Reportáž

Junioři první půlku zápasu tápali, pak ale Hanou smetli

L i b e r e c – V 37. kole NOEN extraligy juniorů přivítaly liberecké hokejové šelmy ve Svijanské aréně kohouty z Olomouce. Hanáci se dostali po polovině zápasu do dvoubrankového vedení. Stíhací jízdu Bílých Tygrů ale načal Bartejs, vyrovnat se podařilo Bittnerovi a vítěznou branku si připsal Roman Chlouba. Konečnou pojistku připojil bývalý benátecký bek Radim Šimek. Severočeši porazili Moravany díky skvěle zvládnuté třetí třetině jasně 4:2.

Liberečtí mladíci vstoupili do zápasu aktivněji, když celkem hned dvakrát v úvodu otestovali Vrzalovu pozornost. Nejdříve neuspěl střelou od modré Říha a po něm ani Miškovský, jehož pokus chňapla lapačka olomouckého brankáře. A tak se stav na ukazateli ve Svijanské aréně měnil na druhé straně. Machala zavezl kotouč do útočné třetiny, přenechal ho v rohu kluziště Lehečkovi, který uviděl před branou najíždějícího Jiřího Panka a ten střelou na lapačku libereckého brankáře zakončil akci jako z hokejové učebnice – 0:1. Navýšit skoré mohl obr Malina, jenž nejdříve trefil Pyrochtu a o chvíli později zase rozezvučel severočeskou tyč. Odpověď hledal na své holi Kedršt, ale Filippiho pas do branky usměrnit nedokázal. Hned na to přihrával opět Filippi, tentokrát ale na hokejku Klímy, Vrzala byl ale stoprocentní.

Největší šanci domácího celku v první třetině měl Maďar, ale sám před Vrzalou bekhendem přestřelil a následná střela Filippiho zaplula do lapačky moravského gólmana. Na druhé straně zase vystavil Pyrochta pěkný semafor proti bombě Ráce. V tu chvíli se hrál pro oko diváka vcelku pěkný hokej. Další možnost na skórování měli opět Bílí Tygři. Jirků nahodil a Klíma tečoval ke vší smůle pro domácí do tyče. Prakticky hned z protiútoku musel své brankářské umění ukázat Pyrochta, který napravil zaváhání Lacka na vlastní modré, když si pochutnal na nájezdu Lehečky.

Do druhé periody vstoupili, díky početní převaze z první třetiny, lépe Olomoučtí. Hned v úvodu musel Pyrochta předvést tři hbité zákroky proti pokusům Marečka. Pak se ale zase domácí hráči tlačili za vyrovnáním, jmenovitě Chlouba, který svou střelou orazítkoval horní tyč moravské svatyně. Zdatně mu o minutu později sekundoval Kedršt, jehož pěkná individuální akce skončila ve výstroji Vrzala. Olomoucký kohout mohl kokrhat radostí až zase v sedmadvacáté minutě. Matoušek zakroužil s kotoučem do libereckého obranného pásma, přihrál do mezikruží na volně najíždějícího Romana Ráce, který střelou o tyčku rozsvítil červené světlo za brankářem Bílých Tygrů – 0:2.

Liberecké šelmy branka nesložila, ovšem stále nemohly najít recept na dobře organizovanou obranu Olomouce. Jiskřičku naděje vykřesal necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny až tečovanou střelou od modré čáry obránce Tomáš Bartejs – 1:2. Do druhé přestávky se tak šlo opět za jednobrankového vedení Moravanů a ve třetí třetině se dal očekávat obrovský nápor domácího celku.

A to se také stalo. Liberečtí se vrhli na Olomouc jako sněhová nadílka na Českou republiku a Vrzala nestačil odklízet ledovou tříšť ze svého brankoviště. Liberecký hokejový blizard vygradoval přesně v čase 50:00. Lacek přenechal kotouč Ladislavu Bittnerovi, ten objel branku Moravanů a nenápadnou střelou těsně nad ledem srovnal stav zápasu – 2:2. Obrat zápasu mohl dokonat Chlouba, ale sám před Vrzalou zklamal. Trenér Olomouce Fiala si vzal pro své svěřence oddechový čas. Herní pauza jeho svěřencům ale vůbec nepomohla a Tygři dál s ledovým klidem objížděli statické hráče červených. Další branka byla tedy jen otázkou času. V magickém čase 53:53 už svítil na ukazateli stav 3:2. Roman Chlouba tentokrát nepohrdl nabídkou ke skórování a střelou nad semafor Vrzala poslal Podještědské poprvé do vedení. Olomoucký kohout, jako kdyby skomíral a liberecké šelmy stále nebyly syté. V posledních pěti minutách hosté už úplně odešli a nejvíc byl při chuti domácí Chlouba, který se tlačil za svou druhou brankou v zápase. Vrzala ale proti jeho zakončení neměl pochopení a držel svému týmu naději na zvrat, který se ovšem o pár minut později nekonal. Při vyloučení hostujícího Marečka rozestavili domácí ukázkový přesilovkový obrazec. Filippi vystřelil od modré, Vrzala vyrazil jeho dělkovku přesně na hůl Mizeríka, jenž viděl ještě lépe postaveného Radima Šimka a Liberec vedl rázem o dvě branky – 4:2. V závěru zápasu se ani promrznutý Pyrochta už nedočkal ani zásahu, a tak Bílí Tygři porazili tým z Hané jasně 4:2. Junioři Liberce tak zakončili domácí sérii šesti zápasů v řadě výhrou a nyní je čeká stejná série na kluzištích soupeřů.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner