Reportáž

St. dorost: Outsider trápil Tygry do poslední sekundy, podruhé už ale na senzaci nedosáhl

L i b e r e c - Bílí Tygři sice ve své skupině Střed poměrně úspěšně bojují o postup do vyřazovacích bojů, na svém kontě ale drží jeden nelichotivý primát – jsou jediným mužstvem soutěže, kterému uzmul body absolutně nejslabší extraligový celek z Písku. Hosté, dobře si tohoto faktu vědomi, nastoupili s podobným loupežným cílem i do čtvrtého vzájemného duelu a k zopakování nečekaného zisku jim scházel opět jen nepatrný kousek.

Přitom úvod nepřinesl žádné náznaky možného překvapení. Liberečtí se rvou o čtvrtou přímou postupovou příčku do play-off s Jihlavou a body potřebují více než pytle se solí. Písečtí se naopak chystají na klidné přezimování na posledním místě tabulky a následnou barážovou ruletu, čemuž odpovídaly i úvodní minuty střetnutí, jež IHC strávil nahazováním kotoučů do útočného pásma.

Bílí Tygři tedy dostali prostor k vlastním útočným výpadům a v deváté minutě Tomáš Beníšek předvedl, že si z krátkého účinkování na benátské farmě přivezl slušný gólový apetit. Spoluhráč Knap mu po judistickém souboji s Pauknerem mistrně zanechal puk před brankovištěm a liberecký forvard ho prudce pod lapačkou zaslal do sítě – 1:0.

Napravil tak svou nezvedenou možnost z předcházejících okamžiků, kdy exkluzivní přihrávku Mikysky skrz zmatkující píseckou defenzivu navedl pouze do Doubkových betonů, a stejně jako v posledním domácím zápase potvrdil svou střeleckou formu.

Liberečtí po úvodní vstřelené brance sice na ledě nexcelovali stylem Jevgenije Pljuščenka, přesto se zanedlouho dočkali dalšího zásahu. Postaral se o něj jeden z nejdůležitějších mužů současného dorosteneckého výběru Josef Mikyska, který si za zády obránce Lejska počíhal na dlouhý pas Návrata a svůj únik zakončil svižnou ranou do vnitřní konstrukce branky. Z klece se kotouč během mžiku odrazil ven, rozhodčí se však tentokrát obešel bez často nabízených kapek do očí a pravici bez váhání namířil na bránu – 2:0.

Sobotní hokejovou idylu ještě mohl podpořit Matěj Psota, když se zpoza tyče vynořil jako zlý poltergeist a cpal kotouč do jakékoliv škvíry v Doubkově výstroje. Byť se zdálo, že situace nemůže skončit jinak než gólem, písecký brankář touš udržel, a zchladil tak oslavy domácí střídačky.

Namísto potvrzení dominance Tygrů tedy zavětřili šanci hosté a dvě minuty před prvním klaksonem přidali libereckým hokejistům do šaten špetku nervozity. Radku Volfovi se totiž velmi důrazným počínáním na modrém půlkruhu zdařilo vyseknout Blažkovi hokejku a ještě mu vpálit kotouč do sítě – 2:1.

Vstup do druhé části znovu režíroval Tomáš Beníšek, jenž po necelých dvou minutách nečekaně sklidil úspěch s ranou zápěstím. Puk se odrazil od Doubkovi ruky a zapadl za brankovou čáru – 3:1. Písek si ale nehodlal svého oblíbeného soka nechat utéct. Na vlastním kluzišti zdolal Tygry v prodloužení a k této metě své druhy opět přiblížil Václav Korous, když do nekryté brány zakončil Homolovu přihrávku od zadního mantinelu. Gólman Blažek čekal nebezpečí u pravé tyče, to se ale vynořilo zcela na opačné straně – 3:2.

Píseckým přišlo útočení k chuti a nebýt perfektního Blažka, mohl být stav na konci utkání zcela opačný, během jedné minuty se totiž na něj valili dva osamocení útočníci. Nejprve skvěle vybruslil blafák Korouse a poté Radosta přestřelil jeho hráz sestavenou z betonů i samotné břevno. Stejná příležitost se ale naskytla i Tygru Mikyskovi, který po Lejskově faulu na Návrata zahrával trestné střílení. Úspěšné zakončení ovšem útočníkovi zmařila nastavená lapačka specialisty na nájezdy Lehečky, jenž pouze na tuto herní situaci vystřídal Doubka.

Hokejisté reprezentující bílou a modrou se pokoušeli vylepšit tenký náskok po druhé přestávce a po osmi minutách, v nichž nechybělo několik nadějných pozic, se jim to v dvojnásobné početní výhodě vydařilo. Krásnou ranou z voleje si vítěznou branku zapsal Jan Slivka - 4:2.

Zcela rozhodnout vcelku vyrovnaný duel mohl Matěj Psota, který se po pasu Hlouška ocitl za soupeřovou obranou. Stejně jako v předešlém průběhu ale spálil svou šanci na prach, když nastřelil pouze brankářův beton.

Místo potvrzení očekávaného výsledku si tak opět vytvořili kontakt hosté z jihu a navíc jako bonus vyřídili gólmana Blažka. Posledním hokejistou, jenž udeřil do puku před jeho průletem kolem ležících těl Bílých Tygrů, se stal David Homolka a zasadil tedy nové semínko písecké naděje na druhý bodový zisk v ročníku. Brankář Blažek odnesl celou nepřehlednou a tvrdou situaci zraněním třísla, a pro nervydrásající poslední minuty se tak kouč Bouchner musel spolehnout na umění mladého Jakuba Krejčího.

Ten ale své spoluhráče nezklamal. Lapil i nebezpečnou střelu Pauknera, a svým dílem tak přispěl k upracovanému vítězství nad papírově nejhorším celkem extraligy. Bílí Tygři si získanými body dvě kola před závěrem základní části udrželi šanci na přímý postup do play-off a o hraniční čtvrtou pozici si zahrají v pátek na Vysočině s úhlavním konkurentem z Jihlavy.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner