Reportáž

Poslední utkání první části dorost nezvládl, z Hradce se vrací s prázdnou

Hradec Králové/Liberec - První část extraligy staršího dorostu zakončili Tygři na ledě Hradce. První dvě periody se Libereckým moc nepovedly a po čtyřiceti minutách prohrávali 0:3. Ve třetí části už to vypadalo, že se severočeské šelmy nadechují k obratu, chvíli byl stav už těsný 4:3 a chyběl pouze jeden gól. Ovšem v závěru přišla zbytečná vyloučení na straně Liberce a nadějné skóre se rozplynulo po Hradecké kanonádě v závěru. Tygři prohráli 3:6 a jedou domů s prázdnou.

Hradec vstoupil do utkání velmi aktivně a vynutil si faul hned v úvodu první třetiny. Předvedl pár nebezpečných střel, ale žádná z nich neskončila za Hosnedlovými zády. Po přesilové hře už byl k vidění tlak na libereckou bránu, spoustu slibných střel, které však nenašly svůj cíl v brance.

Po následné mezihře byl vyloučen pro změnu hradecký hráč, ale Liberečtí toho nedokázali využít a Lvi se bez problému ubránili prvnímu oslabení. V další přesilovce už měli hosté gólové šance, když po souboji za brankou domácích mohl téměř do odkryté klece skórovat liberecký forvard Ordoš, ale branku těsně minul.

A tak se v závěru první třetiny radovali domácí. Malinský našel krásnou přihrávkou od mantinelu Miškáře, který posunul puk Tomáši Hofmanovi, jenž i z krkolomné pozice zakončil pod horní tyčku. Kombinace jako do zlaté helmy přisoudila Hradci vedení – 1:0!

I do druhé třetiny vstoupili Královští lvi velice aktivně. Vyslali na Hosnedla několik střel v přesilovce ze všech možných úhlů, ale poté při snaze zaútočit od modré přišel obránce o puk a dva unikající Tygři uháněli dopředu dva na jednoho. Naštěstí pro Hradec si ale nerozuměli a akce skončila nepřesnou přihrávkou.

Netrvalo tak dlouho, než Východočeši přidali další úder! Ve 24. minutě se Hradec prosadil po střele Tomáše Zahradníka z pravého kruhu, kterou David Chalupa chytře tečoval za záda libereckého brankáře – 2:0. Liberec šel krátce po obdrženém gólu opět do čtyř, nicméně domácí toho využít nedokázali. Postupem času se začaly přiostřovat souboje.

Liberečtí se snažili dostat zpátky do hry a vyvíjeli usilovný tlak na hradeckou bránu, ale Královští lvi poctivě a efektivně bránili útočné výpady Bílých Tygrů a k žádným gólovým šancím svého soupeře nepustili. Hradečtí se pokoušeli dostávat do protiútoků, když mířil k levé horní tyči Vlastimil Šeda z mezikruží. V přesilovce pak zkoušel tvrdou střelou od modré překvapit Hosnedla Havránek, o minutu později se dalšímu obránci Adamu Čechovi povedlo projít přes celé hřiště, ale v zakončení neuspěl.

Důležitý třetí gól zápasu ale přece jen přidali Hradečtí. Ve 35. minutě, pár sekund po skončení přesilové hry, se podařilo v závaru před bránou najít puk Patriku Miškářovi a umístit ho do horního rohu Hosnedlovy brány. To už se skóre změnilo na stav 3:0! Sám autor navíc mohl ještě v poslední minutě druhé části navýšit hradecké vedení, ale jeho střela do odkryté brány byla na poslední chvíli zblokována.

Vstup do třetí třetiny se však domácím vůbec nepovedl. Hradečtí si nechali odjet Marka Zachara, který celou akci založil, a zakončujícího Samuela Solenského. Útok dva na jednoho dokázali vyřešit bezchybně, čímž Bílým Tygrům zajistili první radost a ve 42. minutě se skóre změnilo na 3:1.

Liberečtí, povzbuzení gólem ze začátku periody, působili mnohem živějším dojmem a prahli po dotažení nepříznivého stavu. Hradečtí jim ale lidově řečeno nedávali čuchnout a ve 46. minutě svému soupeři zase odskočili. Po krásné přihrávce Patrika Miškáře sice Marku Malinskému první zakončení ještě nevyšlo, ale z dorážky se už mýlit nemohl – 4:1!

Hradec však ještě poskytl Liberci velkou šanci, jak se dostat zpátky do zápasu, když po vyloučení Miškáře a Havránka měli hosté přesilovku pěti proti třem. A využili obě možnosti beze zbytku. Nejprve se ve výhodě dvou mužů prosadil tvrdou střelou od modré Tomáš Tržický a hned vzápětí využili Tygři i klasickou přesilovku, když hradeckého brankáře Černého prostřelil Albert Janele – 4:3! Hradecký trenér Jiří Slabý na to pět minut před koncem základní hrací doby ihned zareagoval oddechovým časem.

Bílí Tygři v posledních pěti minutách chtěli bojovat o vyrovnání, ale nechali se třikrát vyloučit a jejich šance na vyrovnání se tak brzo rozplynuly. Hradec totiž na jejich nedisciplínu odpověděl naprosto stejnou mincí! V 57. minutě liberecké hráče potrestal pátým gólem Filip Hronek parádní dělovkou z levého kruhu. Krátce nato doklepl nehlídaný Tomáš Drašnar Zahradníkovu střelu a Hradec Králové mohl na závěr základní části slavit vítězství 6:3 nad jedním z nejsilnějších protivníků!

Ohlasy trenérů

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové): Konečně jsme hráli tak, jak jsme chtěli. Vycházel nám pohyb, chodily přihrávky a konečně jsme se prosadili i v koncovce, kde jsme byli důraznější. Jsme za to hrozně rádi. I když jsme doteď herně úplně nepropadali, vždycky jsme nějakým způsobem prohráli, dostali jsme nějaký gól, který nás srazil dolů. Teď ale doufám, že nám výhra pomůže a psychicky se do druhé části zvedneme. Kluci z útoku, kteří naskočili v obraně, to odehráli perfektně, nebáli se hrát. S obranou už mají zkušenosti. Máme teď málo beků a jsme rádi, že za ně zaskočili. Když takhle budou hrát dál, možná tam i zůstanou…

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): Paradoxně v posledním kole základní části jsme odehráli asi nejhorší utkání sezóny. Soupeř byl ve všech aspektech lepší a zaslouženě vyhrál. Chyběl nám pohyb, disciplína a pokora. Musíme spadnout zpátky na zem a začít tvrdě pracovat, protože jinak bychom mohli v nadstavbě hodně rychle narazit. Samozřejmě víme, že zápasy v áčku nadstavby jsou kvalitní, a myslím, že skupina bude hodně vyrovnaná.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner