Reportáž

Juniorka opět slaví! Bílí Tygři otočili duel v Brně, dva body trefil Zacha

Brno/Liberec – Junioři Bílých Tygrů pokračují ve skvělých výkonech a herní pohodě. V nadstavbové části soutěže zatím mladíci pouze jednou prohráli, ve čtvrtek si do tabulky připsali další vítězství. Na brněnském ledě přitom jako první inkasovali a posléze marně dobývali protivníkovu tvrz. Duel však nakonec dovedli až do prodloužení, v jehož závěru zajistil modrobílým bonusový bod Pavel Zacha.

Dost opatrně vstoupily oba týmy do zápasu. Bylo znát, že v této fázi sezony už je každý bod drahý. Jako první výrazně zahrozili hosté, na Chlapíkovu teč těsně před brankou ale dokázal Klimeš bleskově zareagovat. Skóre se tak měnilo na druhé straně. Jan Wasserbauer se rozjel z vlastní obranné poloviny, obehrál všechny protivníky a z mezikruží parádně vymetl šibenici hostující branky. Bohužel domácí kapitán musel v průběhu zápasu kvůli lehkému zranění odstoupit, nemělo by se však jedna o nic vážného.

I nadále byla hra hodně vyrovnaná. Chvílemi držela více puk na hokejkách Kometa, chvílemi Liberec. Jedinou početní výhodu první třetiny měl domácí tým, moc mu ale nevyšla. V závěrečných minutách úvodní periody se hosté hnali za vyrovnáním Psota ale ve velké šanci neuspěl, nezadařilo se ani Vlachovi.

Druhá třetina se od první příliš nelišila. Stále se hrál vyrovnaný hokej, při kterém oba týmy myslely především na zadní vrátka. Domácím se naskytla v úvodu prostřed periody skoro minutová početní výhoda pěti proti třem, branku v ní však nevsítili. Nepovedlo se to ani Kuskovi při samostatném úniku, zakončeném bekhendem do lapačky.

Šance na změnu stavu byly i na druhé straně. Ve třicáté minutě napálil Psota z mezikruží břevno za Klimešem, od kterého se puk odrazil do ochranné sítě. Chvíli před druhou sirénou pak uháněl na domácí branku zcela osamocený Vlach, kterému ale střela nesedla a puk skončil jen na hrazení za brankou. I po dvou třetinách tak platil skromný stav 1:0.

Třetí třetina vypadala dle očekávání. S postupem času se hosté více a více tlačili dopředu, Kometa se snažila hlavně o přesnou defenzivu a udržení vedení. Domácí měli i několik šancí, jejich využitím by asi strhli zápas na svou stranu, avšak proměnit se jim žádnou nepovedlo.

A tak se Liberci podařilo vyrovnat. Sedm minut před koncem zapomněla domácí obrana mezi kruhy volného Ladislava Bittnera, který umístil puk přesně k tyči Lukáše Klimeše, který už nestihl zakročit. Ve zbytku základní hrací doby bylo znát, že pro oba týmy je přednější udržet remízu a získat bod, než se hnát bezhlavě za body třemi. Zápas tak dospěl do prodloužení.

V něm se dlouho nic nedělo. Zhruba minutu a půl před jeho koncem byl ale za faul v útočném pásmu vyloučen domácí Raška a hosté rozjeli v přesilovce pořádný kolotoč. Už se zdálo, že domácí vše přežijí, když necelých šest vteřin před koncem vypálil z prostoru mezi kruhy po ledě Pavel Zacha a překonal vyšťaveného Klimeše. Domácí borci zůstali po tomto direkt smutně ležet na ledě, hosté slavili bonusový bod a další výrazný krok směrem k účasti v play-off.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Soupeř byl zdatný. Myslím, že jsme dvě třetiny hráli slušně. Zápas byl hrozně úporný, nebylo v něm moc šancí. My jsme si ho de facto prohráli sedm minut před koncem, kdy jsme dostali lacinou branku. V prodloužení jsme udělali faul v útočné třetině, což je holý nesmysl. Liberec se štěstím vstřelil gól šest vteřin před koncem. Mohli jsme puk vyhodit, tam už rozhodují maličkosti. Ale my jsme neměli připustit, aby soupeř vůbec vyrovnal. Sedm minut do konce se dá uhrát a my jsme dostali branku ze situace, kdy byl tři metry před brankou volný hráč. To byla velká chyba.

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): Bylo to hodně kvalitní utkání juniorské soutěže. V první třetině jsme byli horší, můžeme být rád, že skončila 1:0. Domácí lépe bruslili, byli agresivnější. Ve druhé třetině se hra srovnala i kvůli častému vylučování na obou stranách. Dostali jsme se víc do hry. Ve třetí třetině jsme byli o chloupek lepší a vyrovnání jsme si zasloužili. Prodloužení pak už rozhodují maličkosti. My jsme hráli přesilovku, dokázali ji zužitkovat a bereme bod navíc.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner