Reportáž

Jánošík loupil v Edenu

P r a h a - První vteřiny nenasvědčovaly příliš zajímavému zápasu. Hráči obou týmů působili unaveně, ale to zmizelo po prvním gólu. Ten vstřelil Liberec a Slavia tak musela dotahovat. První desetiminutovka druhé části patřila domácím, kteří v ní dali čtyři branky a vytvořili si slušný tříbrankový náskok. Ten však Tygry neodradil a po další přestřelce vyrovnávali sedmnáct vteřin před koncem na 7:7. Úhlavním strůjcem libereckého úspěchu byl Filip Jánošík, který si připsal šest bodů za čtyři góly a dvě asistence. Prodloužení branku nepřineslo a tak přišly na řadu nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hosté z Liberce a z Prahy si tak odváží dva body.

Utkání začalo poklidně a ani jeden z týmů se nikam nehnal. I přes pomalé tempo padla branka již ve druhé minutě. Kedršt vystřelil na Krcha, ten dlouho nevěděl kde má puk, až jej našel s přispěním Filipa Jánošíka Bortňák a svým důrazem ho dostal za brankovou čáru. Slávisté neprohrávali dlouho, hned o tři minuty později odpověděli v přesilové hře. Nestrašil nabil na modrou Stejskalovi a ten se trefil Petráskovi mezi betony. Domácí dostali chvíli poté další přesilovou hru, ale četnými nepřesnostmi v rozehrávce končily jejich útoky na zakázaném uvolnění.

Parádní akci se ve 14. minutě podařilo zužitkovat Liberci. Bortňák zavezl puk třetiny, nalákal na sebe hned tři hráče a našel před bránou úplně osamoceného Filipa Jánošíka, který bekhendovým blafákem efektně překonal Krcha. Šanci na vyrovnání dostali Slavisté vzápětí od hlavního sudího, který potrestal Jurčáka menším trestem. Domácím se však opět sehrání početní výhody nevydařilo. Další dvě minuty hry proti čtyřem soupeřům dostali domácí hned po skončení předchozího trestu. Pásmo drželi a na jejich pohlednou kombinaci se koukat dalo, ovšem k pořádné střele se neosmělili. Až půl minuty před vypršením trestu libereckého zadáka našel skvěle Petráň Palašňáka a tomu už jen stačilo nastavit hůl.

Slávisté začali druhou třetinu v oslabení, když dozníval trest Nestrašila. Navíc hned po třiceti vteřinách druhého dějství fauloval Stejskal a hosté si tak zahráli proti třem. Domácí se ubránili i díky obětavému pádu Uleščenka do tvrdé střely. Po skončení přesilové hry zůstal Liberec v náporu a nakonec z toho byla i vstřelená branka. Krch neudržel střelu Bortňáka a Kedršt se před brankovištěm zorientoval nejlépe. Slavia opět velmi rychle vyrovnala. Žejdl našel mezi kruhy Davida Palašňáka, kterému sice střelu Petrásek kryl, ale sražený puk dojel a dopravil za čáru. Stejný hráč vzápětí vyslal do samostatného nájezdu Petráně, který si chladnokrevně poradil s Petráskem a určil vedení Slavie 4:3. Slávisté o chvíli později ukázali že střelného prachu mají dost. Po pravé straně ujel Česnek, přihrál na střed Nestrašilovi, ten byl sice sám před Petráskem, ale parádně a nesobecky přihrál zpět Česnekovi, který do prázdné brány zakončoval tuto velice pohlednou akci. Tento gól vyhnal Petráska z branky. Nový muž v brance Liberce Pyrocha však dlouho čisté konto neudržel. Mezi kruhy dostal od Uleščenka puk David Koudela a nekompromisně namířil k tyči. Na druhé straně Chlouba ujel sám na Krcha a ten musel vytáhnout parádní zákrok. V polovině zápasu si jel sednout na trestnou Kotek, ale moc dlouho tam nevydržel. Liberec využil přesilovou hru během osmi vteřin. Od levého hrazení našel po velice rychlé akci Kedršt Filipa Jánošíka a ten zavěsil. Agilní Koudela se po akci Tomáše Doležala dostal do další šance, ale jeho záměr vystřelit mezi betony Pyrocha vystihl. Liberec zlepšil hru a Krch měl určitě více práce než než jeho protějšek v liberecké brance. Udeřilo však na druhé straně - Nestrašil poslal puk zpoza brány před Pyrochu, ten dojel Žejdl, parádně vymíchal vystřídavšího gólmana a přihrávkou na druhou tyč vybídl Česneka ke skórování. Vzápětí se z další branky radovali hosté, ale sudí byl pozorný a dobře viděl, že Krch udržel puk před brankovou čárou.

Hned v úvodu posledního dějství hráli domácí přesilovou hru. Šance si červenobílí sice vytvořili, ale brankou ani jedna z nich neskončila. Dvouminutový trest a k tomu i osobní trest za naražení ze zadu vyfasoval Koudela. Hosté se ale z přesilovky příliš dlouho neradovali. Po faulu Filipa Jánošíka se síly na ledě vyrovnaly. Pohotovou střelu vypustil na Krcha Lemfeld a vzápětí přidal ještě pár dorážek. Slávistický strážce svatyně však nepochybil ani v jednom z případů. Nestrašil po špatné rozehrávce hostů získal puk za bránou Pyrocha a nabídl ho Česnekovi přímo mezi kruhy, ten ale neuspěl. Z trestné lavice naskočil do hry Lemfeld a společně s Jánošíkem ujížděl, aby zachytil nahozený puk od Mizeríka do útočné třetiny. Filip Jánošík se nakonec dostal před bránícího beka a přímou střelou do šibenice vzkřísil naděje na zvrat a také završil hattrick. Tu ještě přiživila dokonce dvojitá přesilovka Liberce. Hosté s ní však trestuhodně naložili a v útočném pásmu strávili hodně málo času. Liberec však udeřil chvíli poté, když se v oslabení usadil ve třetině Slavie. A branku nemohl vstřelit nikdo jiný než hvězda zápasu Filip Jánošík, který svým čtvrtým gólem zdramatizoval závěr zápasu. Nestrašil v 56. minutě vyhodil puk z vlastní třetiny mimo hřiště a nabídl tak soupeři šanci k vyrovnání. Liberec se dostal do náporu, ale početní výhodu nevyužil. Slavie se snažila držet puk v útočném pásmu a to se jí vymstilo. Bortňák ujel, předal Filipu Jánošíkovi, ten sebevědomě střílel, Krch pouze vyrazil a Mizerík uklidil puk do odkryté klece a vynutil si tak prodloužení.

Slávisté ho načali v oslabení. Nejaktivnější hráč hostů Jánošík se opět probíjel před Krcha, ale domácí obrana ho tentokráte zakončit nenechala. Při hře ve stejném počtu byla lepší Slavia. Domácí hráli dokonce se třemi forvardy a jedním bekem a byli směrem dopředu rozhodně aktivnější. Rozhodnutí však prodloužení nepřineslo a tak došlo na saostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy:
Neproměnili: Petráň, Žejdl, Nestrašil - Mizerík, Bortňák.
Proměnil: Jánošík

Video s nájezdy (klikněte pro spuštění)

Ohlasy trenérů

Luboš Bouchner (trenér, Bílí Tygři Liberec)

“Čtrnáct branek a ani jedno mužstvo nemá ze základní hrací doby vítězství. Chtěl bych poděkovat klukům hlavně za třetí třetinu. Ve druhé jsme inkasovali do desáté minuty možná i pět gólů, zmátožili jsme se až za stavu 7:4. Ukázala se síla mančaftu, když jsme to ze stavu 7:4 dokázali na ledě druhého týmu, Slavie, vyrovnat na 7:7 a byli jsme šťastnější. Musím ocenit skvělý výkon naší druhé pětky, Kedršt, Bortňák a Jánošík. Obzvláště Jánošík byl nepolapitelný. Přál bych si takových zápasů více.“

Rudolf Dlouhý (trenér, HC Slavia Praha)

“Utkání bylo na góly bohaté. My jsme první třetinu odehráli velice špatně. Byl to špatný přístup a podcenění. Druhá třetina byla naopak velice dobrá. Zvedli jsme se, otočili jsme hru. I třetí třetina byla dobrá, vedli jsme, ale potom jsme přestali hrát, nechali jsme se vylučovat a tím jsme soupeře postavili na nohy. Myslím si, že dneska si soupeř zaslouženě sahal pro dva body a nakonec je uhrál. Opět bych chtěl vyzdvihnout Petráně a brankáře Pavla Krcha, který zabránil tomu, aby nepadlo více branek. Pro diváky to bylo asi pohledné utkání!“

Naši partneři

Generální partner
Generální partner