Reportáž

Topící se juniory nevytáhl do formy ani duel s posledním Kladnem

L i b e r e c - Juniorku Bílých Tygrů nespasil od špatných výkonů ani duel s outsiderem z Kladna, který na led Liberce přijel v pozici nejhoršího mužstva skupiny Západ. Liberečtí pokračovali v sérii nezdarů a i přestože jim soupeř jedenácti svými vyloučeními nabídl hned několik možností ke snadnému skórování, Tygři ani jednu početní výhodu nevyužili a navíc při jedné z nich sami inkasovali. Po porážce 1:4 je tedy čeká další pád tabulkou a skoro jistě také boj o pouhá čtyři postupová místa do play-off v desetičlenné skupině o udržení.

Liberecká juniorka vyrážela do domácí bitvy s kladenským KEBem s jasným posláním od trenéra Hakena – zmátořit se z bídy uplynulých dní a ještě zabojovat o přímý postup do play-off. Plán Bílých Tygrů se ale začal trhat již od prvního nárazu kotouče na ledovou plochu.

Liberečtí si za osm minut hry vytvořili hned tři početní výhody, jenomže kombinace vzduchem, skákavé puky a jiné nehokejové prvky vnesly do útoku chaos, který se odrazil konečném výsledku přesilovek, potažmo i celé úvodní dvacetiminutovky. Oslabené Kladno zrádné chvíle snadno přečkalo a ihned po vypršení trestu Šmída nastoupilo do ofenzivy. Nejprve před Blažíčkem nepříliš šetrně šermoval Slaba, domácí gólman ovšem těsně před jeho napřaženou holí puk lapil a stejně tak si poradil i s důrazným průnikem dalšího hromotluka hostů.

Přesně na rozmezí třinácté a čtrnácté minutě už ale energetici trestali a navíc ještě Tygrům ukázali, jak využít přesilovou situaci. Látal pálil od modré čáry sice mimo, jenže vynikající teč Lukáše Kužela usměrnila puk přímo do volného prostoru mezi Blažíčkovým tělem a i když strážce brankoviště kotouč hbitým pohybem vymrštil mimo, dorážku stejného hokejisty již pokrýt nedokázal – 0:1.

Liberečtí si v dalších minutách první části ještě několikrát zahráli proti čtyřem hráčům protivníka, jejich pokusy se ale přílišnými nadějemi nevyznačovaly a jedinou vážnější ránu z velmi dobré pozice Pánek nasměroval pouze do gólmana.

Druhé dějství načali Kladenští již tradičními oslabeními a nejenže si tentokrát poradili s průniky Skalického a Březiny, oni dokonce proti bezradným Tygrům skórovali! Antonín Melka v obklíčení tří soupeřů sjížděl do útočného pásma, šetřil čas a když se jeho postup dočkal pouze vlažné odpovědi nečekaně dlouho couvající dvojky Niko – Hobza, čiperným švihem zaslal kotouč nad Blažíčkovu vyrážečku – 0:2.

Nejhorší celek skupiny Západ snad ani nemohl čekat, že to ve Svijanské aréně půjde tak hladce. I přes jeho někdy až groteskně nedokonalý výkon dlouho držel čisté konto a sázel do tygří branky puky jako moudrý zahradník. Liberecký Vařecha ranou z voleje doslova nastřelil, přičinění Lejska by se dalo označit za minimální, gólmana při jeho pomalém přesunu k pravé tyči, a oheň tak znovu vzplál na opačné straně. Již na tříbrankový rozdíl zvýšil Martin Čurda a po sedmi porážkách v řadě tedy zaslal kladenskou vlaštovku za dlouhou nepoznaným vítězstvím – 0:3.

Hokejistům s žlutým bleskem na dresu se však ještě trocha strachu do myslí probila, po dvaadvaceti sekundách po třetí trefě si totiž metr před brankovištěm nepohlídali střelce posledních utkání Jaroslava Kedršta, a ten střelou těsně nad ledem proměnil nabídku Vařechy – 1:3.

Bílí Tygři v závěrečné třetině tlačili soka a pokoušeli se z něj vylisovat alespoň jednu chybu. Viditelné výsledky jejich snahy ale dlouho nepřicházely a když už se jim obrovská možnost k dotáhnutí soupeře naskytla, trestuhodně ji odmítli využít. Maďar se po ráně Hobzy úplně sám ocitl před prázdnou klecí, avšak pokus z jeho hole zamířil mimo tři tyče.

I když byli hosté jednoznačně méně střelecky aktivnějším mužstvem, proti strnulému Liberci se dokázali prosadit. Melkův samostatný únik sice vychytal Blažíček, v pětapadesáté minutě už ale Kladno definitivně poslalo libereckou snahu na interupci. Blažíček famózním reflexem zadržel tečovaný kotouč, nešťastně ho však poté vypustil přímo před sebe, do jízdy Patriku Jupovi, jenž bekhendem zdvihl puk pod břevno – 1:4.

Kladno tak v liberecké kotlině nečekaně zvítězilo a na rozdíl od domácího týmu si trochu vylepšilo pošramocenou reputaci z posledního období.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner