Reportáž

Domácí premiéra Bílým Tygrům nevyšla, Sparta rozhodla v přesilovkách

L i b e r e c – Bílí Tygři na úvodní vítězství z kladenského ledu nenavázali. V neděli se poprvé představili před vlastním publikem proti pražské Spartě. Po první třetině měli Severočeši těsný náskok, ovšem v dalším průběhu zápasu se již střelecky prosadit nedokázali a z ledu odešli poraženi. Soupeř trestal liberecké fauly, využil celkem tři přesilovky.

Na libereckou Tipsport arenu nemají Holešovičtí dobré vzpomínky, za posledních pět let dokázali tygří doupě vyloupit pouze dvakrát. Ovšem již v čase 1:10 dali na nelichotivou statistiku alespoň na čas zapomenout, v přesilové hře otřel Petr Tenkrát svoji střelu z pravého kruhu o tyčku a poslal Spartu do vedení – 0:1.

Po křídle se posléze snažil prosadit Simon, na druhé straně zase odmítl vyrovnávací trefu Víšek, jenž se dostal k odraženému puku před Schwarzovou svatyní. Úspěšného zásahu se Bílí Tygři dostali v desáté minutě, Lukáš Krejčík se natlačil před brankáře a plachtící puk srazil do sítě tělem. Sudí po krátké poradě s kolegou u videa jeho zásah potvrdil.

Liberecký tým se v první třetině radoval ještě jednou. Nedvěd při přesilovce pálil z kruhu, Schwarz jeho střelu vytěsnil, ovšem k volnému puku si následně našel cestu Jan Víšek a stanovil skóre po dvaceti minutách hry – 2:1.

V úvodu prostředního dějství však využili početní převahu také hokejisté Sparty. Ton poslal napříč pásmem přesný pas na Jaroslava Hlinku, jenž z pravé strany prostřelil Pince. O několik vteřin později mohl vrátit modrobílým těsný náskok Dušek, v útočném pásmu dostal až příliš mnoho prostoru. Přiklouzl až těsně před Schwarze, ale svůj blafák nedotáhl do zdárného konce.

Kudrna vzápětí namasíroval na mantinel protihráče Krsteva. Ten se z ledu dlouho nezvedal, nakonec musela být povolána lékařská služba a hostující bek opustil ledové kolbiště na nosítkách. Kudrna dostal za svůj prohřešek trest ve hře. Pražané měli k dispozici pětiminutovou přesilovou hru. Domácí gólman nejprve pokus Tenkráta zneškodnil, na střelu Jana Hanzlíka z mezikruží už ale nestačil, Sparta v dvaatřicáté minutě podruhé v zápase vedla.

Třetí část příliš strhující podívanou nenabízela. Liberečtí naráželi na pozornou obranu soupeře, více hrozil tým z Holešovic. Broš byl tísněn, přesto z nadějné pozice vyzkoušel Pince. Malý muž v libereckém brankovišti musel zakročit také proti střele Jánského z mezikruží.

Úspěch slavil až průnik Ivana Rachůnka při vlastním oslabení. Sparťanský forvard se prodral kolem bránícího beka a Pincovi propadla jeho slabá střela mezi betony. Ze závěrečného tlaku již domácí kontaktní trefu nevytěžili, Sparta si z města pod Ještědem odvezla tříbodové vítězství.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Bílí Tygři Liberec): „Totálně jsme dnes zklamali v přesilových hrách. Paradoxně jsme vyhráli zápas v situaci pět na pět. Sparta nám dala tři přesilovkové góly jako přes kopírák. Víme o jejich dobrých početních výhodách, ale nepodařilo se nám to pokrýt. To dnes rozhodlo zápas.“

Jan Votruba (HC Sparta Praha): „Pokračovali jsme ve zlepšeném výkonu, který jsme předvedli ve 3. třetině minulého zápasu. Měli jsme od začátku dobrý pohyb a systém. Hned v první přesilové hře jsme dali gól. Připravovali jsme se na to, že Liberec je velmi silný v předbrankových prostorech. Bohužel z toho dvakrát skóroval. Trochu nám pomohl libereckých faul na Krsteva, kdy se nám podařilo otočit zápas. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že nebudeme jen bránit. V závěru jsme se dostali pod tlak, ale dokázali jsme výsledek pohlídat.“

Fotogalerie

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner