Reportáž

Mladší dorost otočil zápas s Kometou

L i b e r e c – Třetí zápas = třetí výhra. Mladší dorostenci Bílých Tygrů šlapou v nové sezóně jako dobře promazaný stroj. Ani ve třetím utkání totiž nepoznali hořkost porážky, i když ztratili už první bod. Duel s Kometou se nevyvíjel dobře a museli otáčet nepříznivý stav 0:2 a 2:3. Nakonec urvali dva body za výhru v nastaveném čase 4:3.

Očekávaný souboj Liberce a Brna určitě nezklamal očekávání. Přinesl vrcholnou sportovní podívanou nejmladší extraligové kategorie. Liberec sice měl určitou územní převahu a Kometu výrazně přestřílel v počtu střel na bránu, ale celkem dvacet čtyři trestných minut udělených rozhodčím Michalem Hladíkem shodně oběma týmům přineslo vyrovnání hry, vzruch a vyložené šance na obou stranách.

Pro utkání byly charakteristické výborné výkony brankářů. Hosnedl i Ptáček představovali chvílemi neprostupnou překážku pro střelce obou týmů.

Hrálo se před poměrně početnou diváckou kulisou, pokud bereme v potaz obvyklý počet diváků na utkáních českého mládežnického hokeje. Jihomoravané se ujali nadějného vedení 2:0 a po první siréně byli očividně na koni. Naopak Liberec předvedl veliký charakter a od druhé třetiny získával stále výraznější převahu. Nejprve nebyla vyjádřena gólově, liberečtí hráči nedokázali v několika případech trefit úplně prázdnou bránu vyšachované brněnské obrany.

Po vyrovnání přišel další nečekaný úder v podobě inkasování velmi laciného gólu po nedůslednosti a nesouladu domácí obrany. Ale ani tato rána nesrazila bojového ducha Bílých Tygrů a utkání se ještě podařilo vyrovnat a v prodloužení otočit v jejich prospěch.

V samotném závěru zápasu projel od vlastní modré čáry Jakub Zbořil až za libereckou bránu a našel nekrytého spoluhráče v gólovém postavení. Jeho střelu z první Lukáš Hosnedl skvěle kryl. O chvíli později pro změnu Pavel Zacha zachytil rozehrávku na útočné modré, projel až před brankáře Martina Ptáčka, ale z blafáku jej nepřekonal.

Definitivní rozhodnutí přinesla situace z 62. minuty. Dominik Lakatoš přihrál před bránu Janovi Ordošovi a ten střelou pod víko rozjásal početné davy domácích příznivců.

Je třeba sportovně přiznat, že k vysoké sportovní kvalitě a skvělému extraligovému hokeji přispěli oba soupeři podobným dílem. Oba týmy disponují množstvím reprezentantů z U-16. Proto se na zápas přicestoval podívat také asistent trenéra české reprezentace do šestnácti let pan Karel Beran. Úroveň hráčů se vždy nepozná v jednoduchých utkáních. Mnohem spolehlivějším ukazatelem jsou podobné vyhrocené bitvy na „nejvyšší úrovni“. Mistr republiky v mladším dorostu proti mistrovi republiky osmých tříd. Není to tak úplně přesné označení, kategorie se oproti minulé sezóně trošičku promíchaly, ročník 95 už náleží do kategorie staršího dorostu.

Ale oba tyto týmy disponují dohromady 11 hráči, kteří se objevili v úspěšné české reprezentaci U-16. Dále je v obou týmech zastoupeno 10 hráčů, kteří v dubnu v Praze obhájili světový titul World Selects Invitational v kategorii 1997.

A to je tak koncentrovaná přehlídka sportovní kvality, která je sama o sobě zárukou hokeje té nejvyšší možné úrovně uvedené věkové kategorie na našem území.

Stínem utkání bylo lehké zranění obránce Patrika Kocha po tvrdém ale, čistém střetu u mantinelu. Také rozhodčí neměli na růžích ustláno. Nejprve se nechal ošetřovat jeden z čárových rozhodčích na ruce, před koncem základní hrací doby musel z utkání odstoupit hlavní rozhodčí Hladík po té, když inkasoval ránu hokejkou do nosu (podezření na zlomeninu nosu).

Po zápase si postěžoval, že rozhodování u libereckého mladšího dorostu se pro něj stává velice rizikovou záležitostí. V prvním kole v utkání proti Dukle Jihlava v Tipsport areně přeletěl při jednom střetu s hráči až na střídačku a pochroumal si záda, dnes došlo dokonce na nezaviněné krvavé zranění.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner