Reportáž

Pět gólů v poslední třetině zajistilo juniorům tři body

L i b e r e c - Bílí Tygři se v pátek v rámci jednadvacátého kola juniorské extraligy postavili doma proti Porubě. Diváci mohli sledovat atraktivní zápas se čtrnácti brankami. Liberečtí mladíci začali špatně a dvakrát v zápase prohrávali. Díky famózní poslední třetině a pěti kanadským bodům Jakuba Klímy přejeli ostravské hokejisty - 9:5.

Liberečtí junioři v posledních dvou utkáních nebodovali. Nejdříve prohráli přestřelku ve Vsetíně a o dva dny později prohráli v Českých Budějovicích.

S příchodem prvního letošního sněhu si to pod Ještědem rozdali hosté z Ostravy a domácí Bílí Tygři. Na ostravských hokejistech vůbec nebyla znát daleká cesta a do zápasu vlétli jako sněhová vánice. Sotva se postavil domácí brankář mezi tyče, už musel lovit puk ze své klece. Hned po třiadvaceti vteřinách ujeli Řezáč s Ivem Jelčíkem, vyměnili si kotouč na modré a druhý jmenovaný prostřelil Micku mezi betony – 0:1. Úvod z říše snů pro hosty pokračoval. V čase 2:06 se k puku na modré dostal Vajda a vystřelil na branku. Domácí brankář vyrazil jeho střelu na hranici brankoviště, kde se nejlépe zorientoval Štefan Šimkovič a dorazil kotouč do branky – 0:2. Zápas se začal lehce přiostřovat, a tak současně za potyčku putovali na dvouminutový odpočinek Kopáč s Nikem. Ostravané i nadále hýřili aktivitou a v páté minutě si mohli zahrát přesilovku čtyři na tři. Hned po buly mohl zužitkovat jednoho muže v poli Plzák, ale v dobré pozici zazvonil na tyč Micky. V polovině první třetiny poprvé zahrozili i Bílí Tygři a hned svou první šanci přetavili v zásah do černého. V čase 9:59 nahrál zpoza branky kotouč před branku Bulíř, ten se hlemýždím tempem dostal až k Jakubu Klímovi a pro toho už nebyl problém rozsvítit červené světlo - 1:2. Snížení domácích jako kdyby zamrazilo hosty. Ve třinácté minutě Vajda zadržel Tygra Diviše a domácím se tak naskytla první přesilová hra zápasu. Severočeši se dlouho nemohli dostat do pásma, ale v čase 14:01 zachytl Klíma puk na modré, vystřelil a Adam Jánošík šikovně tečí rozvlnil síť za zády brankáře Gleicha - 2:2. Liberec začal být aktivní a vynutil si fauly hostů. Nejdříve putoval za katr Šimkovič a o chvíli později Mlynář. Bílým Tygrům se tak naskytla výhoda dvou mužů v poli, kterou v čase 19:06, po nahrávce Lišky, zužitkoval střelou po ledu Ján Niko. Do kabin se tak šlo za jednobrankového vedení „šelem“ z Liberce.

Druhou třetinu začali liberečtí hokejisté přesilovou hrou, kterou už v gól nepřetavili. Ve dvaadvacáté minutě ukázali hosté, jak je hokej krásná hra. Akci jako z hokejové učebnice na jeden dotek začal Richter přihrávkou za branku Bartošovi, ten našel mezi kruhy zcela volného útočníka Štefana Šimkoviče, který střelou pod lapačku nedal Mickovi šanci – 3:3. Ihned po vyrovnávací brance mohl vývoj utkání na stranu domácích strhnout Filippi, ale v dobré šanci selhal. Ve čtyřiadvacáté minutě dostali hosté, po faulu Jágra, možnost přesilové hry. Čtyři sekundy před vypršením trestu libereckého útočníka, střílel od modré Spusta, jeho střelu tečoval Štefan Šimkovič a kotouč k překvapení všech skončil za zády libereckého brankáře - 3:4. Čtvrtá branka hostů byla signálem pro domácího kouče, že je potřeba v týmu něco změnit, a tak v Tygří kleci nahradil Micku Sklíba. Bílým Tygrům jako by rošáda v brance pomohla a v čase 26:05 už na ukazateli opět svítil nerozhodný stav. Od vlastní modré čáry našlápl až před ostravského brankáře Vařecha, předložil žabičkou kotouč Michalu Bulířovi, pro kterého už to byla snadná práce trefit poloodkrytou branku – 4:4. Odpověď hostů mohla být blesková, když od modré střílel Kalina, Sklíba jeho pokus vyrazil pouze před sebe a Bartoš následnou dorážkou přestřelil prázdnou branku. Přesně v polovině zápasu přepnuli ostravští hokejisté na vyšší obrátky a začali zaměstnávat libereckou defenzívu. Při vyloučení Tygra Oppelta se sám před brankářem ocitl hostující Bartošek, jeho pokus Sklíba vytěsnil mimo branku. V sedmatřicáté minutě si Slezané vybrali velkou dávku smůly. Richter zachytil špatně vyhozený kotouč a řítil se sám na domácího brankáře. Ten však excelentním zákrokem špičkou lapačky vytáhl puk až na plexisklo za brankou. O minutu později se vyznamenali tentokrát oba brankáři. Nejdříve Sklíba zlikvidoval akci dva na jednoho po střele Šimkoviče a hned z protiútoku bekhendem nepřekonal hostujícího brankáře Gleicha Vopálka. V prostředním dějství už ani jedno mužstvo nechtělo udělat chybu, a tak se šlo před závěrečnou třetinou do šaten za nerozhodného stavu.

Poslední dějství zápasu začalo vyloučením hostujícího Řezáče. Tentokrát jako kdyby se situace obrátila a do třetí třetiny vstoupili lépe domácí. Třináct vteřin před návratem ostravského útočníka využili Bílí Tygři třetí přesilovou hru, když Filippi nahrál Jakubu Chocholovi, jehož střela se zastavila až v brance brankáře Gleicha - 5:4. O minutu později utekl domácí obraně hostující Jelšík a Filippi ho musel zahákovat. Rozhodčí nařídil trestné střílení. Penalty se ujal sám kapitán ostravského celku Jelšík, bekhendem na Sklíbu ovšem nevyzrál. Poté jako kdyby se začalo hrát bez obran a oba týmy z chutí útočili. Nejdříve Niko prověřil tvrdou střelou připravenost slezského brankáře a v zápětí na druhé straně ztroskotal na Sklíbovi Mlynář. Hosté z Poruby začali bruslit, důkazem toho byla individuální akce Bartoše. Nebyli to ovšem modročervení, kdo vstřelil branku. Z nenápadné akce v čase 47:49 skóroval Tomáš Filippi – 6:4. O dvě minuty později bylo pro hosty ještě hůř. Zpoza branky přihrál Vařecha puk přesně na hokejku Patrika Diviše, pro kterého už nebyl problém zvednout kotouč pod víko slezského brankáře – 7:4. Hostující trenér Vavrečka si vyžádal oddechový čas a vyměnil brankáře. V padesáté minutě tak nahradil Gleicha Hanuska. Sotva co doklouzal ostravský brankář do branky, už zase za ním svítilo červené světlo. V čase 51:32 střílel Skalický a jeho střelu dorazil Tomáš Liška – 8:4. Brankostroj domácích pokračoval po další minutě. Mladý Tygr Klíma si najel na kruhy, poslal přesný křížný pas na Michala Bulíře, jehož střela po ledě se zastavila až za zády Hanuska - 9:4. V osmapadesáté minutě, při vyloučení Skalického, korigoval výsledek zápasu po nahrávce Jelšíka Petr Řezáč – 9:5. Další branka už v zápase nepadla, a tak čtrnáctigólový zápas pod Ještědem vyhráli domácí Bílí Tygři.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner