Reportáž

V prvním semifinálovém utkání junioři úspěšní nebyli

L i b e r e c - Semifinále extraligy juniorů začínalo pro Tygry doma. Zde hostili tým HC Vítkovice Steel. Ze začátku bylo klání vyrovnané, ale ve druhé třetině začly padat góly. Více si jich na konto připsali hosté, Liberečtí dokázali skórovat pouze jednou, když se trefil Ladislav Bittner. Do dalšího utkání jdou junioři s tím, že musejí vyhrát, jinak končí všechny naděje na vytoužené finále.

První semifinálové klání začalo lépe pro vítkovické válečníky, ačkoli se bezbrankové skóre dlouho neměnilo. Hosté byli ovšem v první třetině aktivnějším týmem, což se dalo vzhledem k obsazení jejich kádru očekávat. Na liberecké straně však stál skvělý brankář Jelínek, jenž předvedl už v prvních dvaceti minutách několik důležitých zákroků.

Nejprve se dvakrát blýskl bleskovou lapačkou, kterou zastavil ve čtvrté minutě Štencela a o deset minut později při oslabení Slováčka. Mimo to se mu dařilo zastavovat i nebezpečně tečované projektily, kterými jeho svatyni ohrozili Štencel (s tečí Němce) a Hawlík. Nakonec ještě uvedl do akce svůj rychlý beton, na němž ztroskotal opět obránce Štencel.

Druhá třetina nabídla daleko více šancích v přesilovkách pro oba týmy, které toho náležitě využily. Jako první skórovali Vítkovičtí, když Jelínek nedosáhl na střelu Adama Hawlíka od modré čáry – 0:1. O pět minut později hosté své vedení navýšili, a to při další početní výhodě. Tentokrát se prosadil Erik Němec, jenž se důrazem na brankovišti dostal ke kotouči a pak trefil odkrytou klec – 0:2.

Na druhou trefu se však domácím šelmám už podařilo odpovědět, navíc to byla opět branka v přesilovce. Tentokrát od modré pálil Říha, jehož dělovku před brankou tečoval Ladislav Bittner, a tak to vypadalo, že nás bude čekat velké drama – 1:2. Jenže toto tvrzení prakticky ihned hosté vyvrátili další přesilovkovou trefou. Střelcem byl kapitán Karel Richter, jenž zakončoval povedenou kombinaci – 1:3.

Stav na začátku třetího dějství byl tedy pro Tygry velice nepříznivý, ale dalo se s tím něco dělat. Bohužel se jim to nepovedlo, protože hosté pokračovali ve svém doposud skvělém výkonu. V sedmé minutě třetiny si nejspíš pojistili výhru, když se trefil Ondřej Slováček, jenž trápil Jelínka po celý zápas – 1:4.

Vítězný tým by nikdy neměl mít úspěchů dost, a tak Moravané pokračovali v destrukci Severočechů. Skórování uzavřel Aleš Kilnar, hráči odcházeli do kabiny za stavu 1:5. To je velice příznivé pro Vítkovice, které budou mít hned v pátek možnost ukončit sezonu libereckých juniorů a postoupit do finále play-off.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): Dnes proti nám stál asi nejsilnější soupeř, na kterého jsme zatím narazili. Nepodali jsme dobrý výkon, byli jsme hodně nedisciplinovaní. To se projevilo nejvíce ve druhé třetině, kdy jsme dostali tři branky v oslabení. Ve třetím dějství soupeř kontroloval hru a nedovolil nám dostat se do žádné šance. Myslím, že dnes byly Vítkovice jednoznačně lepší.

Jaroslav Miksa (asistent Vítkovice Steel): Jsme spokojení, hráli jsme tak, jak jsme si řekli. Rozhodující moment přišel ve druhé třetině, kde jsme ubránili přesilovku pět na tři a pak proměnili vlastní početní výhodu. Soupeř nebyl špatný, zápas mohl dopadnout jakkoli, tak to v play-off chodí.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner