Reportáž

Junioři: Litvínov prvním přemožitelem Bílých Tygrů v roce 2009

L i b e r e c - V souboji šestatřicátého kola se utkali liberečtí junioři s aktuálně třetím týmem tabulky, tedy s Litvínovem. Modrobílý drželi naději na tři body do padesáté minuty, kdy hosté dvakrát během minuty dostali kotouč za záda brankáře Bílých Tygrů a odvezli si tak všechny body. Jedinou branku Liberce vstřelil Lukáš Mizerík.

Do Svijanské arény v pátek v podvečer dorazil Litvínov, který je aktuálně na třetím místě extraligové tabulky a má nejlepší defenzivu ligy. Do první šance se ovšem dostali domácí, když Bulíř prověřil lapačku litvínovského Sorka. Tým zpod Krušných hor se osmělil až ve třetí minutě, kdy obrovskou šanci zahodil Přeučil, který sám před Sklíbou tak dlouho míchal s pukem, až ho domácí brankář máchnutím lapačky vychytal. O několik minut později už ale lapačka brankáře Bílých Tygrů nestačila na přesný švih Jakuba Maxi, jehož střela se ještě stačila otřít o tyčku, než zapadla do branky – 0:1. Domácí očividně otřeseni úvodní brankou hostů začali kupit chyby a Sklíba musel několikrát zasahovat. Nejdříve se jenom ohlédl za tečovanou střelou Gerháta a o minutu později napravil chybu Müllera, jež si nechal od litvínovského Gerháta odcizit kotouč. Müller svou hrubku v obraně mohl napravit ve čtrnácté minutě, kdy hostující Sork špičkou vyrážečky připravil domácí o srovnání. Hned na to musel brankář Litvínova vychytat Klímu, který osamocen před brankovištěm neprocpal kotouč za červenou linii.

Do druhé třetiny měli hosté k dispozici přesilovou hru, když Müller musel pikat za nedovolené bránění Češky. Po dvaašedesáti vteřinách od zaznění klaksonu, který ohlašuje začátek prostředního dějství, zvýšili hosté na rozdíl dvou branek. Bojer přenechal kotouč na červené Jakubu Maxovi, který se prosmýkl libereckou obranou a nenápadnou střelou nad beton Sklíby donutil domácího brankáře opustit své teritorium – 0:2. Na rozdíl jedné branky mohl domácí dostat Sobotka, jeho střelu ale spolkly betony Sorka. První zákrok si nový muž s maskou v brance Tygrů Micka připsal až ve dvaačtyřicáté minutě, kdy ho prověřil jedovkou Havelka. Přesně v polovině zápasu mohli chemici vést již o tři branky, to by ale Přeučil po přesném pasu Müllera musel trefit prázdnou libereckou klec. Hosté si svou aktivitou vybojovali přesilovou hru, když Sobotka držel příliš dlouho Gerháta. Litvínovu se početní výhoda vůbec nevydařila a brankář Sork musel čelit nájezdům Vařechy a Filippiho. Za aktivitu byli domácí odměněni ke konci druhého dějství, kdy se do samostatného úniku po přesném pasu Jánošíka dostal Lukáš Mizerík a střelou mezi betony posadil brankáře Litvínova na led - 1:2.

Hosté na začátku poslední dvacetiminutovky pohrdli přesilovou hrou 5:3, a tak se stav na ukazateli neměnil. Nepovedená přesilová hra Litvínova polila Liberecké živou vodou a Sork se v brance několikrát pěkně zapotil. V největší šanci se ocitl domácí kapitán Liška, ale kotouč červené světlo nerozsvítil. V sedmačtyřicáté minutě střílel od modré domácí Sobotka, litvínovský gólman jeho střelu vyrazil před sebe. Kotouč, který poskakoval na hranici brankoviště, se snažili do branky procpat Klíma s Bulířem, jejich pokusy ale Sork bravurně zlikvidoval. Od té doby jako kdyby liberecké hokejky byly rozleptány a hráči Tygrů kupili hrubku za hrubkou. Po jedné chybě v obraně mohl Kafan skórovat, ale Micka jeho pokus vytlačil mimo branku. Trest pro domácí přišel ale v padesáté minutě, kdy na trestné lavici seděl Lemfeld za držení. Z rohu kluziště si sám a nikým neatakován protančil celým libereckým obranným pásmem Jiří Mackal a blafákem mezi betony nedal domácímu brankáři šanci – 1:3. Sotva dozněla radost na hostující střídačce, mohli se žlutočerní radovat znova. Bíza uloupil kotouč liberecké obraně, poslal přesný pas na hokejku Františka Gerháta a ten už neměl problém zasunout kotouč do prázdné severočeské klece - 1:4. Ke konci zápasu šel ještě na lavici hanby hostující kapitán Gula, Bílí Tygři ale přesilovku nevyužili, a tak si tři body za výhru 4:1 odváží tým z Litvínova.

Ohlasy trenérů

Haken Petr (Liberec): „V první třetině to bylo vyrovnané, my jsme měli několik šancí, které jsme neproměnili. Dostali jsme gól po chybě, kdy jsme nedostali kotouč ven z obranného pásma a přes obránce vystřelil. Myslím, že to brankář ani neviděl, to byla asi první taková větší chyba v té první třetině. Pak jsme si řekli, že se musíme trochu víc snažit v pohybu a přechodem přes střední pásmo. Ta druhá třetina už byla z naší strany lepší, měli jsme tam ale zbytečné vyloučení a to nás trochu přibrzdilo. Snížili jsme ale na 2:1 a prvních deset minut třetí třetiny jsme byli myslím lepší než Litvínov, ale pak jsme inkasovali třetí branku v oslabení. Čtvrtý gól už byla spíše křeč. Měli jsme dnes spoustu šancí, ale branky jsme z nich bohužel nedali.“

Beránek Josef (Litvínov): „V první třetině jsme si vytvořili slušné šance a stav 2:0 bylo takové správné vyjádření té naší hry v první třetině. V té druhé třetině, při těch našich přesilových hrách jsme se dopouštěli takových chyb a nezodpovědné hry, že jsme dovolili soupeři snížit na 2:1. Bylo štěstí, že byl konec třetiny, protože jsme se dostali do takového útlumu, který by pro nás nedopadl dobře. Pauza nás dala dohromady, využili jsme přesilovou hru, dali jsme ještě čtvrtý gól a ten závěr jsme už v klidu dohráli.“

Naši partneři

Generální partner
Generální partner