Reportáž

St. dorost: Severočeský duel dopadl lépe pro Litvínov

L i b e r e c – V osmačtyřicátém kole dorostenecké extraligy chtěli Liberečtí napravit své zaváhání z minulého kola, kdy dostali výprask od Hradce. Dvě třetiny se jim dařilo plnit reparát za poslední duel, ale v poslední desetiminutovce inkasovali Bílí Tygři od Litvínova čtyři branky a bodový zisk se jim rozplynul jako pára nad hrncem.

Sotva diváci usedli na svá sedadla, tak se rozsvítilo červené světlo za branou Litvínova. Staněk vypálil na branku, Brýl jeho střelu vyrazil na Klímu, který přiťukl kotouč Romanu Pálkovi a ten ho ze vzduchu dopravil do branky – 1:0. O dvě minuty se ale Brýl vyznamenal proti Psotovi a Klímovi, ale na střelu Davida Moronga k pravé tyčce už nedosáhl – 2:0. První gól hostů měl na hokejce po nahrávce Švarce Šrámek, Krejčí v brance Liberce ukázal skvělý reflex ramenem.

Klidný náskok tří gólů mohl pro Bílé Tygry získat Beníšek, černožlutý brankář jeho štiplavý pokus ukryl do lapačky. Pak chyboval Švarc, čehož ale nevyužil Urban, a tak se Litvínovští pustili do ostřelování liberecké branky. Postupně troskotal na Krejčím jeden hráč za druhým. V patnácté minutě chytil samostatný únik Švarce, který zkoušel uspět bekhendovým blafákem, minutu na to vytěsnil Šrámkův pokus na břevno a poradil si i s dotírajícím Zdeňkem. Benzina byla i dál aktivní a opět jí v cestě stála liberecká tyč. Dutý tón tyče si tentokrát vyslechl Zdeněk. V závěru prvního dějství se řítil sám na litvínovskou klec Urban, ale trefil jen Brýlův plastron.

Hned v úvodu druhé periody to vypadalo, že bude k vidění hodně šancí. Po půl minutě zakončil situaci 2 na 1 Zdeněk do Krejčího a na druhé straně pálil zase Beníšek z mezikruží nad. To bylo ale na dlouhých deset minut vše, co se dělo.

Z ničeho nic pak udeřili hosté. V čase 30:18 se gumová pryž po šťastných odrazech dostala až k Jakubu Procházkovi, který z mezikruží o tyč snížil domácí náskok – 2:1. Chemikům narostla křídla a v další slibné příležitosti zastavil Krejčí Šrámka. Na další šanci hostů už byl ale krátký. Při vyloučení Jandejska napálil Fučík kotouč od modré, jeho pokus se odrazil o zadní mantinel a přistál přesně na holi Pavla Smolky, který dával do prázdné branky – 2:2. Pak vybídl Psota ke skórování Urbana, ten jeho gólový pas ale odmítl, a tak přišel na druhé straně trest. Litvínov nejdříve zahodil dvouminutovou přesilovku 5 na 3, ale to ho nemuselo dlouho mrzet. V sedmatřicáté minutě přiťukl Matai puk Pavlu Smolkovi, jenž o horní tyč potřetí v řadě rozesmutněl libereckou střídačku. Liberecké šelmy ale do konce třetiny dokázaly srovnat. Minutu před koncem sirény našel Psota od mantinelu Pavla Bednárika a ten mu mohl jen poděkovat za milimetrový pas – 3:3.

I Liberec dostal dvojnásobnou početní výhodu v poli a na rozdíl od Litvínova ji dokázal na začátku třetí části hry zúročit. Jandejsek vybombil od modré, Hlouškovi odskočil kotouč na hokejku Patrika Urbana, který jako správný kapitán poslal svůj celek do opětovného vedení – 4:3. Stejný hráč se mohl prosadit o dvě minuty později, jenže ve finální fázi byl faulován Strejčkem a nedokázal svůj povedený blafák dotáhnout do slibného konce. Tato šance jako kdyby změnila zápas a od této chvíle začala na ledové ploše vládnout Benzina. Čas 48:57 a Pavel Brettschneider potrestal střelou o tyč chybné vyhození domácích – 4:4.

O 68 vteřin později měl Krejčí kompletně zakrytý výhled a Pavel Písařík poslal přihrávku Zdeňka do vinglu – 4:5. Ani ne po půl minutě se třepotal puk v liberecké síti znova. Liberecká defenziva za brankou chybovala, čehož využil Švarc, který našel před brankou Jakuba Šrámka a Krejčí se mohl jen marně zlobit na své spoluhráče – 4:6. Poslední hřebíček do tygří rakve zatloukl Jaroslav Průša, který jako jeho spoluhráč využil domácí hrubky a střelou k tyči definitivně položil modrobílé na lopatky – 4:7. Chemici si tak odvezli všechny tři body za výhru 4:7.

Ohlasy trenérů

Vladyka Aleš (Liberec): „ Vstup do zápasu se nám povedl, ale možná nám to trošku uškodilo, protože jsme následně vypadli trochu z tempa a utkání se potom nevyvíjelo v náš prospěch. Celý zápas jsme tahali za kratší konec. Povedlo se nám naší bojovností otočit zápas na 4:3 a věřil jsem, že utkání ubráníme. Udělali jsme ale individuální chyby v obranném pásmu a čtyřikrát jsme inkasovali. Dalo se tomu zabránit, kdybychom plnili to, co jsme si řekli. Dnes jsme zápas prohráli, protože jsme udělali více chyb.

Ulrych Josef (Litvínov): „My jsme do Liberce jeli trošičku s obavami, protože zápas v Ústí se nám hodně nevydařil. Dnes to vypadalo, že každý mančaft chvilku tahá pilku. Naštěstí se nám zadařilo v poslední třetině a zápas jsme nakonec udrželi a můžeme být spokojeni. Bylo dnes důležité odskočit od Liberce a ostatním soupeřům. Play-off je v tuto chvíli pro nás poměrně blízko.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner