Reportáž

Junioři: Branky v posledních minutách třetin rozložily Kladno

L i b e r e c - Liberečtí junioři v utkání sedmadvacátého kola již od úvodu demonstrovali svou papírovou kvalitu a pohlednou nátlakovou hrou přehrávali kladenské energetiky. Jenomže zbytečné chyby a nedůslednosti v obraně nakonec dostaly Tygry do potíží, které museli řešit až do závěrečných okamžiků. Naštěstí pro ně ale stejně jako v předchozích třetinách zafungovalo kouzlo poslední minuty, a v kladenské síti se tak objevil rozhodující pátý kotouč.

Celky Kladna a Liberce patří mezi dorostenci k absolutní špičce a v současné chvíli spolu válčí o třetí místo. Ovšem juniorské týmy jsou už na tom podstatně hůře. Místo na vrcholu extraligové hory stojí na jejím úpatí a rozhodují se, jestli se ji nakonec postupem do play-off pokusí zlézt, anebo se obrátí a spolu s Třebíčí zamíří do údolí nejbližšího krajského přeboru.

Dvanáctý Liberec však v sobotním zápase s o dvěma místy hůře postaveným Kladnem ukázal, že sílu na putování po hřebenech jistě má. Jeho elitní formace jasně převyšovaly zbrklé mladíky s bleskem na dresu a hned od úvodu je díky přesilové hře zatlačily do defenzivy. Jenomže právě bídně zahrané početní výhody byly v tomto souboji jedním z důvodů, proč se Liberečtí museli k bodům složitě prokousávat.

Sudí Kareš v prvních dvou částech trestal pouze kladenské hokejisty, ovšem Bílí Tygři toho nedokázali využít. Jejich kostrbaté kombinace bez výraznějšího nápadu měly většinou najít kapitána Lišku, který ale předvedl, že uznává jiné hokejové hodnoty než rychlé přesilovkové souhry, nebo pak obránce Nika, jenž však za ranami slavného „šutéra“ Ala McInise stále zaostává.

Nebylo tak divu, že první branka Severočechů padla pár desítek sekund po uplynutí dvouminutové výhody. Vařecha se s ostrými lokty prodral před brankoviště, kde se jeho práci snažil dokončit Filippi. Útočníkův pokus však skončil někde mezi tyčí a brankářem Kůdelou, a proto přispěchal se svou holí Radek Lemfeld, za což byl odměněn brankou na 1:0.

Domácí si od té doby zřídili trvalé bydliště na adrese Kůdelova modrého půlkruhu, kde se většinu času zdržovali, nezaplacené účty však stále byly doručovány na druhou stranu ke Sklíbovi. Jeden z nich přivezl v osmé minutě Jonáš Křepelka, a jelikož se čtvrtá liberecká obrana neodhodlala vrátit, mohl kladenský útočník po souhře se Strnadem vyrovnat na 1:1.

Ovšem hosté byli tak spokojeni s vyrovnáním, že nechali Tygry bez dozoru a sami si naplánovali společnou chvíli na střídačce. Ničím nerušená trojice Niko, Varga a Daniel Skalický tak snadno mohla dohnat hostujícího Kůdelu k pláči – 2:1. Energetici se poté sice dostali k několika brejkovým situacím, kdy Sklíbu prověřoval Bečvář či Pánek, zajímavější se ale v té době zdáli být domácí, kteří kromě šancí stříleli i góly.

Nejdříve se to povedlo Jágrovi, ten však své branky dosáhl tak, že stál vedle Kůdely a čekal až se od něj odrazí kotouč, což se následně také stalo. Branka tedy nebyla uznána a Liberečtí si museli počkat na oslavy až do dvacáté minuty. Kiks soupeřovy obrany potrestal Mizerík, když přesnou příhrou vytvořil gólovou dálnici pro Radka Lemfelda, který nájezd zakončil střelou do šibenice - 3:1.

Do druhé části vstoupili Středočeši se zcela novou taktikou. Zaměřili se na psychiku důrazných Tygrů, a tak do prostředního dějství nastoupili se zpožděním. A opravdu se svou novou zbraní uspěli! Při první ráně Josefa Poura sice ještě zasáhl obětavý Liška, jenže opakovaná střela již prolétla pod Sklíbovým betonem – 3:2.

Další možná trochu laciná branka přiměla bílomodré k aktivitě, jež vyústila k brankovým příležitostem na obou stranách. Nejdřív vyzkoušel po první části nastoupivšího gólmana Lejska Lukáš Mizerík, a svou promarněnou příležitostí mu hned po minutě a čtyřiceti sekundách dodal tolik sebevědomí, kolik nezískal Kůdela za celou třetinu. Na druhé straně se zase po chybě Hobzy vyznamenal Sklíba, jenž lapil Bláhovu šanci.

Všichni přítomní novináři se již chystali zhodnotit druhou třetinu slovy: „Slabý odvar první části“, to ale domácí alespoň trochu zmírnili. Petr Jágr vstřelil tentokrát regulérní gól, a to když třináct sekund před druhou sirénou propasíroval puk do brány po akci Lemfelda – 4:2.

Třetí a naštěstí poslední třetina kvalitativně se stále zhoršujícího duelu by se dala sestříhat do jedné minuty a stejně by nikdo o nic zajímavého nepřisel. Josef Pour totiž trefil svou svižnou ranou břevno už ve dvaačtyřicáté minutě a poté už následovala doba hokejového temna. Ta obnášela neuvěřitelně špatně odehrané přesilovky Liberce a neméně hůře děsivé zakládání ataků v podání Kladenských, kteří se snad nedostali promrzlému Sklíbovi ani na dohled.

To už se chystali vyděšení fanoušci juniorského hokeje k odchodu, když se hráči konečně rozpomenuli na zlaté časy první dvacetiminutovky a přimíchali do duelu ještě trochu dramatu. Opět v tom měla velkou vinu neukázněnost domácích hokejistů, jež dovolili po drobných potyčkách svému sokovi početní výhodu. Ten neváhal ani chvíli a zásluhou dorážky Jonáše Křepelky se dvaačtyřicet sekund před koncem přiblížil Liberci na jediný gól!

Jenže poslední minuty každé z třetin měli již rezervovány Liberečtí, nebylo tak pochyb o tom, že gól přijde i tentokrát. Přičinil se o něj Michal Bulíř, který tak stvrdil tříbodový zisk pro Bílé Tygry – 5:3.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner