Reportáž

Starší dorostenci míří do finále! V semifinále vyřadili České Budějovice

České Budějovice/Liberec – Starší dorostenci Bílých Tygrů slaví po výhře na jihu Čech postup do finále RAKO extraligy kategorie do 18 let! Ačkoli ve druhém utkání série dvakrát prohrávali, nakonec skvělým finišem strhli vítězství na svou stranu a Budějovicím ukončili sezonu v pouhých dvou zápasech. V boji o titul si to rozdají s vítězem druhého semifinále mezi Slavii a Brnem.

Do druhého semifinálového utkání vstoupili lépe hosté, kteří byli v prvních minutách o něco aktivnější. Později se chytili i Českobudějovičtí a byli to právě oni, kteří se jako první radovali ze vstřelené branky. Tahouni Jihočechů zaúřadovali, když se po ideální Samohejlově přihrávce prosadil Jiří Smejkal. Ten přebruslil obránce a zamířil přesně pod horní tyčku. Poté byla hra vyrovnaná a spíše se čekalo na to, kdo udělá chybu. Dočkal se Liberec, který využil zaváhání obránce Klineckého a Babec poté napálil kotouč do tyče. Vzápětí byl vyloučen domácí hráč a Bílí Tygři si vyzkoušeli první přesilovou hru, kterou také proměnili. Tvrdou střelu Husy od modré čáry tečoval Radek Pilař a bylo vyrovnáno. O několik chvil později byl rozhodčí hodný na českobudějovické poté, co Matoušek fauloval ujíždějícího hráče Liberce. Sudí Matouška poslal „pouze“ na trestnou lavici. I toho ale málem hosté využili, když po další střele obránce Husy zazvonila tyč.

Z kraje druhé dvacetiminutovky dostali České Budějovice obrovskou příležitost na vedoucí branku, kterou také využili. Při dvojnásobné početní výhodě se podruhé v zápase prosadil českobudějovický útočník Jiří Smejkal, který číhal před Stezkou a překonal ho nekompromisní bekhendovou střelou. Domácí poté ještě dohrávali početní výhodu pět na čtyři a posléze dostali k dispozici další, ale třetí branku, kterou by odskočili soupeři ještě více, nevstřelili. Právě to byl dost možná rozhodující moment zápasu, protože Liberec se krátce po vypršení trestu prosadil a opět tedy vyrovnal. Ve skrumáži před brankou se nejlépe zorientoval Zdeněk Král a prostřelil Kváču mezi nohy. V poslední minutě druhé části měli domácí opravdu namále při dvou nebezpečných pokusech Pyrochty, z nichž jeden dokonce skončil na tyči.

Třetí třetina měla rozhodnout o osudu utkání a možná také celé série. Především od Českých Budějovic se očekávalo opravdu velké nasazení. A byli to právě domácí, kteří měli první nebezpečnou šanci. Šulek pálil z nevýhodné pozice od pravého mantinelu, ale rána šla Stezkovi nad rameno, zazvonila o tyč a poskakovala po brankové čáře. To bylo ale ze strany domácích vše. Příliš aktivní nebyl ani Liberec a zdálo se, že oběma mužstvům docházejí síly. Ještě na začátku 58. minuty to vypadalo, že utkání spěje do prodloužení, ale v tom nastal zlom. O něco více sil měli zřejmě Liberečtí, kteří se nejprve prosadili Filipem Pyrochtou, kterého domácí nedokázali pokrýt, a o chvíli později rozsvítil červené světlo za brankou Kváči i Jan Ordoš. Ten se dostal do úniku, obhodil si vyjetého Kváču a v pádu zakončil do prázdné klece. V tu chvíli už bylo o osudu utkání rozhodnuto, ale domácí předvedli sympatické gesto, když nesložili zbraně, ale pokusili se ještě o hru bez brankáře. Během ní potvrdil vítězství hostů Dominik Lakatoš a Liberec tak se závěrečným hvizdem mohl slavit postup do finále. Pro České Budějovice sezona skončila, ale hráči se nemají zač stydět. Jejich výkony byly skvělé a postup do této fáze soutěže byl příjemným překvapením.

Ohlasy trenérů

Jan Trummer (České Budějovice): Na dnešní utkání jsme se dobře připravili, protože už známe hru soupeře. Věděli jsme jak zakládají útoky a lépe jsme bránili střední pásmo. V utkání jsme dvakrát vedli a myslím si, že jsme měli lépe udržet koncentraci. V závěru jsme ji bohužel neudrželi a přišla nešťastná branka dvě minuty před koncem. Klíčovým momentem utkání byla přesilová hra pět na tři, kterou jsme využili. Bohužel jsme v pokračující přesilové hře nedokázali soupeři další brankou odskočit a naopak jsme inkasovali na 2:2. Musíme soupeři pogratulovat, hrál dobře.

Filip Pešán (Liberec): Poslední zápas doma byl plný emocí, dnes to ale nebylo tak strašné, jak jsem očekával. Čekali jsme vyrovnané utkání a musím kluky pochválit, protože trpělivou hrou jsme se soupeřem hráli vyrovnanou partii do posledních minut. Nakonec rozhodla trpělivost a také to, že jsme v závěru měli více sil.

Naši partneři

Generální partner
Generální partner