Reportáž

Starší dorostenci porazili ve vyrovnané bitvě Havlíčkův Brod

L i b e r e c - Po páteční prohře na ledě jihlavské Dukly si jistě chtěli mladí Tygři spravit chuť před domácím publikem proti Havlíčkovu Brodu. Začátek zápasu se libereckým mladíkům povedl, když vyhráli první třetinu o dvě branky. Hosté ale ve druhé části zlepšili hru a pohyb, pramenil z toho však pouze jediný gól. O své výhře tak rozhodli Bílí Tygři až v poslední desetiminutovce, když se trefil Urban.

Do zápasu vlétli aktivněji domácí, kteří úvodní minuty hodně nebezpečně operovali před Krajcigrem. Nebezpečně pálil od modré čáry Bartejs, brankář Rebelů vytěsnil jeho ránu vyrážečkou mimo. Aktivita ale libereckým mladíkům nevydržela dlouho, jakoby Havlova nebezpečná střela z mezikruží nastartovala havlíčkobrodské útočné snažení. Ondráček se ocitl chvilku sám před Jelínkem, domácí brankář byl však připraven. O chvilku později vyslal hezkou střelu směrem na libereckou klec Zdražil, ani on však nepokořil Jelínka.

Tygři se vymanili ze soupeřových kleští až ve druhé polovině prvního dějství, Hloušek se hrdinsky probil až před soupeřovu svatyni a pokoušel se tvrdou střelou překonat Krajcigra, to se mu nepodařilo. Další akce Severočechů už ale skončila v síti, v přesilové hře míchal pukem na vrcholu pravého kruhu David Morong a možná trochu překvapivě volil nekompromisní střelu na bránu, která skončila v hostující síti - 1:0!

Od obdržené branky hrozil Brod pouze vyjímečně, za zmínku stojí pouze střela Matěje Nováka, která však v síti neskončila. Totéž však nemůžeme říci o akci na druhé straně, rychlý útok vyřešil Příkazský příhrou na volného Karla Hlouška, jehož rána zapadla přesně pod víko havlíčkobrodské svatyně - 2:0!

 
 
Kapitán David Morong se podepsal na vítězství svého mužstva gólem a asistencí.
 
 
Do druhé třetiny nastoupil v hostujícím brankovišti Daniel Dolejš, který měl hned v úvodu plné ruce práce. V přesilové hře se po střele Čechury strhla před jeho brankovištěm menší mela, ze které ale vyšli vítězněji hostující obránci a odpálil kotouč do bezpečí. Dobrou příležitost k navýšení tygřího náskoku měl Miškovský, leč střelou z mezikruží neuspěl.

Promrzlé obecenstvo ve Svijanské areně tak dostaly pořádně do varu až dašlí akce obou mužstev, Příkazský zakončoval rychlý útok pouze do tyče Dolešjovy svatyně a z následného protiútoku trefil stejnou část brankové konstrukce také na druhé straně hostující Ondráček! Havlíčkův Brod byl ale jinak v útoku vcelku bezzubí, tygří obrana pracovala v tuto chvíli skutečně na výbornou.

Dnes velmi aktivní Příkazský mohl rozvlnit síťku v brance Rebelů podruhé, ovšem nyní narazil na připraveného Dolejše. Ve třicáté minutě obdržel překrásný pas od svých spoluhráčů Mikyska, který se od modré čáry řítil sám na hostující klec, napálil ale pouze Dolejše. Tím donutil havličkobrodského trenéra k hlasitému napomínání svých svěřenců, což přineslo ovoce o chvilku později. Kubát přihrál před brankoviště zcela volnému Vladimíru Szilvovi, který se zakončením nespěchal. Počkal na pohyb libereckého brankáře a poté s ledovým klidem zavěsil - 1:2!

Následoval urtupný hokej z obou stran, obě mužstva se střídala v držení kotouče a hra se odehrávala především ve středním pásmu. Mírně akvitnější byli ale hosté, Kubát tečoval střelu svých spoluhráčů jen těsně vedle Jelínkovy brány. Na druhé straně zkoušel štěstí Urban, leč neuspěl. Na největší šanci libereckých mladíku si tak museli diváci počkat až do poslední sekundy druhé části, to se totiž řítil sám na soupeřovu bránu Psota, který tesně před druhou sirénou poslal kotouč pouze do Dolejšovy lapačky.

Ve třetí části se pokračovalo v úporné taktické bitvě, za zmínku stojí pouze pokus Jana Kubáta, jehož ránu do šibenice si liberecký strážce pohlídal. Brod byl v této fázi utkání aktivnějším týmem a obrana Liberce si z rychlostí některých Rebelů evidentně nevěděla rady.

Krušné chvilky pro domácí obranu nastaly zhruba v polovině třetí části. Na trestnou lavici totiž usedli současně Mikyska a Dám, hosty tak čekala dvě minuty dlouhá dvojnásobná přesilovka. V ní se sice Havlíčkobrodští drželi v útočném pásmu, avšak jejich kombinaci chyběla finální střela. Jediné větší vzrušení před Jelínkem přinesla pouze střela Kubáta, jinak se Tygři vcelku pohodlně bránili a v samém závěru mohli dokonce ve třech udeřit. Psota se hodně odvážně vrhl do útoku a jeho tvrdá rána skončila jen těsně vedle, vybojoval ale vyloučení soupeřova hráče.

Když byl Liberec v pěti, udeřil potřetí. Patrik Urban se trefil z mezikruží přesně - 3:1. Hrstka hostujících příznivců v hledišti se mohla ale o chvilku později radovat také, to když dnes velmi aktivní Jan Kubát nedokázal na brankovišti přetlačit liberecké beky. Poté ale všem jistě zatrnulo, hostující forvard totiž zůstal chvilku nehybně ležet na ledě, za pomoci spoluhráčů a potlesku tribun se ale zvedl a v zápase pokračoval.

Liberečtí mladící sí už v posledních minutách svůj pracně vybudovaný náskok hlídali a měli několik dobrých příležitostí k jeho navýšení. Nejprve neuspěl dvakrát z blízkosti Kouba, poté vyšly naprázdno také dorážky Psoty a Schutze. V samém závěru zápasu to ještě Rebelové zkoušeli bez brankáře, k většímu ohrožení Jelínka to ale nevedlo. Tři body tak zůstávají pod Ještědem.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner