Reportáž

Mladší dorost porazil Rebely a upevnil si první místo

L i b e re c – V šestnáctém kole ELIOD extraligy mladšího dorostu přivítali Bílí Tygři na svém ledě Havlíčkův Brod. Hosté drželi se Severočechy krok dvě třetiny, ale v posledním dějství inkasovali čtyři branky a odjeli z Podještědí bez bodu.

PřipravujemeZápas nakonec skončil jednoznačným výsledkem, ale celé dvě třetiny drželi Rebelové naději na zisk bodů. Disciplinovaně a houževnatě bránili, ponechali Bílým Tygrům výraznou územní převahu a zakopali se v hluboké obraně v obranném pásmu ve snaze postupně otupit ostří libereckých útoků a z drtivé převahy nečekaně vyrážet do překvapivých protiútoků. Při souhře náhody a štěstí mohla vést tato taktika k úspěchu.

Rebelové z Havlíčkova Brodu dlouhé roky na Vysočině představovali silný klub, kde se s mládeží pracuje výborně. V Brodě vždy měli dostatek dětí, které po hokejové stránce od přípravky dobře rozvíjeli. Na extraligovou úroveň ale i tady musí dnes sáhnout k odchovancům z jiných klubů, aby udrželi nejvyšší soutěže.

V mladším dorostu v jejich kádru působí obránce Lukáš Bláha, který dlouhé roky hájil barvy Komety Úvoz a Komety Group, útočník Matias Mäki, syn finského otce a české maminky, zase od mládí vyrůstal v sousedním Žďáru nad Sázavou, na svoji příležitost čeká brankář ročníku 1997 Jan Brož, odchovanec HHK Velké Meziříčí, který má na svém kontě z období, kdy v tomto klubu působili další přední hráči, kteří se později rozprchli do celé republiky (Radek Koblížek – Kometa Brno, Jiří Ondráček – Mountfield České Budějovice a Pavel Zacha – Liberec) titul Mistra republiky z turnaje vítězů krajů ze Soběslavi.

Na straně domácího Liberce byl dnešní den výjimečný a slavnostní díky návratu reprezentanta a rychlého útočníka Daniela Svobody po velmi dlouhé herní pauze. Prodělal operaci ruky a absolvoval mnohatýdenní léčení. Okamžitě se zařadil do první lajny a blýskl se napoprvé dvěma kanadskými body. Pro ambice Bílých Tygrů bude důležité, zda útočné uskupení Gecko, Zacha, Svoboda naváže na svoji loňskou formu a přispěje k tomu, aby se liberecká první lajna opět stala hrozbou a obávanou „eskadrou pohromy“ spolehlivě zápas po zápase s železnou pravidelností rozvracející obrany soupeřů. Rychlost obou těchto křídelních útočníků způsobuje při brejcích i při napadání vážné problémy každému soupeři a ze vzniklých situací dokáže celá pětice včetně obránců výrazně těžit.

Bez této hlavní síly sice Liberec stále patří k nejvážnějším aspirantům na postup ze skupiny, ale přece jenom to nebylo v minulých týdnech úplně ono a tým nepůsobil tak přesvědčivě. Jakmile se soupeři musí soustředit hlavně na eliminaci první lajny a vrhnout proti ní svoji nejlepší defenzívu, další Bílí Tygři díky své nesporné kvalitě mají otevřené dveře k tomu, aby rozhodovali zápasy.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner