Reportáž

Mladší dorost prohrál s Duklou až po nájezdech

Jihlava/Liberec - Po šňůře vítězství se mašina mladšího dorostu Bílých Tygrů lehce zadrhla. V 10. kole klopýtla na ledě Dukly Jihlava, se kterou prohrála až na samostatné nájezdy. Liberečtí přitom tým z Vysočiny přestříleli 77:22. Další zápas čeká dorostence ve čtvrtek, kdy zajedou do Brna.

Utkání v Jihlavě mělo některé podobné znaky jako poslední zápas Bílých Tygrů v Letňanech. Obrovskou střeleckou a územní převahu Liberce nevyjádřenou gólově, nadšený skvělý výkon obou domácích týmů, vynikající výkony brankářů. Pokud má zaznít kritika do vlastních řad, potom je třeba podotknout, že naši brankáři mají momentálně lehčí pokles formy, který by ale normálně zaniknul, nebýt naprosto tragické střelecké potence útočníků Bílých Tygrů. Před čtrnácti dny jsem se pozastavoval nad skutečností, že mladší i starší dorost potřebuje v posledních zápasech 21 střel na vsítění jediné branky. Včera tento statistický a poměrně vypovídající údaj vystoupal až k těžko uvěřitelnému číslu 36 střel na jednu dosaženou branku.

Jihlavskému týmu je třeba pogratulovat ke skvělému a statečnému výkonu. Brankáři Vackovi potom možná k nejlepšímu výkonu posledních let, ale toto nelze z dálky posoudit. To je spíše otázka na někoho z týmu Dukly Jihlava.

Liberci se na jihlavském ledě podařilo za cenu velikého úsilí utkání ze stavu 0:1 otočit, ale v oslabení došlo k vyrovnání. V závěru a na většinu prodloužení byl na deset minut vyloučen Zacha, část prodloužení hráli Liberečtí ve třech hráčích vzhledem k vyloučení Heřmánka.

Podle mého osobního názoru využil vzhledem k vývoji utkání hlavní rozhodčí Tomáš Kukeně svých možností k vytvoření domácího prostředí, ale toto nebylo určitě hlavní příčinou porážky Liberce a ani to v ničem nepřesahovalo praxi, která je běžná na českých kluzištích. Hlavní příčina zůstává ve vynikajícím Vackovi, výborném a kolektivním výkonu dalších jihlavských hráčů a problémech s produktivitou na straně Liberce.

Když se utkání překlenulo do samostatných nájezdů, ve kterých si to oba týmy rozdaly mezi sebou o zbývající bod do tabulky, přikročil trenér hostů Jan Šťastný k výměně brankářů. Aleše Stezku, který odchytal 65 minut hry, nahradil Lukáš Hosnedl.

K prvnímu nájezdu nastoupil Pavel Zacha a rychlou kličkou poslal Liberec do vedení. Podobně si počínal jihlavský Lukáš Zayml, který naznačil kličku na pravou stranu a pohodlně skóroval blafákem do levé poloviny branky. Na druhý nájezd se postavil Jan Ordoš, ale jako blafák Vacek velmi dobře kryl. Za Duklu přišel na řadu Lukáš Anděl a dokázal poslat domácí tým do vedení střelou mezi betony. Za stavu, kdy bylo nutno nájezd proměnit, aby série alespoň pokračovala, se na Vacka rozjel Filip Pyrochta, ale ani on střelou domácího golmana nepřelstil.

A tak mohlo propuknout veselí na straně Dukly Jihlava kolem hráče, který se o cenný „skalp“ tentokrát zasloužil nejvíce – Davida Vacka.

Vývoj v tabulce ELMD skupiny střed se tak začíná vyvíjet velice zajímavě. Kometa, Liberec a Letci mají stejný počet odehraných zápasů a shodně po 24 bodech. Čtvrté České Budějovice mají zápas k dobru a pokud by v něm uspěly, dosáhnou také 24 bodů. Tak vyrovnaný průběh slibuje zajímavou zápletku do dalších kol nejmladší extraligy.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner