Reportáž

Po třech prohrách junioři zabrali a porazili Litvínov

L i b e r e c - Po třech prohrách se liberečtí junioři dokázali v pátek radovat ze zisku tří bodů. Na ledě Svijanské arény porazili Bílí Tygři po poměrně vyrovnané bitvě Litvínov 3:2, když se o vítěznou branku postaral Michal Bulíř. V brance si svůj první start v liberecké juniorce připsal Jakub Pyrochta.

Tygři vlétli do utkání nevídaným způsobem a už ve třinácté sekundě našel Klíma v dobré pozici Vařechu, jehož prudká střela skončila v lapačce brankáře Sorka. Vůbec Lukáš Vařecha, který si den před utkání zahrál i jedno střídání v extralize seniorů patřil k nejlepším hráčům pátečního zápasu Liberce s Litvínovem.

Chvíli poté to zkoušel Kedršt, jeho jedovka ale zamířila nad. Tempo pak trochu opadlo a i šancí bylo najednou méně, ačkoliv měla obě družstva k dispozici po přesilovce. Domácí brankář Pyrochta, který naskočil ke svému prvnímu utkání v extralize juniorů, si první ostrý zákrok připsal až v osmé minutě, kdy vyrážel střelu Jurčíka.

Litvínov pak převzal aktivitu, své šance ale nedokázali využít ani Bíza ani Zavřel, a tak se prosadili domácí. Na začátku osmnácté minuty našel Vařecha křížnou přihrávkou před brankou Tomáše Filippiho, a ten už jen uklidil kotouč do poloodkryté branky. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0 pro Tygry.

Hned v úvodu prostřední třetiny dokázali Litvínovští těsnou ztrátu vymazat. Pekárik vyslal za obranu Jakuba Kafana, který se řítil sám na Pyrochtu. Liberecký brankář vyjel po Haškovsku daleko z branky a skluzem se snažil zastavit puk, to se mu ale nepodařilo, a hostující kapitán tak dával prakticky do prázdné branky – 1:1.

Po vyrovnání se hra hodně vyrovnala a příliš šancí k vidění nebylo. A to ani při čtyřminutové liberecké přesilovce. Krátce poté co však tato početní výhoda domácích skončila, dokázali se Liberečtí přeci jen prosadit. Střela Pulce od modré se odrazila od zadního mantinelu přesně na hůl nekrytého Marka Hataše, a pro mladého obránce už byla snadná práce poslat kotouč do sítě. Litvínov se pak rychle pokusil o vyrovnání, jenže když dvakrát v rychlém sledu k nevoli trenéra Weissmanna jeho svěřenci faulovali a domácí měli k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři, měnilo se skóre opět ve prospěch Liberce. Nikovu ránu od modré zastavila tyč, od které se puk dostal k Michalu Bulířovi, který podobně jako chvíli před ním Hataš už pouze poslal kotouč do odkryté klece – 3:1.

V úvodu závěrečné části měli domácí další přesilovku pět na tři, tentokrát však výrazně kratší výhodu využít nedokázali. A to byla voda na mlýn hostů, kteří se dokázali v zápětí vrátit do hry. V šestačtyřicáté minutě se před Pyrochtu natlačil Jakub Maxa a střelou na lapačku snížil na 2:3 z pohledu Litvínova. Tlak hostů najednou narůstal a zdálo se, že je pouze otázkou několika minut, kdy bude na světelné tabuli svítit vyrovnaný stav.

Bílé Tygry však poté několikrát podržel Pyrochta, který si poradil například s jedovatým projektilem z hole Zavřela. Liberecký trenér Haken neváhal a vzal si oddechový čas, po kterém již přeci jen nebyl tlak hostů tak intenzivní. Další možnost ke snížení se tak chemikům naskytla až v samotném závěru, kdy nejprve měli k dispozici přesilovou hru, a poté zkusili i power-play, ani jednu z těchto možností však již v gól přetavit nedokázali a po vítězství 3:1 se ze zisku tří bodů radovali junioři Liberce.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner