Reportáž

Junioři ztratili tříbrankový náskok, Spartu nakonec přemohli až v prodloužení

L i b e r e c – Juniorka Bílých Tygrů je zatím v nadstavbové části extraligy stoprocentní. Po triumfu v Litvínově si mladí hokejisté poradili na vlastním hřišti také se Spartou. Liberečtí sahali po plném bodovém zisku, nad pražským sokem vedli po dvou třetinách o tři branky. Soupeř však dokázal v závěrečném dějství vyrovnat a modrobílí si vítězství zajistili až v prodloužení. Pod tři liberecké trefy se podepsal útočník Josef Mikyska.

Do nadstavbového bloku soutěže vstoupily oba celky vítězně, Liberec zvládl přestřelku v Litvínově a Pražané deklasovali na jihu Moravy brněnskou Kometu. Předehrávka čtvrtého kola pod Ještědem však zprvu nudila.

Zápas se v prvních minutách vinou několika vyloučení hodně kouskoval. Mírnou převahu měli hosté, ale větší šanci si připravili Bílí Tygři. Bittnerovo tečované nahození od modré čáry škrtlo o brankovou konstrukci. O chvilku později už ale domácí slavili, při hře ve čtyřech se prosadil svižnou střelou z mezikruží Martin Žďárský.

Na druhé straně pozdravil gólmana Jelínka čiperný zadák Skřivánek. Jeho pokus z dálky brankář spatřil na poslední chvíli a kotouč těsně minul pravou tyč. Liberec naopak svoji šanci v závěru třetiny opět využil. Přesilovku pět na tři zužitkoval Dominik Hrníčko, který si sjel těsně k brankovišti na přesný Mikysův pas.

Úvod prostřední části patřil Severočechům, kteří protivníka přitlačili. Bílka mohl pokořit Vlk, jenže jeho ránu z kruhu při přečíslení obranných řad soupeře sebral ze vzduchu pohotovým zákrokem gólman Sparty. Vzápětí však kapituloval. Mikyska při vhazování v útočném pásmu šťastně klepl do puku, který se rázem zjevil těsně před brankou. Pohotový Ladislav Bittner si počínal suverénně.

Pražané mohli na třetí liberecký zásah rychle odpovědět. Ovšem Brzobohatý selhal, sparťanský útočník ujížděl úplně sám na Jelínka a střelou mezi betony neuspěl. Krátce po polovině zápasu na sebe upozornil opět Bittner, švihem z mezikruží tentokrát zazvonil o tyčku.

Duel v těchto minutách nabízel parádní podívanou. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, střelecky aktivnější byl ovšem Liberec. Další souboj Bílka s čiperným Bittnerem vyzněl lépe pro hostujícího strážce svatyně, jenž soupeřovu kličku na brankovišti zneškodnil.

Kýžené trefy mohla docílit také Sparta, ale puk již poněkolikáté v zápase zazvonil o tyčku. Arnoštovo nahození od mantinelu Jelínek podcenil, zůstal stát a vůbec nereagoval. Hostující mladík mohl docílit šťastného zásahu, radost mu však zkazila branková konstrukce.

Ve třetím dějství napsalo střetnutí dokonalou zápletku. Sparťané bojovně vtrhli ze své kabiny a soupeře brzy poprvé zaskočili. David Merta byl v samostatném úniku faulovaný. Rozhodčí nařídil trestné střílení, který hostující forvard pohodlně proměnil.

Mikyska měl vzápětí na své čepeli protiúder, ale gólman Bílek jej skvělým zákrokem zastavil. Vleže ještě vložil do protihráčovy přízemní střely hůl a klouzající kotouč za brankovou čáru nepustil. A v sedmačtyřicáté minutě se mohl se spoluhráči opět zaradovat, Zdeněk Doležal pokořil přesouvajícího se Jelínka a hosté rázem ztráceli pouze jeden gól.

Liberecký kouč Haken své svěřence při oddechovém čase uklidnil. Domácí zlepšili pohyb a vyrovnali s aktivním sokem hru, v čase 55:02 však Patrick Brzobohatý přizvedl pod břevno Skřivánkovu nabídku a Sparta za necelých šestnáct minut hry stáhla tříbrankové manko!

Bonusový bod ale již Pražané nezískali, v prodloužení se přiklonilo štěstí na stranu domácích. Filip Pyrochta se zmocnil kotouče mezi kruhy a rozhodl o libereckém vítězství.

Ohlasy trenérů

Pavel Haken (Bílí Tygři Liberec): "Velice dobře jsme odehráli první třetinu. I když se vinou několika vyloučení hodně kouskovala, tak jsme jí výsledkově zvládli. Ve druhé části jsme byli lepším týmem. Škoda, že jsme nedokázali přidat z mnoha šancí další branku. Třetí třetinu ovlivnil brzký gól soupeře na 3:1, po kterém si hráči přestali věřit. Naštěstí jsme zvládli alespoň prodloužení, dnes jsme byli o ten chloupek lepší."

Jiří Zelenka (Sparta Praha): "Kluky jsem v kabině pochválil. Prohrávat v Liberci o tři branky a vyrovnat, to si zaslouží klobouk dolů. Bod je pro nás zlatý. Hráči ukázali, že mají bojovného ducha a sparťanské srdce."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner