Reportáž

Starší dorostenci nakonec přetlačili trápící se Písek

L i b e r e c - Liberecké mladíky čekalo po třech promrhaných duelech důležité klání proti Písků. Na ledě Svijanské areny sice Severočeši po většinu duelu drželi nadějný náskok, ovšem v poslední desetiminutovce trestali písečtí bojovníci laxnost svého protivníka a z nenadání se dotáhli na rozdíl jediné branky. Závěr zápasu si už ale Bílí Tygři pohlídali a proti poslednímu celku tabulky nedopustili žádné překvapení.

Zápas odstartoval ve velkém tempu, Písečtí vlétli do střetu se svým sokem s velkým odhodláním a hned od úvodních minut se tlačili do útoku. Tygři ovšem soupeřovo tažení hatili již v zárodku a následně předvedli soupeři sílu svých nabroušených drápů. Nejprve sice neuspěl na levém kruhu osamocený Slivka, k nemuž přiskákal odražený kotouč. Avšak další akce Severočechů už měla gólovou tečku, v ponechané výhodě zametl puk do sítě Jan Kouba - 1:0

Hosté se ale z obdržené branky velice rychle oklepali a zbytek první části si jednoznačně podmanili. Blízko vyrovnávací trefě byl v páte minutě Volf, který se hrdinsky procpal až před libereckou svatyni. Nedokázal však skákající puk doklepnout za brankovou čáru.

Kýženého vyrovnání se písečtí mladící dočkali přesně v minutě desáté, když své předchozí zaváhní napravil průbojný Radek Volf - 1:1.

Hokejisté IHC poté za pomoci několika přesilových her pořádně zatápěli severočeské obraně, ale liberecká čtyřka s vypětím všech sil vždy statečně odolala a nerozhodný stav uhájila také do konce prvního dějství.

Do druhé periody už ale hokejisté s logem tygra na prsou nastoupili s velkým odhodláním. Hned po několika vteřinách hry sebral zmatenému soupeři puk Mikyska, jenž přesným pasem nalezl před brankovištěm číhajícího Psotu, ale ten nedokázal přetlačit připraveného Doubka.

O chvilku později převzal přesnou přihrávku na útočné modré nastartovaný Klíma, avšak svůj samostatný únik nedokázal dotáhnout do zdárného konce. V této fázi zápasu ovšem na ledové ploše dominovala spíše trojice sudích, která v krátkém časovém sledu nabídla oboum celkům možnost dvojnásobné početní převahy, leč ani v jednom případě se diváci nedočkali vážnější příležitosti.

Severočeši nakonec v polovině duelu dokázali svoji převahu z předchozích minut vyjádřit vedoucím zásahem. Do písecké defenzivy proklouzl Klíma, jehož svižné zakončení vyrazil Doubek pouze na hůl připraveného Tomáše Beníška, který přesně zacílil do horního růžku - 2:1.

Z branky se však domácí družina příliš dlouho neradovala, vzápětí totiž přesilovkový kolotoč zakončoval povedenou ranou Karel Šavrda - 2:2.

Prakticky ihned po vhazování ovšem překulili liberečtí hokejisté osud duelu znovu na svoji stranu. Jan Slivka utekl obraně soupeře a za pomoci spoluhráčů znovu potěšil solidně zaplněnou Svijanskou arenu - 3:2.

Hosté sice mohli náskok svého soka znovu dorovnat, ovšem Ciboch svým hbitým obrkoužením domácí brány neuspěl. Blažek se ve svém teritoriu dokonale roztáhl a nedovolil černé pryži přechod za brankovou čáru. Poslední slovo ve druhé části tak měli opět Tygři. Urban v nadějném přečíslení přenechal puk do jízdy Janu Slivkovi, jenž mohutným nápřahem nemilosrdně propálil Doubka - 4:2.

Třetí třetina pokračovala v nastoleném rytmu, Severočeši nezaháleli a již po třech odehraných minutách se mohli pyšnit tříbrankovým náskokem. Jan Slívka elegantně prosvištěl útočným pásmem a přesnou ranou rozvlnil síťku v písecké brance popáté - 5:2.

V padesáté minutě to mohlo s hosty vypadat ještě hůře, čiperná dvojice Urban - Slivka se znovu hnala kupředu. Oba borci si při spanilé jízdě útočným pásmem přehazovali kotouč jako horký brambor, ovšem ani jeden z nich nakonec další trefu nepřidal.

Písek byl v těchto minutách hodně bezzubí, pouze propagační pokusy z velké dálky bez problému odrážel brankář Blažek. Do brankářovy výstroje namířil svůj projektil také Lejsek, před kterým se rozevřela šírá pláň.

Žlutomodří však svého protivníka zřejmě dokonale uspali a pět minut před koncem rozjeli ofenzivní smršť. Nejprve Bernad připravil velkou příležitost pro Hrubého, jenž bekhendem netrefil poloprázdnou bránu. Z dálší akce už ale mladící IHC slavili, po závaru před brankovištěm dostal puk do sítě Filip Vlček - 5:3.

O dvě minuty později to s laxně dohrávajícím Libercem nevypadalo vůbec dobře, Jan Andrlík totiž od modré čáry trefil přesně horní roh v domácí kleci - 5:4.

Domácí lodivod Vladyka si poté vyžádal oddechový čas a tři minuty před koncem základní hrací doby svým svěřencům důrazně domlouval. Avšak ihned po válečné poradě mohli Písečtí zasadit do liberecké sítě pátý dáreček, leč kapitána Volfa vychytal efektivním zákrokem Blažek.

Hostující celek to poté zkoušel ještě hru bez bránkáře, což mohl následně potrestat Mikyska. Nejlepší liberecký střelec ale ani odvážným tygřím skokem nezastihl prudký pas od svých spoluhráčů. Tři body tak po napínavém závěru zůstaly pod Ještědem.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner