Reportáž

Body putují do Prahy

L i b e r e c - V sobotním jednatřicátém kole přijeli pod Ještěd hráči HC Sparta Praha. Ačkoliv sehráli domácí pěkný zápas, nedokázali ani jednou dostat kotouč za záda gólmana Novotného. Mistrovské derby vyhráli pražané 2:0, a zatímco Bílým Tygrům zůstalo dvanácté místo extraligové tabulky, posunula se Sparta o dvě příčky nad Liberec.

Oba celky nastoupily do utkání aktivně. Již v první minutě vystřelil na branku Varga, střela však šla mimo. Do další šance se liberečtí hráči dostali v přesilovce ve třetí minutě. Nejprve na Novotného z úhlu vypálil Mizerík a po něm se pokusil dorážet zpoza branky přijíždějící Lemfeld. To už si kotouč sparťanský brankář raději podržel. Po vyhraném vhazování se k puku dostal také Müller, ten trefil pouze Skalického čekajícího před brankou na přihrávku. Spartě se podařilo vyvézt kotouč z obranného pásma, Vařecha ale nedovolil protihráčům zdržet se před Blažíčkem dlouho. Jakmile se dostal k puku, unikl zpět do útočné třetiny a poslal kotouč Klímovi, který ihned vystřelil. Aby Novotný ubránil svou svatyni, postačilo nastavit beton do rohu branky. Ve vlastním oslabení se do téměř gólové šance dostal sparťanský útočník Kafka. Blažíček nezaváhal, kotouč pouze vyrazil směrem k Vařechovi, který se postaral o bezpečné vyvezení zpět před Novotného. Od poloviny třetiny vzala hru na své hole Sparta, která se začala usazovat v útočném pásmu. Špatně pro domácí to vypadalo zejména ve třinácté minutě, když se Blažíček po Sovíkově bombě nedokázal zorientovat v situaci. Než našel puk, dojížděl k brance Tůma, který nedobrzdil a místo puku skončil v brance on sám. Následující Kafkovu střelu podržel domácí gólman pod víkem. První branku zápasu si připsal v sedmnácté minutě Petr Kafka, který využil přihrávky od Hanzla. Spartu gól nabudil k ještě větší aktivitě. Kniazev si našel volného Husáka, který vystřelil od modré. Blažíček tentokrát puk za svá záda nepustil. Závěrečný pokus patřil Liberci, když se proti pravidlům provinil Sovík. Přesilovka netrvala dlouho, jediný pokus o vyrovnání si připsal Mizerík. Jeho střela mezi betony však Novotného nepřekvapila, a tak byl stav po první třetině 0:1.

Úvod druhého dějství patřil Spartě. Jakmile se pražští hráči dostali do útočného pásma, vyslal puk směrem k severočeské brance Vošmik, jehož střelu vyrazil Blažíček betonem. Ani Slabova střela od modré brankovou čáru nepřešla. Dobrou možnost měl domácí Lukáš Mizerík, jehož ve snaze bránit fauloval Kutlák. Na Novotného v přesilovce nevyzrála ani dvojice Filippi - Lemfeld. Ránu druhého jmenovaného musel pozorný brankář pokrýt. Největší příležitost skóravat měl ve třicáté minutě Lukáš Mizerík. Novotný se nestihl přemístit v brance, k liberecké smůle ale kotouč síť branky pražanů nerozvlnil. Zvýšit stav utkání se pokusil Kutlák. Jeho střelu vyrazil Blažíček nad sebe, kotouč dopadl k jeho pravici, a když zaregistroval přijíždějícího Kniazeva, přikryl puk rukavicí. Bílí Tygři dali Spartě možnost hrát přesilovku, kterou naštěstí hosté nevyužili. Blažíček měl ale namále. Když nechytil puk vyslaný od modré Vošmikem. Kotouč spadl vedle branky, a tak po něm k pravé tyčce musel skočit. Výborný zákrok předvedl Blažíček při střídání hostů. Kutlák přihrál puk Sovíkovi vstupujícímu na led. Pražský útočník si sólo dojel až před severočeského brankáře, který tým svým zásahem podržel. Dalším parádním výkonem se Blažíček prezentoval, když ve třicáté deváté minutě vyzrál výbornou lapačkou nad Tůmou. V druhé třetině ani na jedné straně gól nepadl, stav utkání byl tedy stále 0:1.

Poslední dvacetiminutovka nepřinesla zdaleka tolik šancí jako ta předchozí. I když se Tygři snažili o vyrovnání, hrálo se více před brankou Liberce. Tůmova střela šla Blažíčkovi do těla, tím ale tlak neskončil. David Feferle zvýšil počet střel na libereckého gólmana svou ránou směrovanou k levé tyčce. Akčnost hostů završil v padesáté první minutě sparťanský kapitán Jan Slaba, a zvýšil tak na 0:2. Bohužel ani pokusy Hataše a Lišky neprošly za Novotného. V padesáté deváté minutě si trenér Haken vyžádal oddechový čas a o třicet vteřin později opouštěl Robin Blažíček svou branku. Ani v power play však domácí nedokázali dopravit kotouč do soupeřovy branky. Po zaznění závěrečné sirény odcházeli do kabiny spokojenější hokejisté HC Sparta Praha, kteří na ledě Svijanské arény vybojovali tři body.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner