Reportáž

Liberečtí junioři padli v prodloužení, nestačili na Kometu

Brno/Liberec - Ačkoli liberecký výběr do dvaceti let nastoupil na jihu Moravy k zápasu osmnáctého kola ve velké síle, nedokázal toho naplno využít. Utkání sice díky brzké trefě Mikysky dlouho kontroloval, ve druhé třetině se ale taktovky ujali domácí a už ji nehodlali pustit. Nakonec se hrálo prodloužení, které rozhodl brankou brněnský Dittrich. Tygři si tedy vezou domů bod, přestože svého soka jasně přestříleli.

První třetina nabrala na obrátkách ihned v úvodu. Po třech odehraných minutách a právě odzvoněné přesilovce hosté těžili z nastoleného náporu, jež vyvrcholil v gól Josefa Mikysky. Osmnáctiletý útočník především zužitkoval dobře provedenou přihrávku mezi kruhy. První okamžiky zápasu byly víceméně předzvěstí celého střetnutí Brňanů s libereckými hráči. Řeč je o počtu vyloučených. Tento aspekt Kometě moc nepřidal, a to jak v úvodním dějství, tak po celou dobu utkání.

Minutu po otevření skóre měli Bílí Tygři šanci svůj náskok navýšit v další power play. Narazili ale na zásadní problém, jenž nese jméno ‘Brněnská obrana’. Paradoxně si liberečtí při hře v početní výhodě moc nepomohli, ba naopak! Nicméně nutno dodat, že při stejném poměru sil na ledě měla Kometa naopak co dělat. Záblesk úspěchu svitl při Račanského úniku do brejku, ale ani samostatná akce na nepříznivém stavu nic nezměnila. Poslední tři minuty první periody Brno nakoplo motory a poprvé v utkání na delší dobu zakotvilo v útočném pásmu.

Naneštěstí pro domácí si ale závěrečný nátlak do prostřední části nepřenesli. Ačkoliv si na jeho začátku zahráli přesilovku, moc se v útoku neohřáli. Dokonce si připsali zakázané uvolnění! Scénář se víceméně opakoval, ale v sedmadvacáté minutě se premiérově trefili i brněnští. O vyrovnávací gól se postaral lišáckým zákrokem Račanský, jenž si tak odčinil neproměněnou střelu. Liberecký útočník přišel Račanského zásluhou o puk, který následně mířil na hokejku Jana Lašáka. Ten šikovnou tečí nasměroval puk za Horákova záda.

O pět minut později se domácí mohli radovat dvojnásob, jelikož se jim povedlo zápas otočit. Veledůležitý gól jde na bedra zmíněnému Miloslavovi Račanskému. Opomenout nelze ani jméno střelce úvodního gólu Jana Lašáka, který celou akci započal.

Brněnská radost na střídačce moc dlouho nesetrvala, protože Liberec neprodleně našel recept na vyrovnání. Obětavou střelou z pádu Jakub Klíma dodal utkání na dramatičnosti.

Liberec na naladěné vlně pokračoval i ve třetí dvacetiminutovce. Vyvrcholením tlaku Severočechů byla dlouhá přesilovka pěti proti třem v jedenačtyřicáté minutě. Nepřesné střely, obětavé pády a neomylná Klimešova lapačka Kometu zachránila před inkasováním. Další výraznější situace přišla v době, kdy byl Račanský naražen za bránou hostí na mantinel. Z tohoto hitu se jen stěží zvedal z ledu, ale vážnější újmu si naštěstí neodnesl.

Závěrečná přestřelka ze třetí třetiny vítěze středečního klání neurčila. Ke slovu se dostalo prodloužení, v němž Brno mělo jasně navrch. Gól Tomáše Dittricha byl nejpřesnější tečkou za výkony v nastavené pětiminutovce. Urostlý bek si po ofenzivním výletu, kdy projel napříč útočným pásmem, vychutnal libereckého gólmana Horáka.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Brno): Dnes jsme hráli špatně, ale vyhráli jsme. Byl to těžký zápas v tom, že jsme hráli s mančaftem, který je pod námi a potřebovali jsme vyhrát. Klobouk dolů před kluky, že ubránili tolik oslabení a vydřeli dva body, za které jsme moc rádi.

Petr Haken (Liberec): Musím pogratulovat domácím, vyhráli velkou bitvu. My jsme si zápas prohráli jednoduše tím, že jsme nevyužili přesilové hry. A těch jsme měli více než dostatek. Kluci hráli dobře, prohra mrzí, ale máme alespoň bod. Za něj jsme rádi, jelikož Kometa je na domácím ledě nebezpečným soupeřem.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner