Reportáž

Po páteční jasné výhře, přišla zase jasná prohra. Juniorka si veze ze Sparty porážku 5:1

Praha/Liberec - Po pátečním jasném vítězství nad Slavií Praha cestovali mladí Tygři v rámci 14. Kola Noen extraligy juniorů na led pražské Sparty. S týmem z hlavního města drželi krok ale pouze do druhého dějství, kde se ještě podařilo Jaroslavu Kedrštovi srovnat, pak ale už úřadovali domácí a přejeli liberecké šelmy 5:1.

Jak už bývá zvykem, utkání juniorů začalo v útočném duchu. Více ze hry měla od první minuty Sparta, kterou táhla dopředu vidina důležitého tříbodového zisku. Velkou šanci promarnil po čtyřiceti vteřinách hry David Tůma, který byl před sezonou na testech ve Sparťanském áčku. O minutu později se řítil sám na bránu Půna, jeho střelu mezi betony však Blažíček vyrazil. Tlak domácích stále rostl. Po nevyužité početní výhodě Sparty se tempo hry poněkud zvolnilo. Začali útočit také hostující junioři, často se však stávalo, že zapomínali vzadu na domácího útočníka. Toho se Sparta snažila využít. Sám na bránu jel znovu Půna, ale opět neuspěl. Zatím nezvykle disciplinovaní hokejisté domácího týmu se nechali vyloučit až ve 14. minutě. To ovšem nezpůsobilo dnes nepříliš vytěžovanému brankáři Kociánovi mnoho problémů. Za zmínku stojí jen pohledná kombinační akce, kterou zakončil do betonu Kociána Bulíř. Domácí využili svoji převahu až minutu před koncem úvodního dějství, kdy nahození kapitána Petra Morkese skončilo až za brankovou čárou. Sparťanská juniorka odehrála fantastickou první třetinu, hodnou extralize. Liberec si vytvořil minimum příležitostí, z nichž ani jednu nepřeměnil v gól.

Hostům jakoby se už nechtělo hrát. Přišli pozdě na led a byli vyloučeni za zdržování hry. Ve druhé části už to byla ta Sparta, kterou příznivci juniorské extraligy znají od začátku sezony. Po minutě hry šel pykat za katr jeden z domácích, a protože se v protivníkově tváři po tomto střetu objevila krev, dostal ještě dvě minuty navíc. Ve 23. minutě dokonce kapitán domácích poslal svůj tým do tří. Teď už si brankář Kocián nemohl stěžovat. Svůj tým podržel několika těžkými zákroky. Pak začala Sparta znovu tvrdě útočit. Vykoledovala si dva fauly těsně za sebou a také okusila v tomto zápase, jak chutná přesilová hra pět na tři. A když po minutě hry vyhodil jeden z hostů puk do hlediště, čekala na domácí velmi dlouhá dvojnásobná početní výhoda, a také šance rozhodnout utkání. Tak se ovšem nestalo, ba naopak, výpad v oslabení a navíc v signalizované výhodě proměnil hostující útočník Jaroslav Kedršt. O pár vteřin později však vrátil vedení v zápase Spartě pohotovou střelou Lukáš Drvota. I když Liberec dlouho vyrovnaný stav neudržel, začal hrát pohlednější hokej. Nicméně znovu z nezajištěné obrany. Ve 37. minutě svůj třetí samostatný pokus proměnil k radosti trenérů David Půna. Ve druhé části byla hra už vyrovnanější. Liberec několikrát prověřil Kociána, nakonec se ujala jen jedna střela. Sparta pak přidala dvě trefy a o dělbě bodů v poměru tři ku nule bylo víceméně rozhodnuto.

Ve 45. minutě definitivně pohřbil naděje Liberce parádní střelou do šibenice David Tůma. Hosté dohrávali zápas odevzdaně, domácí se naopak snažili svůj náskok ještě navýšit. To se povedlo v 50. minutě. Jednalo se znovu o útočný výpad domácího útočníka, tentokrát Roberta Sovíka, který stanovil skóre na 5:1. Liberec dnes hořel v obraně, čehož domácí útok pětkrát gólově využil. Sparta odehrála kvalitní zápas a může se radovat ze zisku tří bodů.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (Sparta): „Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Zápas jsme mohli rozhodnout už v první třetině, kde jsme měli víc vyložených šancí. Kluci je ale bohužel neproměnili, a tak jsme zápas rozhodli až začátkem třetí třetiny. S výkonem jsme spokojeni a děkujeme za body. Vyhráli jsme pět jedna, nějaké drobné chybičky tam určitě byly, ale nic velkého se vytknout hráčům nedá.“

Petr Haken (Liberec): „Dneska jsme odehráli nejhorší utkání v celé soutěži. Po včerejším výborném výkonu jsme dnes zaspali začátek, domácí nás přebruslili, byli důraznější a lepší. Myslím si, že zaslouženě vyhráli.“

Naši partneři

Generální partner
Generální partner