Reportáž

Junioři vstoupili do nadstavbové části úspěšně! V Litvínově zvládli dramatickou přestřelku

Litvínov/Liberec – Juniorka Bílých Tygrů má za sebou vítězný vstup do nadstavbové části soutěže. Liberečtí mladíci nakročili k play-off nejlepším možným způsobem, když získali cenný skalp Litvínova. Na soupeřově ledě rozhodli vyrovnaný duel ve třetí třetině a připsali si již pátou výhru v řadě.

Na stadionu Ivana Hlinky panovalo mrazivé počasí, ale to domácím chemikům vůbec nevadilo. Litvínov vstoupil do zápasu aktivně a už ve třetí minutě domácí udeřili. Kasal skvěle našel najetého Lukáše Válka, který nic nevymýšlel a chladnokrevně prostřelil Jelínka mezi betony! „Dostal jsem skvělou nahrávku od Marka Kasala a už jsem jenom věděl, že chci vystřelit gólmanovi mezi nohy a naštěstí to vyšlo,“ popisuje svou branku litvínovský forvard.

Domácí dál dobře bránili a narušovali rozehrávku soupeře. V 6. minutě se chemici museli bránit početí nevýhodě, ale v ní dobře zahráli Písařík s Micalem a poté Trübenekr dokonce ohrozil libereckou branku, když vyslal tvrdý projektil na Jelínka. O několik minut později se dostal do úniku Jurčík, ale Jelínek jeho bekhendový blafák přečetl!

Liberečtí neusnuli na vavřínech a také dokázali ohrozit branku Litvínova, když se Dlouhý prodral do dobré pozice, ale ztroskotal na pozorném Horákovi. V závěru třetiny se chemici bránili přesilové hře Liberce a s vydatným přispěním Horáka tlaku libereckých odolali. Trenér Mrázek byl s první třetinou spokojený. „Dodržovali jsme taktiku, kluci bojovali, byli jsme důrazní a dohrávali jsme soupeře u mantinelů i v předbrankovém prostoru,“ glosoval po první třetině lodivod litvínovských juniorů.

Do druhého dějství jako by se přeneslo na domácí hráče mrazivé počasí, chemici nedokázali zachytit nástup libereckých a ti trestali. Matěj Psota si vybruslil zpoza branky a střelou do víka nedal šanci Horákovi zasáhnout! O minutu později bylo s domácími ještě hůře, agilní Matěj Psota dostal přesnou přihrávku na vrchol kruhu a příklepem prostřelil Horáka mezi betony, nutno podotknout domácí gólman měl od svých obránců zcela zakrytý výhled.

Litvínov měl sice dost šancí, ale domácí své příležitosti často překombinovali. „Vypadá to, že chceme dávat góly do prázdné branky,“ lamentuje domácí kouč. „Jestliže má hráč odkrytou branku a vymýšlí ještě přihrávku někam do prázdné branky, tak to bohužel v 99 procentech případů nevyjde. Když to tam hráč dá, je z toho alespoň šance.“

Domácí dokázali vyrovnat díky krásné individuální akci Pavla Smolky, který se prohnal celým hřištěm a Jelínka si vychutnal efektním bekhendovým blafákem. Jenže poté domácí obrana opět zaspala, Pavel Zacha dokázal využít nabídky Dlouhého a po ledě překonal Horáka potřetí!

V závěru prostřední periody měli chemici výhodu přesilové hry pět proti třem mužům v poli a tou nepohrdli. Domácí obránce Jan Strejček si vybruslil do volného prostoru a perfektní ranou k levé tyči překonal Jelínka! „ Viděl jsem, že bude končit přesilovka, tak jsem vystřelil a padlo to tam,“ vylíčil celou situaci domácí obránce.

Ve třetí třetině domácí zápas otočili, Marek Zavřel tečoval střelu Fučíka přesně za jelínkova záda! Liberečtí však nezaháleli a srovnali stav utkání. Horák nedokázal zkrotit neposedný puk po střele Pyrochty a Martin Žďárský dorazil puk za litvínovského brankaře. S Litvínovem bylo ještě hůř, když Josef Mikyska příklepem z kruhu nedal šanci Horákovi zasáhnout!

Litvínov měl obrovský tlak při odvolání Horáka z branky, ale Jurčík ani Smolka nedokázali procpat poskakující kotouč do liberecké branky. Hosté i s přispěním velké štěstí dotáhli zápas do vítězného konce. „V závěru třetí třetiny jsme měli obrovské štěstí, tam to létalo přes brankoviště a brankař nevěděl kde má kotouč, ale zvládli jsme to“, usmíval se po utkání hostující trenér Haken. Smůlu v závěrečné power play vysvětlil Lukáš Válek. „Scházelo nám trochu toho štěstíčka, měli jsme závar před brankou, ale pokaždé jsme jen nastřelili hráče nebo jsme trefili brankaře,“popisuje.

Ohlasy trenérů

Radek Mrázek(HC Litvínov): "Bylo to naše typické domácí utkání, kdy nemůžu říct, že by kluci nebojovali. Nedisciplinovaností a kudrlinkami nikoho neporazíme. Tohle jsou zápasy, kdy hrajeme od nuly dvanáct mužstev o postup do play off, ale hrát hokej na krásu to prostě nejde. Čtyři hráči tam budou makat a pátý si dělá co chce, to prostě nejde. Bohužel sráží nás naše nedisciplinovanost a nedůraz v koncovce.Ve druhé třetině vymizel náš důraz a ty hráče Liberce jsme nedohrávali. Liberečtí hráči hráli tři třetiny stejně. U nás se prostě vytratil důraz, v první třetině bylo vidět, že takhle hrát umíme. Od druhé třetiny jsme hráli na krásu bez důrazu a to vyhrát nemůžeme."

Petr Haken (Bílí tygři Liberec): "Utkání se mi hodnotí velice dobře, vyhráli jsme. V první třetině byli domácí o něco lepší, nedařilo se nám tolik bruslit. Můžeme být rádi, že první třetina skončila jen 1:0. Od druhé třetiny byla hra spoustou vyloučených rozkouskovaná, ale o chlup jsme si zasloužili vyhrát. Začátkem druhé třetiny jsme si řekli, že musíme trochu víc bruslit a neustupovat. Dostávat domácí pod tlak, hlavně obránce, aby nám nedávali dlouhé přihrávky za obranu. To se nám začalo dařit, i když jsme měli štěstí, ale to k tomu také patří."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner