec v našich barvách odehrál celkem 380 duelů. V Liberci skončil na přelomu tisíciletí, nicméně ještě hodně dlouho poté hrál krajskou ligu v dresu nedalekého Frýdlantu a své si odbyl i při trénování liberecké mládeže.

Ján Lašák

Skvělý brankář se s Tygry dlouho potkával na extraligovém kolbišti v roli soupeře, neboť léta hájil bránu Pardubic. Do Liberce zamířil slovenský mistr světa až na sklonku své kariéry v roce 2014 a hned se zařadil mezi hlavní opory mužstva. Nakonec s ním v sezóně 2015/16 dokráčel až k mistrovskému titulu. V následujícím ročníku, který byl jeho úplně poslední v kariéře, pomohl týmu opět do finále, jenže tentokrát se musel spokojit se stříbrem. To ho však moc mrzet nemuselo, během svého hokejového života stihl nakouknout do NHL, vychytat Slovensku historický titul mistrů světa a dvakrát vyhrát českou nejvyšší soutěž. Aktuálně Lašák působí jako trenér brankářů u slovenské reprezentace.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner