Reportáž

Dorostenci opět zvládli nájezdy a porazili Spartu

Liberečtí mladicí si zřejmě oblíbili samostatné nájezdy. Třetí utkání v řadě totiž dokázali dotáhnout až do penaltového rozstřelu a v něm uspět. Po Pardubicích a Karlových Varech si dnes bod navíc připsali i proti první Spartě, když rozhodující nájezd proměnil Jan Příkazský.

Do samotného utkání vstoupili lépe domácí, kteří otevřeli skóre po pouhých dvaceti vteřinách! Kapitán Chára vybídl ke skórování Aleše Hybnera a ten se z prostoru levého kruhu nemýlil - 1:0! Liberecké úvodní trefa notně rozhodila, z čehož pramenila bezmoc v následné přesilovce. Hosté si nedokázali vytvořit střelecké příležitosti, ani sebemenší tlak v pásmu soupeře. Proto jedinou nebezpečnou akci početní převahy Severočechů zaznamenal sparťan Eis, který po chybě Martina Bulvy pohrdnul brejkem. Liberec i nadále kupil chyby v rozehrávce a vlastními nepřesnostmi se dostával do nesnází. Jelínkovu branku ohrozil Hybner s Krpatou, oba však ztroskotali na hostujícím gólmanovi. Teč Dušana Žovince jen těsně minula břevno. Jako blesk z čistého nebe však přišlo vyrovnání. V přesilovce střílel švihem od modré Jakub Jurčák a Vaňousek na puk z jeho hole lapačkou nedosáhl - 1:1. Domácí se nevzdávali, přestože je vyrovnání notně přibrzdilo. Obranou Severočechů se prokličkoval Eis, předložil puk Rubešovi, ten však puk po bekhendovém blafáku opřel jen do mantinelu za Jelínkovou brankou. Radovat se mohli domácí v patnácté minutě. Hanták našel pěkným pasem Hrabáka, který zakončoval takřka do prázdné branky - 2:1!

I v druhém dějství padl rychlý gól. A byla to skutečná hokejová lahůdka - po dvou a půl minutách hry si před Jelínka vybruslil Tomáš Rubeš, zkušeně si počkal na brankářův pohyb a pohodlně zavěsil do zpola odkryté klece - 3:1! Krásná Rubešova akce donutila Jelínka střídat. Brankoviště Liberce od třiadvacáté minuty hájil Jakub Pyrochta. Domácí radost však netrvala dlouho. Miškovský našel před brankou číhajícího Tomáše Filippiho, pro kterého nebyl problém zavěsit - 3:2. Poté přišla přesilovka hostí. V ní zahrozil Daniel Skalický, který v jasné pozici mířil z mezikruží nad Vaňouskovu branku. Vyrovnáno bylo však o několik momentů později. Martin Vašek našel před brankou nikým nehlídaného Patrika Maďara a ten se nemýlil - 3:3. Sparťané nehledali odpověd dlouho. Za minutu a půl udeřil Jiří Chára. Grin pálil od modré, Pyrochta puk vyrazil pouze k domácímu kapitánovi a ten nápřahem vrátil Spartě vedení - 4:3! Do kabin se však šlo opět za vyrovnaného stavu, liberečtí totiž využili další přesilovou hru. Nejprve Vaňousek zlikvidoval sérii dorážek Mulače, na střelu z hole Jana Příkazského však reagovat nedokázal - 4:4.

Konec druhé části poznamenala narůstající nervozita, proto vstupovali domácí do třetího dějství v počení nevýhodě tří proti čtyřem. Liberecká přesilovka byla však neškodná. Při signalizovaném vyloučení dalšího ze sparťanů už Severočeši udeřili. Od modré napřáhl Daniel Skalický a Vaňousek kapituloval - 4:5. Následně se dvakrát o vyrovnání snažil Radek Hrabák. Nejprve tečoval Koževnikovovu střelu těsně nad, chvilku nato ztroskotal se svou střelou z mezikruží na brankářových betonech. Nervy začaly téct v desáté minutě. Po závaru před Pyrochtovou brankou se strhla bitka, za níž rozhodčí rozdal tolik trestů, až se jemu samému začaly pořádně plést. Jeho rozhodnutí si vyžádalo několikeré přerušení hry a další prodiskutování udělených trestných minut. Přišla přesilovka libereckých. Obránci rozehrávali na vlastní modré, ale po špatné rozehrávce se puku zmocnil Stanislav Eis a z brejku zakončil bekhendovým blafákem - 5:5! Přesilovka hostí však pokračovala. Obrovskou příležitost Mulače zastavil vleže Vaňousek, Bulíř pak z jasné příležitosti přestřelil. Závěr byl infarktový. Gleb Koževnikov rozehrával od vlastní branky před dvěma forčekujícími útočníky. Při přihrávce zlomil hůl, ve snaze odehrát puk před dotírajícími Tygry však zahrál zlomeným pahýlem hokejky a inkasoval dvouminutový trest. Necelou půlminutu před koncem třetí třetiny pak puk otřel o Vaňouskovu tyč Daniel Skalický.

Prodloužení se neslo ve značně opatrnějším duchu. Chyběly síly, proto za zmínku stojí pouze několik momentů. Nejprve na začátku prozkoušel hostujícího Pyrochtu Chára, na druhé straně vychytal Rohala Vaňousek, Martin Vašek Pálil nad, a proto o vítězi rozhodly nájezdy.

Začala Sparta, Hrabákovi utekl puk ještě než se dostal k zakončení. Liberecký Chlouba zkoušel bekhendový blafák, Vaňousek jeho záměr odhalil. Jiří Chára mířil vedle. Tomáš Filippi zakončil bekhnedovou kličkou mezi Vaňouskovy betony - 0:1. Sparťan Filip Hanták zakončil suverénní střelou zápěstím nad Pyrochtovu vyrážečku. O vítězství Liberce rozhodl Jan Příkazský, když ranou nad Vaňouskovo rameno daroval Liberci i druhý bod.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner