Reportáž

Juniory sestřelil s čistým kontem Litvínov

L i b e r e c - Dvanácté kolo NOEN extraligy juniorů přivedlo pod Ještěd mladé litvínovské hokejisty, kteří si v dosavadním průběhu sezony vedli lépe než jejich liberečtí vrstevníci. Svou kvalitu potvrdili Chemici disciplinovaným defenzivním výkonem i ve Svijanské areně, kde nepustili puk do své branky ani jednou.

Domácí celek byl blízko k otevření skóre dříve než hosté, už po třech minutách měl výtečnou šanci po křižném pasu Patrika Urbana Maďar, ale litvínovský brankář Horák střelu vykopl. Krátce nato ale v černém unikl liberecké obraně Trübenekr, jenž v souboji jeden na jednoho minul klec. A nakonec to byli Chemici, kdo se první ujal vedení. Přečíslení vyřešil Průša přihrávkou na Jana Trübenekra, jenž propálil přemisťujícího se Sobotku – 0:1.

Největší šanci na vyrovnání měl ve zbytku dějství obránce Pálek, který pálil z levého kruhu odražený kotouč přes několik stínících hráčů, ale Horák nadále držel čisté konto. Hned vzápětí se do samostatného úniku dostal Patrik Urban, jenže i proti němu vyšel lépe strážce litvínovské svatyně.

Ze začátku druhé dvacetiminutovky to byla opět dvojice Maďar-Urban, která ohrozila Horákovu branku. Tentokrát souhru zakončil opět Maďar, jenže beton hostujícího gólmana byl na správném místě. O minutu později vstoupili Liberečtí do své první přesilovky, kterou ihned mohl využít Pyrochta. Jeho dělovku od modré však ztečovala obrana Chemiků mimo branku. Navíc mohlo být všechno úplně jinak, kdyby o pár sekund později Sobotka nevychytal unikajícího Průšu.

Nakonec to ale přes všechnu snahu domácích byli hosté, kdo skóroval. Povedenou kličkou do bekhendu zvýšil litvínovské vedení při brejku Martin Mical – 0:2. Na další branku Chemici čekali pouze čtyřicet vteřin, než se podruhé v utkání trefil Jan Trübenekr – 0:3. Ještě před sirénou mohl snížit rozdíl aktivní Maďar, Horák ale nemusel proti vysoké střele zasahovat.

Ve třetím dějství to dlouho vypadalo, že už se stav měnit nebude. Šance sice byly na obou stranách, ani na jedné se však nejednalo vždy o klíčová ohrožení branky soupeře. Branka padla až minutu před koncem, kdy liberecké defenzivě utekl Pavel Písařík, kapitán hostů, který si pak položil Sobotku a zvýšil na 0:4, což byl také konečný stav střetnutí.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): "Myslím, že dnes vyhrál ten lepší. Myslím ale, že ve dvou třetinách jsme měli více šancí než hosté, ale bohužel jsme za stavu 0:1 nedokázali po hrubé chybě využít důležitou přesilovku. Pak jsme dostali dvě laciné branky, čímž se zápas zlomil. My jsme se potom jen těžce dostávali do tempa a soupeř navíc perfektně zahrál třetí třetinu a zaslouženě vyhrál."

Radek Mrázek (HC Litvínov): "Podařilo se nám tady předvést daleko lepší výkon než doma, především bez zbytečných vyloučení. Také se mi líbil náš dnešní důraz do brány, všechno bylo navíc podpořeno skvělým výkonem gólmana."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner