Reportáž

Junioři deklasovali Znojmo, a dostali se tak do čela skupiny o udržení

V sobotu odpoledne sehráli Bílí Tygři druhé utkání skupiny o udržení. Od začátku zápasu bylo jasné, kdo bude tahat za kratší konec. Liberečtí junioři vedli už po devíti minutách 4:0 a hosté byli zralí na ručník. Zápas nakonec skončil 9:2, a mladíci z Liberce si tak hodně přiblížili záchranu. Čtyřmi brankami se na vítězství podílel domácí útočník Michal Skalický.

Znojmo, které je už jistým sestupujícím z extraligy juniorů, přijelo do Liberce jen se čtyřmi obránci a osmi útočníky. Po čtvrteční domácí prohře 2:5 s poslední Jihlavou se tak ani tentokrát nedaly čekat od moravského celku zázraky. Naopak Liberečtí zvítězili v prvním kole juniorského play-out na ledě do té doby první Mladé Boleslavy, takže proti Orlům měli určitě psychickou výhodu.

Domácí se dostali velmi brzy do vedení. Už po šestapadesáti sekundách nahodil Radim Křišťan kotouč téměř z nulového úhlu na znojemskou branku a po odrazu od Kacetlovy výstroje skončil puk v brance. 1:0. Znojmo mělo za necelou minutu možnost rychle odpovědět, když byl za hrubost vyloučen Přibyl. Místo toho se ale znovu radovali Tygři. Ke kotouči se dostal Michal Skalický a prostřelil znojemského brankáře podruhé. 2:0.

Po druhé brance ve své síti přepustil Ondřej Kacetl místo svému kolegovi Jiřímu Müllerovi. Ten vydržel neinkasovat něco málo přes šest minut. V čase 8:02 se před ním objevil zcela sám Jan Vopálka a svou brankou zvyšoval již na 3:0 pro Liberec. Hosté nestíhali s domácími vůbec bruslit a ti se velmi lehko dostávali do šancí. Ještě v téže minutě si zpoza branky vybruslil Michal Skalický a po necelých devíti minutách to bylo 4:0. Orli nebyli do té doby vůbec nebezpeční a Robin Blažíček v brance domácích musel likvidovat jen pár ran z uctivé vzdálenosti.

Moravané zahrozili až v šestnácté minutě a hned z toho byla branka. Roman Alexa se objevil sám před Robinem Blažíčkem a snížil na 4:1. Tygři šli však do kabin přece jen za čtyřbrankového vedení. Osmnáct sekund před první sirénou tvrdě vystřelil Radim Křišťan. Jiří Müller si sice s jeho střelou poradil, kotouč se ale odrazil přímo na hůl Libora Bezděka a ten pohodlně skóroval. 5:1.

Domácí pokračovali v nastoleném tempu i zkraje druhé části. Nejdříve v čase 20:32 zkompletoval svůj hattrick Michal Skalický a zvýšil na 6:1, o necelou minutu později přidal sedmou branku Liberce Tomáš Liška. 7:1. To už nevydržel znojemský brankář Jiří Müller a do branky se vrátil Ondřej Kacetl. V polovině utkání přidali Liberečtí osmou branku, tu však rozhodčí neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Ve třicáté minutě přišla také řada na libereckého brankáře Vratislava Vajnera, který za jasného stavu vystřídal v domácí bráně Robina Blažíčka. Osmý zásah Tygrů přišel v čase 36:07, kdy Jiří Peřina našel přesnou přihrávkou z rohu kluziště Michala Skalického a ten přidal svou čtvrtou branku. Po druhé třetině tak domácí vedli nad Znojmem 8:1.

Liberecký trenér, vědom si velkého náskoku, nechal ve třetí třetině odpočívat několik svých opor. To se také projevilo na hře. Domácí byli sice stále lepším mužstvem, do šancí se už ale začali dostávat i Orli. V devětačtyřicáté minutě mířil domácí Tomáš Liška jen do konstrukce hostující klece. O minutu později se po nešťastném odrazu jednoho ze znojemských obránců dostal do samostatného úniku Radim Křišťan, Kacetl ale skvěle zasáhl.

Už to začínalo vypadat, že se diváci ve třetí třetině branky nedočkají, když se v čase 56:50 krásně bekhendem trefil do šibenice znojemské branky Lukáš Mizerík. 9:1. Konečnou podobu dal výsledku o necelou minutu později po hezké kombinační akci hostující Tomáš Duba. Zápas tak skončil jasným vítězstvím domácího celku 9:2 a po prohře Mladé Boleslavi poskočili Tygři na první místo tabulky o udržení. Další utkání sehraje Liberec v pondělí v Ostravě, Znojmo přivítá Kometu Brno.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): „Na našem výkonu bylo znát, že nám jde stále o hodně. Znojmo naopak už ví, že extraligu po sezóně opustí, takže na jejich výkonu se to určitě podepsalo. Orli navíc přijeli v malém počtu hráčů. My jsme to utkání dnes zvládli a důležité tři body jsme si připsali na naše konto.“

Roman Kaňkovský (Znojmo): „Domácí nás předčili ve všech směrech a po katastrofálním začátku můžeme být rádi, že jsme nedostali patnáct gólů, ale jenom devět.“

Naši partneři

Generální partner
Generální partner