Reportáž

Zpackaný závěr první třetiny zhatil juniorům útok na tři body

L i b e r e c – V 10. Kole NOEN extraligy juniorů přijel do Liberce železný Steel a o jeho tvrdosti se měli Bílí Tygři přesvědčit v závěru první třetiny. Svěřenci trenéra Hakena rychle vedli nad Vítkovicemi 1:0, ale zbytek první periody by nejraději vymazali. Pět branek otočilo duel jasně na stranu Moravanů a od této chvíle začalo mohutné dotahování Podještědských. Náskok Vítkovických nakonec nedotáhli a prohráli těsně 5:6.

Liberečtí si před zápasem zřejmě uvědomovali útočnou sílu Vítkovic, a tak v úvodu zápasu to byli právě oni, kdo diktoval tempo hry. Po 30 vteřinách to mohlo být totiž 1:0, ale Skalický sám na Bartošáka nevyzrál. Další akce Bílých Tygrů už ale měnila stav ukazatele ve Svijanské aréně. V čase 1:13 si vzal Kedršt za brankou kotouč, přihrál na kruhy volnému Kouřilovi, ten se ale neunáhlil a poslal puk na lépe postaveného Filipa Jánošíka, pro kterého už byla pohodička zasunout puk do prázdné branky – 1:0. Hosté o sobě dali vědět v páté minutě, ale Richter svou tutovku neproměnil. Na ledě ale v první desetiminutovce vládly šelmy.

Na druhou desetiminutovku by ale nejraději svěřenci trenéra Hakena zapomněli nebo jí raději ani nehráli. Ve dvanácté minutě Liberečtí propadli ve středním pásmu a Vítkovice to potrestaly. Richter v tandemu 2 na 1 nahrál Lukáši Kucserovi, který poprvé v zápase propálil Alexu – 1:1. Odpovědět mohl Jánošík, ale těsně před Bartošákem poslal puk do stropu. Neproměněná šance jako kdyby svázala Severočechům nohy a ti byli najednou všude druzí. Čas 15:08 a Petr Kolouch si bere v rohu kluziště puk, protančí libereckým obranným pásmem, položí si Alexu a bekhendem posílá svůj tým do vedení – 1:2. To nejhorší ale mělo přijít v poslední dvouminutovce. Při přesilové hře zamířil přesně k pravé liberecké tyči od modré Michal Žvatora a Alexa byl krátký – 1:3. Po necelých třiceti vteřinách Maliník přihrává Lukáši Hruzíkovi a ten propaluje Alexu počtvrté – 1:4. O dalších třicet vteřin později a opět stejná písnička. Kolouch přistrčil puk na vrcholu kruhů Lukáši Vránovi a jeho střela se otřela o tyčku a zapadla do liberecké branky – 1:5. Toho už měl liberecký Alexa plné zuby a přenechal své brankoviště Jelínkovi.

Vstup do druhého dějství vyšel opět lépe Bílým Tygrům. Jánošík vypálil na Bartošáka, ten jeho střelu pustil pouze před sebe, kde jí dorazil Jakub Mulač – 2:5. Hra se poté přelévala z jedné strany na druhou a na další velkou brankovou příležitost jsme si museli počkat do poloviny třetiny. Kucsera se prosmýkl libereckou defenzívou, ale ve finální fázi mu sjel kotouč z bekhendu.

V třiatřicáté minutě to už bylo jen o tři branky. Bartošák vyrazil prudký pokus Skalického na brankoviště, kde už v tu chvíli operoval Vít Jonak -3:5. O tři branky to mohlo být zase po minutě, ale Kucsera ztroskotal na Jelínkovi. Závěr periody se nesl v duchu neproměněných šancí. Jonák mohl dát svou druhou branku v zápase, ale Bartošák se tentokrát vyznamenal a na druhé straně se předvedl v plné parádě zase Jelínek, který zneškodnil Richtera. Po dvou třetinách tak svítil na ukazateli stav 3:5.

Vidina vyrovnání hnala Liberecké vpřed a na dostřel se dostali už v pětačtyřicáté minutě. Ve vlastním oslabení poslal Šimek do samostatného úniku Michala Bulíře a ten si dokonale pohrál s Bartošákem – 4:5. Jenže poté přišlo zbytečné vyhození kotouče Morongem za mantinel a Vítkovice měly k dispozici přesilovku. Početní převahu o jednoho muže v poli potrestal Adam Řehák, který nadvakrát dorazil puk za záda Jelínka – 4:6.

Bílí Tygři byli i nadále lepším celkem a na svého soupeře se opět dotáhli na rozdíl jediné branky. Michal Bulíř si vzal kotouč ve středním pásmu, nabruslil před Bartošáka a ukázal mu, že má v repertoáru ještě jiné zakončení – 5:6. V závěru šli hráči s rytířem Vítkem na prsou do čtyř a domácím se naskytla obrovská možnost srovnat účet zápasu. Liberečtí v šesti ostřelovali klec Moravanů, ale Bartošák vše pochytal. Vítkovice si tak odvezly tři body za výhru 5:6.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Liberec): „Těžko se mi dnešní zápas hodnotí, protože jsme předvedli dobrý výkon. Měli jsme trošku výpadek na konci první třetiny, což nás stálo i výsledek. Začátek zápasu jsme byli lepší. Bruslili jsme více a byli jsme aktivnější a dali jsme zaslouženě branku. Nedokážu si představit, proč jsme od toho upustili. Pět branek nám tam napadalo po hrubých chybách. Musíme si to pořádně rozebrat. V dalším průběhu hráči ukázali to, co jsme natrénovali. Škoda, že jsme dostali gól při přesilové hře, kdy jsme třikrát vyhodili kotouč z obranného pásma. V závěrečné power-play nám chybělo potřebné štěstí.“

Petr Jakub (Vítkovice): „ My jsme sem přijeli po těžké utkání v Mladé Boleslavi a před dnešním zápasem jsme měli obrovskou marodku. Dnes jsme točili pouze pět obránců. Měli jsme štěstí v první třetině, kdy jsme byli maximálně produktivní. To co jsme neměli v jiných zápasech, tak teď jsme si ho vybrali. U téhle věkové kategorie vedení o čtyři branky nic neznamená. Liberec hrál až na nešťastnou pětiminutovku v první třetině vynikající hokej. My jsme za dnešní tři body nesmírně rádi.“

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner