Reportáž

Junioři po tuhém boji s Kometou nakonec padli

L i b e r e c - Liberečtí junioři nenavázali na těsné vítězství s Olomoucí a v dnešní velké bitvě proti Brnu podlehli na samostatné nájezdy. Po většinu zápasu sice byli útočnějším a aktivnějším celkem, ovšem Kometa dokázala se svými možnostmi naložit efektivněji. Pět minut před koncem třetí části dorovnala náskok domácích zařízený brankou Jána Nika a v závěrečné dovedností soutěži vybojovala bod navíc.

Bílým Tygrům se po slibném úvodu do soutěže přestává výsledkově dařit. V posledních čtyřech střetnutích před duelem s Kometou vybojovali Liberečtí jen tři body, které navíc museli proti Olomouci doslova seškrábat z ledu. Mladí Tygři si tak chtěli vylepšit statistiky v nedělním utkání proti dvacátému celku prozatimního pořadí Brnu.

Příliš se jim to ovšem nepovedlo. Dařilo se jim sice v útoku, když svému sokovi nasázeli dostatečných pět branek, chyba byla ale především v obranné fázi v čele s nejistým Blažíčkem. Moravané využili každé menší zaváhání v liberecké defenzívě a i přes nikterak výjimečný výkon dokázali pod Ještědem zvítězit.

Zápas však začal podle scénaře napsaného trenérem Pešánem, jenž už od úvodu sezony ordinuje svým svěřencům důraznou hru plnou bojovnosti a osobních soubojů. Tento „kanadský“ způsob hokeje se Liberečtí snažili praktikovat po celé utkání a na některých hokejistech bylo vidět, že jim tento styl vyhovuje. Příkladem může být Petr Jágr, který se na rozdíl od posledního ročníku výrazně prosadil do sestavy.

O první branku zápasu se ovšem zasloužil jiný Pešánův „kůň“. Byl jím Matěj Šorsej, který si u mantinelu vybojoval kotouč a poté ho okamžitě umístil do sítě za Čiliakova záda – 1:0. Pár desítek promrzlých fanoušků juniorského hokeje se ale z vedení domácích netěšilo příliš dlouho. Hned za dvě minuty využil přesilovku chytrou tečí Tomáš Popolanský - 1:1.

Úvodní třetina přinášela rychlý hokej plný šancí. V jedné z těch zajímavějších se ocitl Chochola, ovšem vedení pro svůj celek získat nedokázal. Povedlo se to totiž na druhé straně Michalu Brzobohatému, jehož čekala snadná úloha dorážejícího hráče po střele Štěpánka – 2:1. Domácím se ještě před první sirénou podařilo stav dorovnat. Zasloužil se o to tvrdou ranou z pravého kruhu Jaroslav Kedršt - 2:2

Prostřední část se dlouhou dobu zdála nezajímavá. Hosté se prezentovali pouze několika střelami z dalekých pozic, Liberec se zase mohl spoléhat jen na umění svého kapitána Lišky. Nakonec ale přeci jenom přišly branky. Sedmatřicátou minutu doprovázela radost Brňanů, kteří slavili gól Aleše Sovy - 3:2. Hned za devětadvacet sekund však Miroslav Kopic vrátil do Svijánské arény napjatou atmosféru vyrovnaného stavu, rychlou ranou trefil do černého – 3:3.

Jenže modří si přáli jít do kabiny s náskokem. Dvě minuty před druhou sirénou se o to zasloužil další dorážkou zcela nekrytý Michal Brzobohatý - 4:3. A tato branka do šatny znamenala konec zápasu pro brankářskou jedničku Liberce Robina Blažíčka, kterého v posledním dějství zastoupil Nor s českou krví Andreas Mundal Micka.

Tento golman s čistě bílou maskou zpočátku příliš práce neměl. Dopředu se tlačili liberecké šelmy a hostům vůbec nedovolili se k jejich svatyni vůbec přiblížit. Naopak sami stříleli góly. Ve čtyřiačtyřicáté minutě opět srovnal stav Daniel Skalický, jemuž Vopálka připravil černou gumu před prázdnou bránu – 4:4.

Stav pak za deset minut obracel krásnou přesilovkou ranou Ján Niko, a to už Severočeši chtěli jen udržet výsledek až do konce – 5:4. To se jim ale hrubě nevyvedlo. Hned po dvou minutách se totiž znovu připomněl Brzobohatý, který tentokrát asistoval u trefy Tomáše Hájka - 5:5.

Zápas mohl minutu a několik sekund před koncem základní hrací doby definitivně rozhodnout Lukáš Mizerík. Po propadnutí obrany hostů stál sám na brankovišti a po odrazu od Čiliaka se k němu dostal i touš. Talentovaný forvard však do poloprázdné branky nezamířil.

Napínavé střetnutí tedy dospělo do prodloužení, v němž se Libereckým naskytla výborná příležitost k rozhodujícímu úderu. Sudí poslal Kometu do tří, Tygři ovšem dvě minuty početní výhody trestuhodně zahodili.

A to se jim nakonec i vymstilo. V samostatných nájezdech se totiž prosadil pouze jedenkrát Liška, a brněnský útočník Jan Grmela tak dvěma zásahy rozhodl o tom, že bod navíc si připíší hokejisté z moravské metropole.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner