Reportáž

Nový trenér zatím dorost nespasil. Tygrům se po další prohře play-off vzdaluje

L i b e r e c - Po slibném vzkříšení pod novým koučem Vladykou se starší dorostenci propadají zpět do výsledkové a především herní mizérie. Výhry proti Vsetínu a Havířovu následovala řada tří proher v řadě, přičemž tu poslední utržili Bílí Tygři od svého oblíbeného soka z Havlíčkova Brodu. V prozatimním průběhu soutěže ztratili proti Rebelům z pěti duelů pouhé dva body, na domácí půdě si však žádnou převahu vytvořit nedokázali a zaslouženě neušli trestu. Liberci tak opět o několik bodů poutekla elitní čtyřka, která zajišťuje postup do vyřazovacích bojů.

Libereckým týmem už od úvodní minuty utkání začínala prorůstat zhouba, pro níž Tygři vytvářeli živnou půdu svými zmařenými přesilovými hrami. Havlíčkův Brod se jevil v začátku aktivněji a nebezpečněji, v polovině třetiny dokonce útočník Kubát namířil kotouč do tyče.

Domácí favoriti však snadno mohli vývoj duel usměrnit požadovaným směrem, stačilo k tomu jen potrestat četné přečiny Rebelů. Liberecký trenér Vladyka si ovšem mohl vykřičet hlas a jeho svěřenci by stejně lepší kombinaci nevymysleli. Předpokládané mozky přesilovky okatě přihrávaly podél obranného bloku a kličky kanonýra Mikysky svou úspěšností složitě překonávaly hodnotu nula.

Bílé Tygry tak od přestávkové zloby nového kouče musel zachránit až hokejista ze čtvrté formace, Karel Hloušek. Hůl namířil před sebe jako kopí a v mele před brankovištěm zvedl puk behkendem pod horní tyč – 1:0.

Druhé dějství si několik minut okopírovalo z toho prvního. Smolař Kubát totiž podruhé nastřelil brankovou konstrukci a Liberečtí početní výhody dál mařili až se znepokojivou lehkostí. Brankové příležitosti Bílým Tygrům prakticky vyhynuly a soupeř se ujal vedení nikam nesměřujícího zápasu.

Ve čtyřiatřicáté minutě doklepával za Blažka kotouč jeden z bratrů v havlíčkobrodském dresu Erik Novák a těsně před pauzou pak stejný Rebel konečně potrestal domácí za jejich ostudné přesilovky. Elitní formaci s neviditelným kapitánem Urbanem v čele směle ukradl při rozehrávce puk a nabil do výborné střelecké pozice Filipu Ondráčkovi, který ranou nad lapačku zastavil časomíru dvacet sekund před koncem druhé části - 1:2.

Závěrečnou dvacetiminutovku si dlouho užívali především oba gólmani, když z brankoviště sledovali hokej bez vážných střel. Někteří fanoušci dokonce narůstající nudu vyřešili lakováním nehtů a jinými činnostmi, mladí hokejisté se tak odhodlali učinit tomu přítrž.

Po krátkém přiťuknutí Psoty pálila z první ústřední postava staršího dorostu Josef Mikyska pod víko, a oživila tak již skoro pohřbenou naději na bodový zisk – 2:2. Havlíčkobrodští však o funus na počest Liberce netoužili přijít a pět minut před koncem zajistili rozhodnutí. Miloslav Račanský prolétl soupeřovými šiky a v pádu poslal puk pod Blažkův beton.

Drobné zaváhání libereckého brankáře rozbilo veškerou snahu domácích, Bílí Tygři již potřetí v řadě prohráli, a znovu tak ztratili v nemilosrdném souboji o čtyři postupová místa do play-off.

Ohlasy trenérů

Aleš Vladyka (Liberec): "Dnes se nám nepovedlo navázat na výkony z předchozích utkání, kdy jsme sice prohráli, ale nehráli jsme vůbec špatně. O vítězství jsme přišli především kvůli přesilovkám, kterým jsme se sice na tréninku hodně věnovali, ale přesto jsme z tolika možností proměnili pouze jednu. Podařilo se nám už odstranit systémové chyby, dnes zase ovšem rozhodly individuální chyby, po nichž jsme dostali druhý i třetí gól."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner