Reportáž

Junioři vstoupili do nové sezony cennou výhrou nad Brnem

L i b e r e c – Junioři Bílých Tygrů zahájili nový extraligový ročník úspěšně. K úvodnímu klání zavítala pod Ještěd brněnská Kometa, která loni dokráčela až do finále. Svěřenci trenéra Hakena se ale silnějšího soupeře nezalekli, za dvě třetiny vstřelili čtyři branky a luxusní náskok již nepustili. Čisté konto si připsal gólman Josef Sobotka.

Kometa vstupovala do prvního extraligového kola na libereckém ledě v roli favorita, Brno obsadilo v loňské sezoně druhou příčku. Bílí Tygři sice skončili až na předposledním místě, ovšem soupeře loni dokázali dvakrát porazit.

Kádr obou celků doznal oproti předchozímu ročníku výrazných změn, několik klíčových borců odešlo a jejich prostor zacelili starší dorostenci. Domácí chtěli začít utkání lépe, měli drobnou územní převahu. Šance si však vypracoval protivník, Novák několikrát nebezpečně střílel a sám na Sobotku posléze uháněl Boček.

Severočeši ale odolali a v deváté minutě poprvé udeřili. Jakub Klíma byl při svém průniku útočným pásmem faulován, přesto prokličkoval až před brankáře a neomylně zakončil. Tygři po vedoucí trefě ožili, Klimeš měl štěstí, že ostrou ránu Dlouhého z kruhu dokázal udržet před protihráči ve své výstroji – 1:0.

Zanedlouho však znovu kapituloval. Trefil se Josef Mikyska, brněnská obrana mu nechala před brankovištěm až příliš mnoho prostoru. Do nezformované obrany soupeře bušil Liberec i nadále, ovšem Langhammer se opakovanou dorážkou z těsné blízkosti neprosadil – 2:0.

Kometa postupem času zlepšila pohyb a vyrovnala hru, zkraje druhé části mohl snížit v přesilové hře Novák. Jako první spatřil volný puk před domácí klecí, ale z otočky jej do volného prostoru v brance nezametl. Zato soupeř následně hru proti čtyřem využil, Psotovu střelu vyrazil brankář jen k Adamovi Dlouhému, který už měl jednoduchou úlohu – 3:0.

V polovině zápasu slavily bílé dresy počtvrté. Maďar skvěle načasovaným pasem vybídl k zakončení Filipa Pyrochtu. Ten si sjel od modré čáry až na vrchol kruhu a trefil přesně šibenici. O několik vteřin později utekl domácím zadákům Janoušek a ze strany najížděl sám na Sobotku, jenže selhal.

S přibývajícím časem začaly hrát hlavní roli především emoce. Strkanice po přerušení byly ve třetí třetině k vidění čím dál častěji. V pohodě hrající Liberec vytvořil jednu z mála chyb v obraně, velkou šanci měl Mrázek. Byl úplně sám před Sobotkou, ale trefil jen brankáře.

Potlesk nesklidila ani svižná střela libereckého forvarda Zachy, jenž z nadějné pozice kotouč příliš podebral a trefil jen plexisklo za brankou. Kometa usilovala v samém závěru alespoň o čestný zásah, v nabídnuté přesilovce předvedli hosté obrovský tlak do branky. Černá pryž však za čárou neskončila, Mrázkovi znovu zkazil radost Sobotka.

Rozhodčí rozdali v zápase také několik vyšších trestů, jednatřicet vteřin před koncem dostal trest do konce utkání brněnský gólman Klimeš. Na poslední chvíle jej nahradil Oujezdský, čelil několika střelám při dvojnásobném oslabení svého týmu. Skóre se už ale nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): "Jsme rádi, že jsme zvládli první zápas. Po dlouhé době jsme začínali ligu doma. Byli jsme lepší než Brno, i když v úvodu na nás byla znát trošku nervozita. Pak jsme ale dali celkem náhodnou branku, která nás uklidnila. Musím pochválit všechny hráče a také brankáře Sobotku, který dnes chytal výborně.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): "Začali jsme dobře, prvních pár minut jsme byli podle mého názoru jasně lepší. Ale nedali jsme šance. Pak jsme udělali dvě chyby, soupeř obě potrestal. Poté už jsme hráli více ve čtyřech než v pěti, tak se vyhrát nedá."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner