Reportáž

Junioři si pohráli s Kladnem a nadělili mu devět branek

L i b e r e c – Kdo zavítal v páteční podvečer do Svijanské arény na zápas liberecké juniorky, určitě nelitoval. Bílí Tygři totiž přivítali Kladno a hned v první třetině mu ukázali, kdo je tu pod Ještědem doma. Svěřenci trenéra Hakena vyhráli první periodu jasně 4:0, jenže ve druhé části sundali nohu z plynu a Středočeši se dotáhli na jeden jediný zásah. Hrát začaly liberecké naděje až v závěrečné části a v exhibičním tempu si došly pro celkem jasnou výhru 9:5.

Ve 47. kole NOEN extraligy juniorů zavítali na podještědský led hokejisté Kladna a ještě netušili, co je v první třetině čeká. Hned ve druhé minutě obrana hostů chybovala a zrodil se z toho úvodní gól pátečního střetnutí. Chlouba zachytil rozehrávku, nahrál do mezikruží na volného Jakuba Klímu, který svou střelu přišpendlil pod horní tyč – 1:0. Srovnat mohl po necelých třiceti vteřinách Stach, ale Jelínek si jeho pokus zpoza branky pohlídal. Pak se kotouče ujal ve středním pásmu Čurda, prokličkoval se libereckou defenzivou, ale brankář Bílých Tygrů vykopl jeho pokus do rohu. V čase 5:19 už svítil na ukazateli dvougólový rozdíl. Příkazský vypálil od modré, Pucholt vyrazil jeho pokus na hokejku Filippiho, ten se neunáhlil a našel ještě lépe postaveného Lukáše Vařechu, který bekhendem mezi gólmanovy betony rozsvítil červené blikátko – 2:0.

Na další branku si diváci ve stařičké „Svijance“ museli počkat do sedmnácté minuty. Nejdříve Klíma vystihl příhru kladenské obrany, ale v jasné situaci minul. Chuť si tak spravil v následující šanci. Chlouba uloupil další nepřesný pas Středočechů, našel mezi kruhy Jakuba Klímu a Pucholtova lapačka opět nabrala vzduch místo puku – 3:0. Šestnáct vteřin před koncem první třetiny se liberecké šelmy prosadily znova a byla to hokejová paráda. Jaroslav Kedršt našel žabičkou najíždějícího Vařechu, ten sám před hostujícím brankářem prostrčil kotouč mezi betony, jenže kotouč klouzal mimo tři tyče, a tak se ho za brankou ujal kotouč prvně jmenovaný a s ledovým klidem vsítil čtvrtou branku Liberce v zápase – 4:0.

Jak první perioda pro Bílé Tygry skončila, tak druhá také začala. V magickém čase 22:33 si najel Lukáš Mizerík na pas Kedršta a střelou o tyčku rozesmutnil popáté kladenskou střídačku – 5:0. Nic tedy nenasvědčovalo tomu, že by zápas mohl přinést nějaké drama. Jenže se stalo. I Kladno ukázalo, proč je jeho hokejová škola jedna z nejlepších v Čechách. Akci na jeden dotek jako z hokejové učebnice zakončil v šestadvacáté minutě po pasu Kupce a Stacha Martin Čurda do zívající severočeské svatyně – 5:1. Trenér hostů Tatíček se rozhodl dát týmu další impuls tím, že místo Pucholta poslal do branky Lejska. Domácí borci začali však spalovat jednu šanci za druhou. Nejdříve se nepodařilo trefit puk pod horní tyč Skalickému a o minutu později odmítnul Mulač nabídku ke skórování.

A tak přišel na druhé straně zasloužený trest. Kupec vyhrál buly v útočném pásmu na hokejku Steigaufa, ten poslal dělovku na Jelínka. Jenže liberecký brankář vyrazil jeho bombu přesně na hokejku Davida Stacha, pro kterého nebyl problém posunout touš do branky. Severočeši mohli navýšit svůj náskok v osmatřicáté minutě, kdy Pour fauloval v dobré příležitosti Mizeríka a vyfasoval trest 2 + 2 minuty za vysokou hůl. Skóre se ale měnilo na druhé straně a Středočeši se v jednom jediném oslabení prosadili hned dvakrát. Nejdříve přehlédl rozhodčí jasný faul na posledního Kuldu a z následné akce snížil Antonín Melka – 5:3. Pak chyboval na útočné modré obránce Říha a akci dva na nikoho zakončil Jan Kupec dělovkou mezi Jelínkovy betony – 5:4. Trenér domácího celku si vzal ihned oddechový čas a do přestávky se šlo už jen za jednobrankového vedení Tygrů.

Po druhé třetině přišla v liberecké kabině zřejmě sprcha a na ledě to bylo vidět. Vozka poslal puk podél mantinelu, kde se ho ujal Oppelt, přihrál Patriku Maďarovi, jehož střela k tyči měla gólové parametry – 6:4. O necelé dvě minuty později vystihl Chlouba rozehrávku hostů, předal kotouč Jaroslavu Kedrštovi, který dokonale vykoupal Lejska v brance Středočechů – 7:4. Liberec byl aktivnější, a zaslouženě tak udělal další díru do potápějící se kladenské bárky. Dvojice Bulíř – Daniel Skalický předvedla pěkný ťukec v útočném pásmu a druhý jmenovaný se mohl radovat z branky do odkryté hostující sítě – 8:4. Pak ale na trestnou lavici usedl Pulec a Kladno početní výhodu po dvanácti vteřinách využilo. Lukáš Kužel napřáhl od modré a jeho střela málem protrhla libereckou síť – 9:5.

Jenže junioři Bílých Tygrů nechtěli připustit už větší drama a na středočeský gól přišla blesková odpověď. V čase 50:06 našel Skalický Michala Bulíře a ten lehkou střelou o tyč dal Kladnu devátou branku – 9:5. Svěřenci trenéra Hakena se pokoušeli vstřelit kýženou desátou branku, ale na Lejska už další gólový recept nenašli. Hosté měli v závěru krátkou přesilovou hru 5 na 3, kterou ale nevyužili, a Bílí Tygři tak porazili Kladno jednoznačným výsledkem 9:5.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner