Reportáž

Vítěznou šňůru dorostu přestřihl Vsetín

Liberečtí mladíci mají za sebou první ze dvou těžkých utkání na ledě soupeře. V pátek v podvečer prohráli na ledě Vsetína nejtěsnějším možným rozdílem 2:3, když rozhodující branku vstřelili Valaši až v samém závěru. Tygři tak po sedmi vítězných zápasech v řadě opět okusili hořkost porážky. V sobotu je čeká další těžká prověrka, tentokrát na ledě Zlína.

Hned první minuta přinesla nadějnou akci, o vzrušení se postaral svým únikem liberecký Vlach, jemuž puk z hole poněkud neposlušně utekl pod Hromadovu lapačku. Zda-li byla předváděná tvrdost, zejména ze strany hostí, domluvenou taktikou či se jednalo pouze o nouzový recept na to, jak Lapač dobýt za každou cenu, o tom můžeme jen spekulovat. Čas na sledování svých spoluhráčů měl v tmavě modrém dresu oděný strážce brankoviště pramálo. Vsetín se několikrát usadil v jeho království a snažil se o první střelecký úspěch. Maskovaný muž však něco takového nedovolil, stejně jako jeho protějšek z opačné strany kluziště. Oba týmy si vytvářely slibné šance, za zmínku stojí série přihrávek, která našla svůj konec až v Hromadově výstroji po zakončení Rohala. Z deníčku domácích by mohl jako nejzajímavější akce posloužit samostatný únik Pořického, jehož šance ztroskotala až na vzorně provedené a o to více efektní „kolíbce“ Jakuba Pyrochty. Když na časomíře svítil čas 7:10, nuceným dvouminutovým odpočinkem byl za držení odměněn jeden z Bílých Tygrů. Početní výhoda domácího celku nepřinesla žádné ovoce, ba ani slušnou střelu. Malou chvíli po tom, co se síly na ledě vyrovnaly, byla Vsetínu poskytnuta další přesilovka. Necelou minutu na to si jel odpočinout na domácí trestnou Lukáš Vrba za hákování, kterého se dopustil ve snaze zastavit unikajícího Lacka. Při hře 4 na 4 se dvakrát dostal ke střele zástupce domácího celku Filip Vrba. Příležitosti k otevření skóre se naskytly i na straně Tygrů. Jedna z nich, kterou tečoval Vlach, byla odsouzena k zániku, stejně jako bezprostředně následující příležitost Vsetína. Přesně v čase 15:00 odsoudil rozhodčí za zdržování hry Pořického k návštěvě trestné lavice. Tentokrát Liberec popadl příležitost ke zvrácení bezbrankového stavu pevně za pačesy a vyrazil vstříc zelenožluté kleci.

Ke změně stavu na neštěstí pro ně bohužel nedošlo, a to ani po spálené „gólovce“ , kdy mohl jeden z modrých hochů do odkryté Hromadovy klece vsítit onu vytouženou branku. V osmnácté minutě přišla pro Tygry těžká dvouminutovka při hře 5 na 3. Vsetín se tak usídlil na soupeřově polovině a pálil jednu pohlednou příležitost za druhou i přes neochvějné betonování brankoviště bránícími hráči. Po jedné z akcí se také strhla potyčka, jenž měla za následek tři tresty – jeden na straně zelenožlutých a zbývající dva nafasovali Liberečtí. Na konci první dvacetiminutovky bylo postaráno o perfektní podívanou, fanoušci měli jako na dlani bojovný rychlý hokej plný šancí. Škoda, že divákům toto potěšení zkazil klakson ohlašující konec třetiny. Ta skončila bez branek, 0:0.

První zákrok po začátku druhé části si připsal na své konto pomocí lapačky domácí brankář. V plném proudu byla také přesilovka 5 na 3, která se Vsetínským protáhla z minulé třetiny, ovšem přetavit ji v gól se jim nepovedlo ani teď. Další možnost trefit odkrytou klec po akci zelenožlutých zahodil v dál jeden z útočníků. Všechno to sledoval z povzdálí golman Hromada, kterému za chvilku přidělala nemalé starosti akce, při které musel prokázat svou nezpochybnitelnou mrštnost. Tak se také stalo a domácí mu mohou líbat ruce za jeden z nejdůležitějších zákroků zápasu. Hosté byli od této chvíle při chuti, a Hromada měl stále víc příležitostí konkurovat kvalitou a také kvantitou zásahů svému protějšku, Jakubu Pyrochotovi.

Zápas se ve svém dalším průběhu přiostřoval, bylo možno slyšet zvonění hokejek při styku s košíky na helmách hráčů, rozdal se velký počet trestů a to zejména za provinění typu držení, hrubost a nebo také faul kolenem. Podívaná to nebyla věru nijak oslnivá, když se na ledě hráči obou celků možná až cíleně osekávali a své nasazení projevovali mimo jiné i v osobních soubojích. Brankáři se do těchto situací nezapojili, ovšem nechali každý se svém brankovišti kus vynikající práce. Když zápas dospěl až do třicáté minuty, naskytla se domácím příležitost v podobě situace dva na jednoho. Nahrávající Josef Ptáčník s notnou dávkou klidu přehodil efektní žabičkou hůl obránce a vyslal tak Petra Horehledě vstříc Pyrochtovi, jenž se snažil svým pohybem donutit najíždějícího útočníka ke střele. Nestalo se tak, a až těsně před bránou vsetínský forvard ležícího strážce brankové čáry lišácky překonal a vypukla neskonalá radost. Když chvíli na to zelenožlutá trestná musela dočasně ubytovat jednoho z domácích, povedl se jeho spoluhráčům opravdu pozoruhodný kousek, kdy Vávra dokázal ve vlastním oslabení dopravit kotouč do branky. Stalo se tak času 31:36. Liberec se s tímto skóre smiřoval jen těžce, a tak se patrně nenechal zdeptat dvoubrankovým mankem a pořádně se do Vsetínských zakousl.

Vytvořily se jim i příležitosti početní výhody, ale ani jedna z nich nebyla gólová. Je nutno podotknout, že domácí Hromada musel ze své mošničky vytáhnout i zákroky té nejvyšší obtížnosti a kvality, aby zabránil zarputilé snaze hostí o korekci výsledku. Ke konci druhé hrací části Tygrům poněkud povolily nervy a opřeli se do Valachů zejména fyzicky, kteří se ale také nenechali zahanbit a tak bylo o zábavu na lavicích hanby postaráno. Po druhé třetině 2:0.

Dnes již potřetí vyjely oba týmy na led, a to s vědomím, že až z něj budou sestupovat, bude již o vítězi a poraženém z dnešního duelu jasno. Po chvíli hry nechal těžkooděnce v bráně Liberce vyniknout jeden z odchovanců Lapače, tvrdá střela skončila v náruči golmanské jedničky hokejistů ze severu Čech. Jeho protějšek se zatím stihl provětrat rychlým přesunem na střídačku při signalizované výhodě. Ještě než se stihl po odpískání vrátit zpět do svého království, udělil sudí jednomu z Bílých Tygrů 2+10 minut za úder do hlavy. Postupně se tak do jedné ze slibných příležitostí dostal tečí Horehleď, avšak po druhé mu dnes asi nebylo přáno.

Zajímavostí je, že jeden z řad méně vysokých a zároveň nejmladších aktérů pátečního utkání Jiří Kozák si vyšlápl uprostřed kluziště na jednoho ze svých tmavě modrých soupeřů a předpisovým, samozřejmě „čistým“ bodyčekem jej seslal k zemi. Hokej se začíná proměňovat v bitvu se vším všudy, ale krásné hokejové momenty nechyběly. Na jeden z nich jistě ještě nyní vzpomínají zelenožlutí J. Ptáčník a Dmitrij Jaškin, kdy si neohroženě vyměňovali puk a v koncovce chyběla k dokonalosti pouze přesnost. Odpovědí se stala neméně nebezpečná akce na druhé straně Lapače, a to když střelu Jánošíka tečoval Bortňák. V cestě mu stál už jen Hromada. Po vyloučení Tršky ve čtyřicáté osmé minutě se hostující Chlouba vydal na výlet přes celé kluziště. Teprve po té, co jeho tvrdě vyslaný projektil pouze proletěl okolo červených tyčí, bylo jasné že tato šance nebude tou očekávanou, gólovou. Ta chvíle, kdy Chloubova střídačka měla sborově zakřičet „GÓL“ měla teprve přjít. Při soustavném tlaku na vsetínské polovině si vyměnili Filip Jánošík s Bortňákem kotouč, přičemž první jmenovaný jej hbitě umístil vedle vyrážečky překvapeného gólmana.

Vsetín tedy po padesáté minutě pomalu začal ztrácet svůj vydřený náskok a po osmi minutách napínavého boje byla zasazena smrtící rána. Kotouč pod beton dezorientovaného Hromady zasunul Vlach a nerozhodný stav 2:2 se stal skutečností. Drama dokonal, a zároveň celý zápas rozhodl svou trefou rozjařený Kozák. Stalo se tak v čase 58:04 a do konce střetnutí bylo domácím uštědřeno ještě několik ran, jenž už bezchybný muž žlutozeleného brankoviště zneškodnil. Po hodně emotivním závěru si tak Bílí Tygři Liberec ze Vsetína nevezou nic jiného než modřiny. Vyhrocené utkání našlo svou konečnou podobu až ve výsledku 3:2.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner