Reportáž

První krok v osmifinále, starší dorost si poradil s Havířovem

L i b e r e c - Bílí Tygři přivítali v prvním utkání osmifinálové série hráče z dalekého Havířova. Liberečtí byli papírovými favority a to v utkání potvrdili, dokázali svým soupeřům nasázat rovnou pět branek. Slezané se zmohli v závěru pouze na jednu a série se nyní přesouvá na jejich led, kde se bude hrát ve čtvrtek.

První třetina utkání byla jako obvykle klidnější, oba týmy zatím nenasadily velké tempo. Ze začátku byl trochu aktivnější Havířov, především Pořízek často zkoušel ohrožovat branku, ale bez úspěchu. V páté minutě dostali šanci domácí hráči, když hráli přesilovou hru, ta se jim však moc nepovedla. Téměř si v ní nevytvořili příležitosti, ale napravili to hned po vypršení početní výhody. Lakatošovo nahození sklepnul Matouš Bělohorský a Tygři šli do vedení 1:0. Tento stav se udržel až do konce první dvacetiminutovky, ačkoliv srovnávat mohl Bednář. Ten ale nedokázal dobře usměrnit kotouč přímo před chytajícím Hosnedlem.

Prostřední třetinu začínali hostující hráči v početní výhodě, ale stejně jako Liberci se jim moc nepovedla. Chvíli po skončení měl šanci Orság, který nadvakrát zkoušel překonat domácího gólmana, jeho dorážka u tyčky však do sítě neprošla. Od tohoto okamžiku se obraz hry a většinu periody úplně změnil, oběma týmům se téměř nic nedařilo a hrál se velmi kostrbatý hokej. Za zmínku stojí pouze nepovedený únik Lakatoše.

Až v 37. minutě, kdy hráli domácí přesilovou hru, se konečně zadařilo vytvořit dobrou příležitost, která byla i gólová. Král dvakrát nahazoval před branku, podruhé našel Vojtěcha Divilu a ten důrazně doklepl za záda Turšnera – 2:0. Liberecký tým se dostal na koně a o chvilku později přišel další zásah, když se trefil Jan Ordoš a Tygři měli již tříbrankový náskok – 3:0.

Třetí třetina už měla velmi dobré tempo, a aktivní byli povětšinou domácí hráči. Hned v úvodu zahrozil Lakatoš, ovšem puk moc zvednul. Havířov poté dostal šanci v přesilové hře, ve které se však moc nedařilo a kontaktní gól tak zatím k vidění nebyl. Pozdvižní přišlo poté až v sedmačtyřicáté minutě, kdy Wróbel trefil tyčku a poté ještě Pořízek v dobré pozici mířil mezi betony, ale Slezanům se domácí svatyně zcela uzavřela.

Oproti tomu Liberci se jejich akce podařily, Samuel Solenský pohotově sebral odražený puk před brankou a v podstatě už pečetil výhru – 4:0. Čas se krátil a Havířovští už neměli mnoho šancí na srovnání, poslední naděje jim sebral sedm minut před koncem Jakub Husa, který přidal pátý zářez – 5:0. Závěr zápasu už měl pod kontrolou domácí celek, další gól mohl přidávat Lakatoš, ale na něho se dnes střelecké štěstí neusmálo.

Hosté se alespoň zmohli minutu a půl před koncem na čestný gól, když Kryštof Fejko prolomil střeleckou smůlu svého týmu a snížil na 5:1. První osmifinálové střetnutí tak skončilo ve prospěch Liberce a ve čtvrtek se série přesouvá na led Slezanů.

Ohlasy trenérů

Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): Musím poděkovat klukům, podali zodpovědný výkon. Měli jsme nasazení, ačkoliv tam byly chyby, ale ty jsou v hokeji pořád. Bylo to těžké utkání, i když výsledek mluví jinak. Havířov má sílu, byli nepříjemní hlavně v protiútocích. Je to teprve první krok a uvidíme, co bude v dalším zápase.

Martin Janeček (AZ Havířov): Přijeli jsme nepřipravení, více jsme se zabývali tím, zda máme modré nebo červené pruhy. Hráči si nevzali k srdci to, na co jsme se připravovali. Libereckou hru jsme znali dobře, a domácí určitě chtěli vyhrát více než my.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner