Reportáž

St. dorost v gólové honičce podlehl Kometě

Brno/Liberec – První porážku pod trenérem Vladykou si připsal starší dorost na ledě Komety, které podlehl v gólové přestřelce 7:5. Bílí Tygři několikrát v zápase vedli, ovšem Moravané dokázali jejich náskok vždy stáhnout a dokonce jít do vedení. Poté se severočeské naděje proměnily v hladové šelmy a zápas opět otočily. Jenže víc sil mělo zřejmě Brno, které v poslední desetiminutovce nastřílelo tři branky a tím definitivně zápas zlomilo.

Do utkání mohli lépe vstoupit domácí, kteří měli už v první minutě k dispozici dvouminutovou přesilovku, ovšem do šance se v ní paradoxně dostali hosté. Mikyska nahrál zpoza brány Koubovi, který však z těsné blízkosti trefil jen Barusovu lapačku. V početní výhodě si měli možnost zahrát také Liberečtí, vůbec celkově na vyloučení to bylo v první třetině z pohledu Komety 4:3. V jedné z tygřích přesilovek, konkrétně to byla výhoda dokonce pěti hráčů proti třem padl první gól. Matěj Psota vyjel zpoza brány a vystřelil z pravého kruhu. Jeho pokus Barus vyrazil a následně byl trochu dezorientován a nevěděl, kde puk je. Kotouč měl však celou dobu na očích Josef Mikyska a doslova puk dotlačil do brány - 0:1.

Liberec měl po vstřelené brance ještě přesilovou hru pět na čtyři a i tu chtěl využít. Dobrou příležitost k tomu hosté měli po akci Urbana. Ten od modré směřoval svoji křižnou přihrávku na u levé tyče stojícího Koubu, který z velké šance a bezprostřední blízkosti trefil jen Barusův beton. Brno se k vyrovnání dostalo poněkud kuriózně, Pavel Pospíšil vyslal takovou spíše polostřelu po ledě z nepříliš dobrého úhlu, a ta skončila k překvapení všech u levé tyče v brance - 1:1. Do konce prvních dvaceti minut se nadále hrál vyrovnaný hokej, ale branku jsme již neviděli.

Úvod druhého dějství znamenal druhý přesilovkový gól pro Liberec. Jan Kouba obrkroužil bránu a vyjel před Baruse, odkud ho švihem se štěstím překonal - 1:2. Brno si pak vypracovalo několik šancí, ale všechny dobře likvidoval Blažek. Nejprve to zkoušel individuálně Crhák, proti kterému se liberecký brankář dobře roztáhl. Pak se střelecky málem prosadil Fúzik, ale dorážku svoji vlastní střely nedokázal dostatečně zvednout. Lépší koncovku pak neměl ani opět Crhák a po něm znovu Fúzik. Střelecky se prosadil až obránce Štěpán Koukal, dostal na modrou čaru nabito od Prokeše a bombou svoji střelu s přispěním tyče poslal do brány - 2:2. Tato vyrovnávací branka stála opravdu zato a znamenala využitou přesilovou hru.

Pokud však mluvíme o početních východách, tak v těch se dnes mimořádně dařilo hostům. I svoji třetí branku totiž nasměrovali do této standartní situace. Matěj Psota vybruslil až před bránu, kde vystřelil na Baruse. Ten kotouč reflexivně vyrazil na Josefa Mikysku, který z pravé strany a velkého úhlu překonal bekhendem brankáře do šibenice - 2:3. Brankám však nebyl konec. Dujsík našel od pravého mantinelu u levé tyče číhajícího Ivo Crháka, který kotouč usměrnil kolem Blažkova betonu do brány - 3:3. Brno se tak opět dotáhlo a neřeklo ještě poslední slovo. Ve 40. minutě se při signalizovaném vyloučení dostal na modrou čáru puk na Vlastimila Bilčíka Jakub Touška a domácí obránce tvrdou ranou nad levým betonem poslal Kometu do vedení - 4:3.

Do poslední části měli lepší vstup hosté. Již v její druhé minutě totiž vyrovnali. Patrik Urban po objetí brány využil toho, že se domácí brankář nestihl ke druhé tyči přesunout a překonal jej – 4:4. Hra se pak trošku kouskovala vyloučeními na obou stranách. Celkově dnes bylo vyloučenou devět hráčů na obou stranách. V jedné liberecké přesilovce ale ujel Jakub Touška, který chtěl najít dojíždějícího Fúzika, ale přihrávka na něj byla nejspíše zblokována jedním z libereckých obránců.

Tygři v této přesilovce moc nekousali. Jenže založili v ní akci, která končila vteřinu po jejím skončení. V čase 46:47 nahrál od mantinelu Beníšek rozjetému Karlu Hlouškovi, který střelou z první prostřelil Baruse pod vyrážečku – 4:5. V tuto chvíli to s domácími nevypadalo moc nadějně.

Kometa však podobně jako ve druhé části nepadla na kolena a v padesáté druhé minutě si připravila vyrovnání na 5:5. Střelou od modré ho zařídil Tomáš Dittrich. Jeho střela po ledě byla na přesouvajícího se Blažka přespříliš. Domácí se tak dnes již po několikáté vrátili do zápasu. Zároveň načali dramatickou zápletku pro závěr zápasu, protože jednu branku navíc teď mohl vstřelit jakýkoliv tým.

Ona zápletka však moc dlouho nevydržela. V padesáté páté minutě totiž Jakub Fúzik ve středním pásmu vystihl hostující rozehrávku, projel kolem obránce po pravém křídle a střelou příklepem nedal Blažkovi šacni – 6:5. Kometě se tímto gólem povedl dnešní druhý obrat.

Hosté ještě dostali šanci na vyrovnání, jenže po přečíslení dva na jednoho Mikyska špatně přihrál na Psotu, který kvůli tomu nemohl zakončit. Nejenže hosté nevyrovnali, ale o pár chvil později, Kometa rozhodla. Po hezké akci s Pavlem Pospíšilem prostřelil Blažka mezi nohy Petr Horehleď. Trenér tygrů si ještě vzal oddechový čas, jenže minuta a půl už byla na vstřelení dvou branek příliš krátká. Kometa si z této přestřelky nakonec všechny body nechala doma.

Ohlasy trenérů

Aleš Vladyka (HC Bílí Tygři Liberec): My jsme předpokládali, že Brno po sérii neúspěchů trochu postarší mančaft, aby uhráli nějaké body, což se nám potvrdilo. My máme tým už připravený na příští sezónu, takže když jsem to počítal před zápasem, tak jsme hráli de facto proti rok a půl staršímu celku. Hráči se s tím vypořádali výborně a byla to takový daň za nezkušenost. Škoda, že jsme to nedotáhli do toho vítězného konce. Nechybělo tomu moc, ale zase na druhou stranu nemůžeme chtít po patnáctiletých klucích, aby dotahovali takové zápasy. Musí si projít nejprve takovými porážkami, aby mohli tyto zápasy vyhrát.

Milan Vlk (HC Kometa Brno): V prvé řadě bych chtěl poděkovat týmu, že po dlouhé době dotáhli zápas do vítězného konce. Trošičku mě mrzí opět celá řada vyloučených, což nám zkomplikovalo život, protože skoro v každém oslabení jsme dostali gól. Každopádně v půlce třetí třetiny jsme získali utkání v náš prospěch, nastříleli branky a konečně vyhráli.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner