Reportáž

Dorost zažil černý duel

L i b e r e c - Liberečtí mladíci neodehráli proti Kladnu šťastné střetnutí. Dlouho na světelné tabuli svítil stav 0:0, pak však během pěti minut dokázali Středočeši vstřelit hned tři branky a bylo rozhodnuto. Výraznou měrou zápas ovlivnilo vážné zranění Jaroslava Vlacha, kvůli kterému musela být předčasně ukončena první třetina.

Oba dorostenecké výběry měly hned před zápasem velké problémy se sestavou. Kladno nastoupilo pouze s osmnácti hráči, Bílým Tygrům chybělo devět hráčů základního kádru, a tak trenéři museli sáhnout i po mladších do B týmu. První zápas za dorost si připsal například čerstvě patnáctiletý obránce Pavel Bednárik.

1. třetina

Úvod zápasu byl spíše jen oťukáváním na obou stranách a až do šesté minuty se hra odehrávala především ve středním pásmu. Ovšem pak si přeci jenom zkušenější Kladno dokázalo vytvořit brankovou příležitost. Nejdříve se do šance probojoval Martin Čurda, jemu však ve skórování zabránil skvělý zákrok Jelínka. Jenže puk se poté odrazil k nekrytému Sekáčovi a jeho střela trefila tyč domácí brány. Liberec odpověděl svou šancí. Obraně ujel Tomáš Oppelt, ale Lejsek proti němu dobře vyjel a dokázal mu z hole vypíchnout puk.

Na třetím týmu extraligy byla vidět jistá nezkušenost a nesehranost, a tak, ač měl být favoritem zápasu, se do útočných akcí moc nepouštěl a spoléhal na zajištěnou obranu. Tygři si přesto vytvořili šanci alespoň v přesilové hře. Marek Šetka ale nastřelil pouze tyč.

Devatenáctá minuta přinesla nejděsivější a nejsmutnější okamžik zápasu. Liberecký forvard Jaroslav Vlach absolvoval obvyklý souboj u mantinelu, avšak po něm se už nezvedl. Na ledě ležel pár minut a poté musel být odvezen záchrannou službou do liberecké nemocnice. „Zřejmě má něco s páteří, stěžoval si, že nemůže hýbat levou nohou. Více ukáže až rentgen. Zranění přišlo zřejmě z únavy, na ledě byl už dlouho a po nárazu na mantinel si přetočil záda. Ze strany soupeře to bylo nezaviněné,“ vypověděl o hokejistově stavu trenér Luboš Bouchner. Po tomto nešťastném incidentu byla po dohodě trenérů a rozhodčích v čase 18:52 ukončena první třetina a zbylá minuta měla být odehrána na začátku druhého dějství.

2.třetina

Druhá část začala nastavenou minutou a osmi sekundami z předchozí třetiny. Poté již následovala obvyklá dvacetiminutovka. Hra byla opatrná a podobná jako v předchozí části. Ve dvaatřicáté minutě se k puku dostal domácí Adam Jánošík a z rohu útočného pásma vyslal střelu na hostujícího brankáře. Tomu tento pokus dělal větší problémy, než se na první pohled zdálo a puk jen těsně minul branku modrého mužstva. Za dvě minuty se sám před bránou objevil Bittner, ale svoji možnost zkazil nepřesnou střelou. Na konci třetiny zahrozili i Kladenští a naštěstí pro domácí dokázal Jelínek zlikvidovat únik Ladislava Máši. I po čtyřiceti minutách se tak hrálo stále bez gólů.

3. třetina

Třetí třetina byla přesným opakem předešlých dvou. Hokej nahoru dolu, šance na obou stranách. Vše začalo v třiačtyřicáté minutě obrovskou šancí kladenského Plačka, ovšem Jakub Jelínek znovu podržel svůj tým. Za dvě minuty mohl na druhé straně otevřít skóre i Filip Jánošík. Nabruslil si do útočného pásma a vyslal tvrdou střelou do kouta Lejskovy brány. Většina hráčů i diváků si myslela, že puk se odrazil od vnitřní konstrukce branky. Ovšem rozhodčí měl jiný názor, a tak rozpažil a pokračovalo se ve hře. „Zřejmě to nebylo břevno a měl platit gól, bohužel se tak nestalo. Hra by poté určitě vypadala zcela jinak a uhráli bysme alespoň remízu,“ nesouhlasil s výrokem rozhodčího Bouchner.

Když svou možnost nevyužil Liberec, tak se v čase 48:05 prosadili Kladenští. Jiří Sekáč se krásně prokličkoval soupeřovou obranou a střelou pod vyrážečku zakončil své sólo, které hostům přineslo vedení 0:1. Domácí se snažili vyrovnat, jenomže místo toho inkasovali znovu. Před brankou si nepohlídali Vojtěcha Hoška, a ten tak střelou z mezikruží zvýšil na 0:2. Kladnu poté narostla křídla a bylo jasně lepším týmem na ledě. Poslední hřebíček do rakve zatloukl Liberci Jan Doskočil, když nekrytý před brankou určil stav již na 0:3.

Okenáři po této brance polevili a zřejmě považovali výsledek zápasu za rozhodnutý. Vyvést z omylu je chtěl v pětapadesáté minutě Patrik Maďar, který svou dorážkou snížil na 1:3. Bílí Tygři ucítili šanci a hru zcela otevřeli. Toho však hosté málem dokázali využít. Čurda se řítil sám na Jelínka, ale náskok nezvýšil, střela skončila vedle. Stále tak Tygři drželi naději na zvrat a přivést k životu ji mohl na začátku osmapadesáté minuty znovu Patrik Maďar, trefil však jen další břevno. Do další šance se liberecký dorost už nedostal, a tak si deváté Kladno odvezlo ze Svijanské arény všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Luboš Bouchner(Liberec): "Na ten výsledek jsme čtyřicet minut sahali, myslím si, že rozhodlo to, že nám chybělo devět háčů stabilního kádru a měli jsme v týmu spoustu mladíků. Kladno bylo vyzrálejší a v poslední třetině i šťastnější, když dalo první gól. My jsme trefili jen dvě břevna, i když to první měla být zřejmě branka.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner