Reportáž

Přestřelku jako na divokém západě vyhráli indiáni

Plzeň/Liberec – Bílí Tygři v rámci devětatřicátého kola schytali dvouciferný gólový příděl na ledě Plzně a prohráli 4:10. Celé utkání odchytal Tomáš Vošvrda a musel si připadat jako ve zlém snu. Liberečtí totiž poprvé v historii inkasovali deset branek. Nejlepším hráčem Severočechů byl zvolen kapitán Petr Nedvěd, který si připsal dvě asistence.

Úvod do zápasu vyšel na výbornou domácím. Ti hned z první akce dopravili puk za Vošvrdova záda. St.Pierre zachytil puk, který už mířil z pásma, a rychle jej nastřelil na branku Liberce. Černý gumový předmět se odrazil od hole jednoho z obránců tak nešikovně, že Vošvrdu doslova přeplachtil a přistál až za brankovou čarou – 1:0. Bílí Tygři si připravili rychlou odpověď. Mazanec vyrazil Trončinského střelu, jenže puk nasměroval přímo na hůl nehlídaného Jaroslava Kudrny a ten ho pohodlně uklidil do odkryté branky – 1:1.

Severočeši pak otočili duel. Na trestné lavici seděl vyloučený Pitule, když se ujalo nahození Martina Čakajíka – 1:2. Domácí další gól v oslabení ale indiány nezlomil a rychle se vrátili do zápasu díky bezchybné spolupráci Dudy s Kovářem, která bude určitě aspirovat na umístění ve Zlaté helmě. Jan Kovář předal v útočném pásmu puk Dudovi a najel si na zadní tyč, kde ho Duda milimetrovým pasem našel a vybídl ke srovnání – 2:2. Netrvalo to dlouho, a domácí se podruhé v zápase ujali vedení. Plzeňský objev posledních zápasů, Ondřej Havlíček, si v pravém rohu počkal na odražený puk a nechytatelnou střelou o tyč potřetí překonal Vošvrdu – 3:2. První změnu v trendu vývoje skóre provedli domácí indiáni, kteří nenechali Tygry vyrovnat, ale naopak si vynutili přesilovou hru. V té se sice ještě neprosadili, ale hned po jejím skončení se puk od levého mantinelu dostal k najetému Jiřímu Marušákovi, který svojí typickou dělovkou k tyči brankáři Liberce nedal vůbec žádnou šanci – 4:2. Hostům už se na tento gól do konce třetiny nepodařilo reagovat ani v nabídnuté početní výhodě po faulu Kinradea, a tak byl stav zápasu po dvaceti minutách 4:2 pro domácí.

Jestli měla první třetina raketový úvod, tak druhá jí zdatně konkurovala. Po padesáti vteřinách se do úniku dostal Radek Duda, který byl při zakončení faulován, a bylo nařízeno trestné střílení. Duda rozhýbal Vošvrdu a kličkou á la Forsberg jej popáté překonal – 5:2. Hosté se ani nestihli z rychlé branky oklepat, a indiáni skórovali opět. Akci dva na jednoho zakončil přesně Martin Straka – 6:2. Gólové hody pokračovaly. Úspěšným střelcem byl opět Radek Duda, který na pravém kruhu vystřelil zápěstím přesně ke vzdálenější tyči – 7:2. Liberci se ale povedlo ještě v té samé minutě snížit a vykřesat aspoň nějakou jiskřičku naděje. Michal Bárta byl ve správnou chvíli na správném místě a vyražený puk doklepl za bezmocného Mazance – 7:3.

Ideální příležitost vrátit se do zápasu měli hosté v polovině zápasu, kdy byl vyloučen Vostřák za zdržování a Liberec tak hrál téměř minut v pěti proti třem. Jenže hostům se ani přes obrovský tlak nepovedlo plzeňskou obranu prolomit a naopak Vostřák sám se dostal při návratu z trestné lavice do úniku, jenže Vošvrda předvedl vynikající zákrok lapačkou. I tak ale o chvíli později musel touš ze své sítě lovit. V početní výhodě nahrál Straka Pavlu Vostřákovi a ten se nemýlil - 8:3. Plzeň tím ale nekončila. Ve 39. minutě se totiž opět prosadil Pavel Vostřák - 9:3. Dožadované „desítky“ se mohli diváci dočkat ještě před druhou sirénou, ale Petruška v poslední vteřině i přes dobrou kličku úspěšný nebyl.

Třetí třetina oproti zvyku nepřinesla gól v úvodní minutě, jinak se ale pokračovalo v útočném hokeji. V čase 45:31 Bílí Tygři opět snížili střelou Tomáše Vaka - 9:4. Tempo následně opadlo a oba týmy hrály z obrany. Blíže ke gólu se dostali Severočeši, kteří při jedné z přesilových her nastřelili tyč plzeňské branky, to ale bylo všechno. Brankář Vošvrda nakonec musel lovit i desátý puk ze své klece, když se prosadil Michal Dvořák - 10:4. Ve zbytku zápasu už byla k vidění jen potyčka Špačka s domácím Heřmanem, kterou na body vyhrál liberecký útočník.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): "Byli jsme dnes výborní v útočné fázi, to bylo výborné, napadaly tam góly. V obraně už to ale tak dobré nebylo, spousta vyloučených a čtyři branky, to by se v jiných zápasech nemuselo vyplatit. Dnes odpočíval František Kaberle, protože chceme udržet v zápasovém tempu i mladé kluky, takže vždycky jeden z těch starších bude odpočívat."

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): "Nehodnotí se to lehce, Plzeň zaslouženě zvítězila. V první třetině ještě byla šance na slušný výsledek, ale ve druhé třetině už nás domácí pěti góly smetli, jasně přebrali režii zápasu a bylo rozhodnuto. Po té druhé části už vlastně nebylo o co hrát, musím domácím pogratulovat."

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner