Reportáž

Mikyska zbořil hattrickem pardubický Eaton

L i b e r e c - Starší dorostenci Liberce se na sváteční pondělí utkali v Tipsport areně s Pardubicemi. Ve velice dramatickém zápasu zazářil autor hattricku Josef Mikyska, který sám nastartoval obrat v zápase. Bílí Tygři totiž prohrávali ve druhé třetině o dvě branky, pak ale během čtyřiadvaceti vteřin vstřelili dvě branky a nakonec si připsali důležitou výhru 7:4.

Do zápasu vstoupili lépe hosté z Pardubic, když hned ve druhé minutě prověřil z křídla pozornost Jelínka Beneš. Pak se ovšem dlouhé minuty nic nedělo a východočeský brankář musel dávat pozor, aby v brance Eatnu neusnul. To gólman Severočechů měl daleko více práce. V osmé minutě vystřelil dělovku Beneš, Jelínek vyrazil kotouč přímo na hůl Jetmara, kde na poslední chvíli zasáhl liberecký bek Jandejsek, který odpálil kotouč do bezpečí. Poté zahrozili poprvé v zápase Bílí Tygři, když se Kouba natlačil před brankáře a Procházka musel zatáhnout za ruční brzdu. Po necelé minutě se podařilo šelmám využít početní výhodu. Slivka zatáhl puk do útočného pásma, přenechal ho Ladislavu Bittnerovi a ten z první prostřelil Štrofa nad vyrážečku – 1:0.

Radost domácích ale netrvala dlouho. O dvě minuty později ulétl po pravém křídle liberecké obrany, po krásném pasu Starého, Jaroslav Moučka a blafákem do bekhendu prostřelil Blažka – 1:1. To ovšem nebylo vše. Minutu na to udělal Filip Chlupáč z domácí obrany stojící kužely a podobně jako jeho kolega při první brance prostřelil Jelínka blafákem do bekhendu - 1:2. V závěru třetiny mohl dostat Východočechy do dvoubrankového vedení Jetmar, ale jeho dlouhé míchání před brankou s pukem utnul rychlým zákrokem liberecký muž s maskou.

Do druhé periody naskočili opět lépe Pardubičtí, kteří hned otestovali připravenost Jelínka. V čase 21:53 si vybral slabší chvilku brankář Štrof, který namazal Josefu Mikyskovi přesně na hůl a liberecký forvard trefil pohodlně prázdnou branku – 2:2. O čtyři minuty později už ale východočeský gólman napravil své zaváhání, když bleskovým mávnutím lapačky sebral šanci Miškovskému. Hned z protiútoku ovšem napálil kotouč na libereckou svatyni Moučka P., Jelínek jeho pokus pouze vyrazil před sebe, kde ho do branky zametl Michal Křečan – 2:3. Hned v zápětí minul jen o milimetry branku Tygrů Zrůst, ale to ho nemuselo dlouho mrzet, protože jeho spoluhráči se přeci jen dočkali. V čase 28:02 zamíchal pukem na modré Ondřej Starý, vyčkal na nejvhodnější okamžik, až bude před Blažkem největší provoz, a střelou švihem rozvlnil síťku v domácí brance – 2:4.

Změnu na světelné tabuli měl na hokejce ve třicáté minutě Psota, jeho střela ale jen olízla horní tyč pardubické klece. Další branky se tak diváci dočkali až v závěrečné minutě prostředního dějství. Psota se elegantně otočil u mantinelu, přihrál na střed Josefu Mikyskovi a ten rozsvítil červené světlo za Štrofem – 3:4. Ovšem to nebylo vše pro druhou třetinu. O čtyřiadvacet vteřin později nahodil kotouč na branku Kouba a za pardubického brankáře, který nestačil lapit skákající kotouč, dorazil gumovou pryž do branky Kamil Schutz – 4:4.

Závěrečná část začala velikým náporem Východočechů. Blažek musel nejdříve vytáhnout slušnou střelu Křečana na plexy a o chvíli později si obhodil Březina šikovně dva domácí beky, ale tváří v tvář proti brankáři Tygrů neuspěl. Když se nepovedlo pardubickým „koníkům“ skórovat, vzal osud zápasu do vlastních rukou opět Josef Mikyska, který dostal milimetrový pas od Psoty, a střelou švihem do vinglu rozradostnil domácí střídačku – 5:4. Srovnat mohl o minutu později pardubický Zrůst, jež se proháčkoval přes přehuštěnou libereckou obranou, ale Jelínek mu ve finální fázi vypíchnul kotouč holí.

Další rána přišla pro Eaton v osmapadesáté minutě. Hosté už hráli vabank a Bílí Tygři chodili do otevřené obrany. Jedno okénko našla i dvojice Bittner – Urban. Prvně jmenovaný nastřelil kotouč na brankáře, ten jeho pokus vyrazil pouze na hůl Patrika Urbana, který si už věděl náramně rady, co s pukem, a poslal ho za bezmocného Štrofa – 6:4. Definitivní podobu zápasu pak dal tři sekundy před koncem Patrik Maďar, který napálil kotouč za východočeského brankáře - 7:4. Liberec tak vyhrál o tři branky, pro Pardubice to je ovšem krutý výsledek, protože byly Bílým Tygrům více než vyrovnaným soupeřem.

Ohlasy trenérů

Lubomír Bouchner (Liberec): „ Utkání se pro nás nevyvíjelo moc dobře, ale v předešlých zápasech jsme vždy vedli a nakonec jsme ten zápas ztratili. Dnes jsme se vrátili ze stavu 2:4 do 4:4. Myslím, že jsme dnes byli ukáznění. Sice soupeř byl kvalitní, ale tou kázní jsme šli za tím výsledkem. Byli jsme akorát asi šťastnější, že nám to tam spadlo a jim ne. Jestli měli někde slabinu, tak to byl zřejmě asi brankář.

Vladimír Šťastný (Pardubice): „ Zápas jsme si prohráli vlastními chybami. Zejména za stavu 4:2 na konci druhé třetiny, kde jsme si nechali během třiceti vteřin vyrovnat na 4:4. Ve třetí třetině byl soupeř už jednoznačně lepší a přehrál nás.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner